Gözle Görünmeyen Renkler

Renklerin Kara Kitabı, çok özet olarak kapkara bir kitabın içine sığdırılmış gökkuşağı renklerinin daha önce hiç görmediğimiz şekilde aktarıldığı bir kitap.

Arkadaş tavsiyesiyle, konusundan bihaber, sadece ismini ilginç bularak aldığım kitabı okumak üzere açtığımda yaşadığım etkileyici şoku, bu yazı vesilesiyle sizlere yaşatamayacağım için üzgünüm. Ama böyle bir kitabın varlığından haberdar olmak adına anlamlı diye düşünüyorum.

Renklerin Kara Kitabı, çok özet olarak kapkara bir kitabın içine sığdırılmış gökkuşağı renklerinin daha önce hiç görmediğimiz şekilde aktarıldığı bir kitap.

Görme engelli İbrahim’in renkleri tarif edişini bir sayfada hem Latin alfabesi hem de Braille alfabesi (görme engelliler alfabesi) ile okuma fırsatı sunarken, yan sayfada kabartma olarak da ister dokunarak ister bakarak ulaşacağınız çizimlere sahip. İbrahim renkler dünyasında kısa bir yolculuk yaparak yeşilin taze biçilmiş ottaki kokusunu, sarının hardal tadını, kırmızının bir diz yarasında ortaya çıkan acısını, kahverenginin bir çikolatadaki kokusunu, siyahın bir annenin ipek saçlarında ortaya çıkan hissini çok yönlü olarak anlatmayı başarıyor.

Yazarın duyulabilen, tadılabilen, koklanabilen ve hissedilebilen rengârenk bir dünyayı tamamen kapkara bir kitaba nasıl sokabildiği hayranlıkla karışık bir şaşkınlık yaratıyor. Görme engellilerin hislerinin ne kadar kuvvetli olduğu, koku ya da sesleri çok iyi ayırt edebildikleri bilinen gerçeklerdir. Ancak görmek hep bir avantaj olarak algılanırken, “göremeyen” bir insanın aslında tamamen “görmek” ile ilgili gibi duran renkleri nasıl daha fazla algıladığını, nasıl daha fazla ayrıntıyla anlamlandırdığını anlamak ise ufuk açıcı bir deneyim oldu. Kitap için bir nevi gözler olmadan görme imkânı sağlıyor da diyebiliriz.

Pek çok farklı dile çevrilen ve son zamanların en prestijli çocuk yayıncılığı ödülü kabul edilen Bologna Ragazzi Ödülü’nün de sahibi olan kitapta anlamadığım tek şey, kahramanın neden orijinalinde olduğu gibi Thomas olarak kalmayıp da İbrahim’e dönüştürüldüğü oldu.

Kitabın sonunda Braille alfabesi de verilmiş. Buradan yola çıkarak, harfleri tanımaya çalışmak, hatta kitabı bu şekilde de okumayı denemek tercih edilebilir. Çocuklarla empati üzerine konuşmak hatta kendilerini başkasının yerine koyabilmek konusunda harika bir fırsat sunan kitap 5 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur diyebiliriz.

Keyifli okumalar.

Ebeveynlere Faydacı Puanlama:

  • Görsellik:  5 puan, hem kabartma hem de görsel olarak sunulmuş iki farklı seçeneğe sahip
  • Hikâye: 5 puan. Ufuk açıcı, düşündürücü ve hayranlık uyandırıcı bir konuya sahip.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan, empati üzerine konuşmak ve çocuklarda bu bilinci oluşturmak için iyi bir fırsat sunuyor.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
  • Kültürel Gelişim: 4 puan.

  • Renklerin Kara Kitabı
  • Yazar: Menena Cottin
  • Çizer: Rosana Faria
  • Çeviri: Alpaslan Durmuş
  • Baskı Yılı: 2016
  • Sayfa Sayısı: 28 sayfa
  • Yayınevi: Edam Yayınları
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

“Müziğe tutkuyla bağlı, keşfetmeyi ve paylaşmayı seven herkes plaklara merak duyabilir.”

Read Next

Felsefe Tarihi; Thales’ten Platon’a Grek Felsefesi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *