Güçlü bir kara mizah örneği; Kimdir Bu Mitat Karaman?

Kimdir Bu Mitat Karaman?, polisiye okurlarının standart yolculuğunda güzel bir mola olacak. Özgün bir kurguyla kaleme alınmış olması okurun aklında kalıcı bir etki bırakıyor.

Can Yayınları etiketiyle yayımlanan Doğu Yücel’in romanı “Kimdir Bu Mitat Karaman?” okuru etkisine alan, fantastik özellikler taşımasıyla birlikte polisiye bir kurguyla kaleme alınmış. Doğu Yücel takipçilerinin alışık olduğu tarzını bu romanıyla birlikte bir adım ileri taşıyor.

Mitat Karaman, kitabın kahramanı olmakla beraber simgesel anlamda bir arayışı da temsil ediyor. Olaylar karşısında ki tutumlarıyla ilk bakışta bize biraz yeteneksiz bir karakter gibi gözüküyor. Ancak yazarın “Mitat Karaman” olarak yarattığı karakter romanın sonunda zihninizde kalıcı bir karaktere dönüşecek.

Mitat Karaman, Beşiktaş dolaylarında eski bir apartman olan Cennet Apartmanı’nın üçüncü katında yaşıyor. Yeni kuşakların gittikçe uzaklaştığı ve içinde belli samimiyetleri barındıran mahalle kültürünün tam aksine kent yaşamının insan ilişkilerinde yarattığı tahribatı ve birbirinin yüzünü bile hatırlayamayacak düzeydeki komşuluk ilişkilerini ‘arafta’ kalmış bir Cennet Apartmanı sakini gibi gözlemleyebileceksiniz. Kendisini insan ilişkilerinin bu kadar uzağında konumlandıran Mitat Karaman, birkaç gün arayla öldürülen iki kadın komşusunun ardından sert bir iç hesaplaşma yaşar. Bu hesaplaşmanın ardından bu cinayetleri çözmek üzere kendisine bir sorumluluk yükler. Mitat Karaman’ın vicdanını bu kadar etkileyen şey ise gece kapısı çaldığında hiç tanımadığı kişilere kapıyı açmış olmasıdır. İşte bu vicdan azabıyla beraber artık bir cinayeti çözme sorumluluğuyla hareket etmektedir.

Mitat çalışma yaşantısında da oldukça silik bir karakter. Kurduğu ilişkiler iş ilişkilerinin ötesine geçemeyen, aynı zamanda sosyal anlamda yaşadığı bu geri vaziyetten rahatsızlık duymayan da bir karakter. Mitat yaşamını büyük bir boş vermişlikle yaşamaktadır. Bu yaşantı kendisine işe yaramaz bir insan duygusu vermektedir.

Yazarın çizdiği Mitat Karaman karakteri aslında sosyolojik bir analiz gibi. Toplumun en ufak parçası olan insanı Mitat özelinde resmediyor yazar. Ortaya çıkan karakter belki de her gün karşılaştığımız herhangi bir insana benziyor. Özgüvensiz ama bu umursamıyormuş gibi davranan, kendisini diğer insanlardan soyutlayıp aslında bir o kadar da insanlara ihtiyaç duyan bir karakter. Hayatında önemli bir başarıya imza atamamış, bencil bir karaktere sahip olmasından kaynaklı kolektif ilişkiler içerisinde var olmayan bir insan! Mitat Karaman içimizden biri. Evden işe, işten eve giden, insan ilişkilerinden kendisini soyutlamış ve bu asosyal durumdan kaynaklı ise müthiş bir tedirginlik yaşayan bir karakter.

Doğu Yücel, ortaya koyduğu kurguyla alıştığımız polisiyelerin dışına götürüyor bizi. Çok da iyi yapıyor. Bu romanı okumadan önce kendinizi alıştırdığınız tarzınızın dışına çıkın ve “Kimdir Bu Mitat Karaman?” size yolculuğunuzda eşlik etsin. Bu kez farklı bir polisiye okuyacaksınız.

Roman derinden bir toplumsal eleştiriye sahip. Popüler kültürün insanlığın üzerinde yarattığı tahribat ve yarattığı insan tipi tüm tasvirleriyle romanın sayfalarında yer alıyor. Bu bağlamda yazar fantastik öğelerle süslediği bu polisiyede derinden derine güçlü bir sistem eleştirisini de aklımıza kazıyor.

Polisiye okurlarının standart yolculuğunda güzel bir mola olacak bu kitap. Özgün bir kurguyla kaleme alınmış olması okurun aklında kalıcı bir etki bırakıyor.

Peki ya “Kimdir Bu Mitat Karaman?”. Siz kimsiniz? Biz kimiz? Yaşadığımız bu toplum da neyin nesi? Kitabı okurken az da olsa karakterlerle özdeşlik kurmakta fayda var. Hepimiz kendimize mutlaka bir ders çıkaracağız. Keyifli okumalar…

  • Kimdir Bu Mitat Karaman?
  • Yazar: Doğu Yücel
  • Türü: Roman
  • Baskı Yılı: Kasım 2017
  • Sayfa Sayısı: 336 Sayfa
  • Yayınevi: Can Yayınları
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Oktay Rifat’ın Şiirleri Üzerine: ‘Güneş Yalnız Dirileri Isıtır ‘

Read Next

Gerilimi yavaş yavaş tırmanan 4 roman

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *