Güçlü olan, kendisini yenendir!

 

Boyalı Peçe; istemli körlüğün simgesi olarak düşünülebilir, peçeyi kaldırabilenlerin gerçeklerle yüzleşebileceğini duyumsatabilir.

İstemli körlük; kişinin bilebileceği veya bilmesi gereken bir bilgiyi bir şekilde bilmemeyi tercih etmesidir. Cinayeti, katliamı, yargıya gerek duymaksızın yapılan infazları, kaliteli hırsızlığı meşru hale getiren, tüm duyuları kapatacak denli güçlü bir görme reddidir. Evet; istemli körlük; insanın görebilecekken kendini gerçeklere kapatmasıdır. Bu görmezden gelmenin nedenleri arasında kimi zaman insanların korkuları kimi zaman ise ‘Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın,’ zihniyeti vardır. “Painted Veil” / “Boyalı Peçe”; bu tip körlüğün simgesi olarak düşünülebilir, peçeyi kaldırabilenlerin gerçeklerle yüzleşebileceğini duyumsatabilir.

W. Somerset Maugham’ın kitabı “Boyalı Peçe”de varlıklı sayılabilecek bir ailenin kızı olan Kitty; annesinin ısrarları ve kız kardeşinin ondan önce evlenme durumunun ortaya çıkmasıyla acil bir koca arayışına çıkar ve devlet laboratuarında çalışan bir mikrobiyolog olan Walter Fane ile kısa sürede evlenerek görev icabı Şangay’a taşınır. Eskiden bir İngiliz kolonisi olan Hong Kong’da hayat Kitty’nin beklediği gibi gelişmez, kahramanımız pek de tanımadan aceleyle evlendiği, fiziksel ve manevi hiçbir çekim hissetmediği eşinden gün be gün uzaklaşarak yakışıklı ve evli bir adam olan Charlie Townsend’la yasak ilişki kurar. Karısının ihanetini öğrenen Walter; Charlie onu kabul ederse boşanmayı kabul edeceğini belirtir ama Charlie’nin karısını terk etmek gibi bir düşüncesi yoktur. Bunun üzerine Walter zina gerekçesiyle her iki tarafa da dava açacağını, davanın açılmasını istemiyorsa Kitty’nin onunla kolera salgını bölgesi Mei – Tan – Fu’ya gelmesi gerektiğini söyler.

Karayoluyla günlerce süren yolculuk ve devamındaki koleradan sakınma günleri sancılıdır, ölüm fermanı gibi görünen gönüllülük esasına dayalı bu sürgün cehennem azabından farksızdır. Kitty kolera bölgesinde önce Waddington’la, daha sonra ise yetimhanedeki çocuklara bakan rahibelerle tanışır ve zamanla zaaflarından kurtulup anlam arayışına düşer. Çocukların masumiyeti, rahibelerin çalışkanlığı, Waddington’ın Mançu sevgilisinin saflığı, Walter’ın kendini bu çaresiz insanlara adaması ve canı pahasına kolerayla savaşması Kitty’nin peçesinden kurtulmasının önünü açar.

Romanın sonlarına doğru Walter karısındaki dönüşümü fark etmiş ve bebek fikri onu yumuşatmış olsa da kırık kalbi ve gururu yakınlaşmalarına engel teşkil eder. Nitekim Walter koleraya yakalanır ve aniden ölür. Son sözleri hem Kitty hem de okur için manidardır: “Asıl ölen köpekti.” (Maugham 2016: 176)   Bu söz, Oliver Goldsmith’in “An Elegy on the Death of A Mad Dog” adlı şiirinden bir alıntıdır. Şiirde, iyi bir adamın köpek tarafından ısırılması anlatılır. Herkes adamın öleceğinden emindir ancak köpeğin ani ölümü herkesi şaşırtır. “Boyalı Peçe” de; Walter köpek, Kitty ise ısırılandır. Sonuçta Walter muhtemelen kolera bulaşması için karısını salgın bölgesine götürmüş, ancak kendi ölümüne yol açmıştır.

Basit bir aşk, ihanet & intikam hikȃyesinden sıyrılan romanda Waddington “Mütevazi olan bütünlüğünü korur. Eğri doğruya döner. Başarısızlık, başarının temelidir ve başarı, başarısızlığın pusuda beklediği yerdir, ama dönüm noktasının nerede olduğunu kim bilebilir ki? Şefkatin peşinde koşan, küçük bir çocuğa bile dönüşebilir. Nezaket, saldırana zaferi getirir, savunana ise emniyet sağlar. Güçlü olan, kendisini yenendir,” (Maugham 2016: 182) derken, Kitty görmesine engel olan, yalan bir aşk ve zenginlikle boyanan peçeyi rüzgȃra savurur.

  • Boyalı Peçe
  • Yazar: W. Somerset Maugham
  • Çeviri: Meltem Aydın
  • Türü: Roman
  • Baskı Yılı: Mayıs 2016
  • Sayfa Sayısı: 240 Sayfa
  • Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Öznur Özkaya
Latest posts by Öznur Özkaya (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Stendhal; “Kırmızı ve Siyah”

Read Next

12 Eylül Darbesinde Yasaklanan İlk Kitap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *