Gülten Akın İzmir’de Anılıyor

4 Kasım 2015’te hayata veda eden şair ve insan hakları savunucusu Gülten Akın, “İncelikler Tarihi Gülten Akın Sempozyumu”yla İzmir’de anılacak.

“Nergisten ben sorumluydum, ışgından ve çocuklardan

Yanlış mı belledim, insan sorumluluktur.”

Modern şiirin önemli temsilcilerinden Gülten Akın, aramızdan ayrılışının ardından ilk kez bir sempozyumla hatırlanacak. “İncelikler Tarihi Gülten Akın Sempozyumu”, 13-14 Mart’ta İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte Türkiye’de kadın ve şair oluşun bir anlamda minör/ öteki tarihi olarak da okunabilecek Gülten Akın’ın şiirleri ele alınacak. Şairin edebiyat tarihindeki yerinin konuşulacağı sempozyumda, Akın’ın şiirleri ve fikirleriyle ardında gelen şairlere açtığı yola bakılacak ve okurlara geçmiş ile günümüz şiirini kıyaslama imkânı sunulacak.

Kültür Servisi’nin haberine göre, Sempozyumda yer alacak olan akademisyen, eleştirmen, çevirmen ve şairler şöyle: Cevat Çapan, Saliha Paker, Necmiye Alpay, Haydar Ergülen, Semih Çelenk, Mahmut Temizyürek, Sevilay Çelenk, Devrim Dirlikyapan, Mehmet Can Doğan, Duygu Kankaytsın, Betül Mutlu, Hüseyin Köse, Pelin Özer, İnanç Avadit, Emel Kaya, Olcay Akyıldız, Yücel Kayıran, Hayri K Yetik, Alaattin Karaca, Ömer Erdem, Roman Karavadi, Didem Gülçin Erdem, Yusuf Alper, Metin Celal, Ali Özgür Özkarcı, Ruken Alp, Riitta Cankoçak.

Sempozyum Asuman Susam, Onur Cankoçak Andreotti ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açılış konuşmalarıyla başlayacak. Etkinlik, Semih Çelenk’in kapanış konuşmasıyla son bulacak.

Ayrıca, sempozyumla aynı gün, Portekiz Sinagog’unda bir de sergi açılacak. Küratörlüğünü Nihat Özdal’ın üstlendiği “İncelikler Tarihi Koleksiyonu” sergisinde okurların şair Akın’la farklı bir bağ kurmasına zemin sunulacak. 13 Mart’ta açılacak olan sergi, 27 Mart’a kadar görülebilecek.

Gülten Akın hakkında:

23 Ocak 1933 yılında Yozgat’ta doğdu.

Ortaöğrenimini Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1955’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

İlk şiiri 1951 yılında Son Haber gazetesinde yayımlandı. Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde de yer aldı.

Başlarda doğa, aşk, ayrılık, özlem konulu şiirler kaleme alan Akın,  daha sonraları ise toplumsal sorunlara odaklanan eserler yazdı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiirilerinde, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı.

1958-1972 yılları arasında kaymakam olan eşinin görevi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşadı. Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde ve Kahramanmaraş’ta yardımcı avukat, avukat ve öğretmen olarak görev yaptı.

1972’de Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu’nda çalışmaya başladı.

Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katıldı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak yer aldı.

Şiirlerinde büyük ölçüde folklor öğelerinden yararlanan Akın, şiir üzerine yazılarını bir araya getiren ve 1983’te yayımlanan “Şiiri Düzde Kuşatmak” kitabında, halk kaynağına inme isteğini, “Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak” sözleriyle açıkladı.

Şiirleri pek çok dile çevrilen şairin 40’tan fazla şiiri bestelendi.

Gülten Akın, 4 Kasım 2015’te, 82 yaşında hayata veda etti.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Barış Akpolat, Ezhel’i Konu Aldı: “Kazıdım Tırnaklarla”

Read Next

Yeni Thor Filminin Kötü Adamı Belli Oldu

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *