Sosyolog, Aile Danışmanı, Nefes Terapisti Bircan Yıldırım’ın Destek Yayınları’ndan çıkan üçüncü kitabı ‘Hayat Cesurlara Torpil Geçer’, hayat öğretileriyle dolu, içinde ‘sen’in olduğu bir masal gibi…
Her zaman kişisel gelişim kitaplarına önyargılı yaklaştım. Herhangi bir kitapçıda, rafta karşılaştığım herhangi bir kişisel gelişim kitabıyla aramdaki mesafe ne eve götüreceğim kadar uzak ne de okuyup da sayfalarda yazılanları sindirecek kadar yakın oldu. Sadece ismini sevdiğimden dolayı elime aldıklarım oldu; birkaç satır okumaya başlayınca da bıraktıklarım…
Bircan Yıldırım’ın şu günlerde epey popüler olan ‘Hayat Cesurlara Torpil Geçer’ kitabı geçenlerde elime geçti. Evet bu da bir kişisel gelişim kitabı ve evet kitabın ismi bir hayli dikkat çekici; içinde neler yazdığını hemen merak ediyorsunuz. Öyle ki kitabın karakterler üzerine yoğunlaşması, şimdiye kadar göz attıklarımdan farklı; biraz mistik, biraz mitolojik ve öğreticiliği didaktik anlatımdan uzak, hikaye ve hatta masalsı yanı daha baskın. Yazar, hayatımızın dinamiklerini dengede tutmak için neler yapmamız gerektiğini üç ‘rehber’ karakter sayesinde okuyucuyla buluşturuyor: Vaveyla, Dilhun ve Logos.
Vaveyla, yazarın da deyimiyle Dilhun’un yaşadığı sorunlar aracılığıyla okura bilinçaltı düzeyinde terapi yapan bir karakter. Hayatı sormuş, sorgulamış ve öğrenmiş biri. “Dipsiz kuyulardan, ucu görünmeyen karanlık tünellerden geçen” de çıkan da o. Logos is onun akılcı yönü. Kitabın henüz başında Logos’un Vaveyla’ya söyledikleri önemli bir dip not: “Benimle ne kadar çok kişiyi tanıştırırsan hepinizin tekâmül süreci hızlanacak ve ilahi düzene hizmet etmiş olacaksınız. Biliyorsun ben her insanın içinde var olan akılcı yönüm ama insanlar artık görmüyor, duymuyor ve hissetmiyor. Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor.”
Dilhun ise okuyucunun kitap boyu kendini koyacağı bir karakter. Yani ben, sen o, herkes! Hepimizin içinde olan, zihnimizden yansıyan biri. Vaveyla aralarında geçen diyaloglar, okuyucuya kitap boyunca yol gösterici ve zihin açıcı. Dilhun adeta bir öğrenci, Vaveyla ise o yollardan geçmiş, hayatı özümsemiş ve sindirmiş bir öğretmen. Logos’u da Dilhun’la tanıştırarak akılcı yönünü keşfetmesine yardımcı oluyor.
Kitabın konusu epey geniş kapsamlı. Özellikle ilişkileri derinden ele alıyor. Bir insanın mutlu olabilmesi için aileden sağlığa, paradan başarıya pek çok etkenin dengede olması gerektiğini savunurken “Korkularımızla nasıl baş etmeliyiz?”, “Güvensizliğimizin altında yatan sebepler neler?” gibi birçok soruya da cevap arıyor. Üstelik bunları cevaplarken nefes terapisi yöntemine de sıklıkla başvuruyor.
Sosyolog, aile danışmanı ve aynı zamanda nefes terapisti de olan yazar Yıldırım’ın ‘Hayat Cesurlara Torpil Geçer’de sunduğu motto, insanın her zaman zihnine kazıması gereken çok önemli bir hayat bilgisi aslında. Diyor ki “Uçurumlar, dümeni kıracağın rotayı verir sana. İhtiyacın olan tek şey cesaret.” Yazara göre kimi zaman korkularımız zihnimizin bize bir oyunu olabiliyor. O yüzden korkulacak bir şey olmadığını fark etmemiz ve bilinçaltımızın kapılarını kapatmamız cesaret kazanmamızda önemli bir faktör.
Kitapta geçen nefes terapileri de okuyucunun kendi iç dünyası için yararlanabileceği bir kaynak. Vaveyla aralıklarla Dilhun’a bu konuda yardımcı oluyor: “O zaman başlayalım. Şimdi gözlerini kapat, derin bir nefes al ve aldığın nefesi tut. Bu süreçte korkuna iyice odaklanmanı istiyorum. Şimdi sana soruyorum: ‘İlişkilerinde terk edilmeyi istemeyi bırakabilir misin?’ Nefesini verirken de sert ve güçlü bir şekilde ‘Evet!’ diye haykırmanı ve bunu ilahi düzene mühürlemeni istiyorum. Odaklan evet harika, odaklan. Bu tekniği bu arada topluluk önünde konuşamamaya kadar her kaygında korkunda uygulayabilirsin. Bu işlem bilinçaltında pusuda bekleyen gölgelerinin karanlık yanlarının temizlenmesine de yardımcı olacak.”
Dilhun’un hayatındaki açılımları hissedip hafiflemesi sağlayan bu terapiler, korkuların dışarıya salınması açısından büyük önem taşıyor. Okuyucu da kitabı okurken Vaveyla’nın terapileriyle kendini Dilhun yerine koyarak adeta bir seanstaymış gibi bunları uygulayabiliyor.
‘Hayat Cesurlara Torpil Geçer’ aslında hayatta ipleri gerçek anlamda ele almak ve hayatın seyrini değiştirmek için önemli ipuçlarıyla dolu. Hepimiz Dilhun’uz, marifet Vaveyla olabilmekte elbette… İşte o zaman hayat bize torpil geçer!
|
- Asıl oyun şimdi başlıyor: Bir Caraval romanı “Legend” - 8 Mart 2019
- Aşka, Evliliğe ve Gerçek Beklentilere Dair: Şaşırt Beni - 5 Mart 2019
- Hayat bize de torpil geçer mi? - 24 Ocak 2019
FACEBOOK YORUMLARI