Ümit dolu bir ağıt: Hayat İçin Teşekkürler

Hayat İçin Teşekkürler her şeyin sefalete gömüldüğü, acımasızlıkla damgalandığı adaletsiz ve irkiltici bir dünyanın içinden sesleniyor.*

Çalışmanın, yaşamanın, çocuk büyütmenin kolektif bilinçle yapıldığı bir dönemde, 60lı yılların Doğu Almanya’sında dünyaya gelen bir ‘hermafroditin‘ yaşam serüveni anlatılıyor kitapta.

Çocukluk yılları sosyalist bir ülkenin yetimhanesinde geçen Toto, ardından kapitalizmle yüzleşeceği yeni şehirlere doğru yol alır.

Solaklığın “Şeytan Eli” olarak görüldüğü bir dünyada kendine yer edinme çabası bile göstermeyen, mevcut dünya düzenini ezeli bir sessizlikle kabul edip içselleştirmiş; farklı olan her şeyin sınırların dışında bırakıldığı bir dünyada, hayatta kalmak dışında hiçbir hırsı olmayan bir “hiç” olma durumu resmediliyor kitapta.

Sanatın, kapitalizmle başedecek yegane güç olduğunu anlayamayanlara inat, insanların kendilerini kategorize etmekte gösterdikleri üstün başarıyla hiçbir zaman ilgilenmeyen Toto’nun, hayata karşı tek isyanı şarkı söylemektir.

Hayatın sadece tesadüflerden oluştuğuna inanan ve bu tesadüflere karşı koymamayı tercih eden Toto’nun, başına gelen türlü olumsuzluklara rağmen içinde hiçbir mutlu olma nedeni bulunmayan hayatta, topluma dahil olma denemeleri..

Hayat denilen olgu, garip durumların keyfi dizilişinden başka bir şey değildi‘ (s.305) diyen kitapta, tekrarı olmayan hayata, içinde yaşayanların tiksinerek baktıkları bir ‘hiç’ olarak gelmiş olan Toto’nun varlığıyla, kendi temel değerlerine saldırılmış hisseden insanların şaşırtıcı tepkilerine tanık olacaksınız.

* spot tanıtım bülteninden

  • Hayat İçin Teşekkürler 
  • Yazar: Sibylle Berg
  • Çeviri: Özden Özberber
  • Türü: Roman
  • Baskı Yılı: Nisan 2018
  • Sayfa Sayısı: 411 Sayfa
  • Yayınevi: Can Yayınları
İrem Genç
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Bilmezden gelmenin masal hali

Read Next

Zor Olanı Yazmak; Kırgın Çocuklar Mevsimi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *