Herkes İçin Anatomi ve Fizyoloji

Kevin Langford, Anatomi 101’de, bizleri vücudumuzun anatomik ve fizyolojik yapısıyla tanıştırıyor. Hücre, doku ve organlarımızın karmaşık yapılarını, vücudumuzun bu karmaşık sisteminin nasıl çalıştığını bizlere en basit haliyle anlatıyor.

İnsan vücudu, organları, bu organların yapısı ve işleyişleri, insanlığın varlığından beri hem meraktan hem de yaşam ve doğa şartları nedeniyle oluşan hastalıklar, sakatlıklar vb. gibi durumlara karşı çözüm arayışları nedeniyle insanlığın ilgisine konu olmuştur. Her şeyden önce, nasıl hayatta olduğumuz, organlarımızın nasıl çalıştığına dair temel sorular, insanların aklını kurcalamış, bunlara dair çeşitli cevaplar aramışlardır. Bunun delillerini mağara çizimlerinde ve antik çağ hiyerogliflerinde gözlemleyebiliyoruz.

İnsan vücudunun karmaşık mekanizmasını çözmek ve bu büyülü yapının yani bedenimizin nasıl oluyor da kendi kendini yenileyerek bir mucizeyi ortaya çıkardığını anlamak için, insanlık 21. yüzyıla kadar sabretmek zorunda kaldı. Hücre, doku, DNA, organ yapıları, kas sistemi, sinir sistemi… Bunların efsunlu dünyası, geçtiğimiz yüzyıl itibariyle yavaş yavaş çözülmeye başlandı ve içinde bulunduğumuz teknoloji ve bilim çağında, keşiflerin sonu da gelmeyeceğe benziyor. Gün geçtikçe vücudumuzun yapısı daha derinlemesine araştırılıyor, her geçen gün veriler daha da işlevsel bir şekilde kullanılıyor. Giderek uzayan ortalama yaşam süresinin en önemli sebebi de, bilimin gelişerek hastalık tedavisinde uç noktalara ulaşması. Öyle ki artık yapay organlar üretilerek, insan vücuduna nakiller gerçekleştirilebiliyor. Üç boyutlu yazıcılarla doku üretilmeye başlanıyor. Yakın bir gelecekte bizi nelerin beklediğini tahmin etmek hem ürkütücü hem de bir bilimkurgu romanı içerisine doğru kaydığımız izlenimini uyandırıyor.

Stephen F. Austin Devlet Üniversitesi’nde biyoloji bölümü doçenti olarak görev yapan Kevin Langford, son 12 yılda insan biyolojisi, karşılaştırmalı anatomi, insan fizyolojisi, histoloji ve gelişim biyolojisi gibi çeşitli alanlarda dersler veriyor ve bunların yanında da organ gelişimlerinin hücresel ve moleküler yönleri üzerine yaptığı çalışmalır çeşitli ödüllere layık görüldü. Halen Teksas Sağlık Meslekleri Danışmanları Derneği’nde başkanlık görevini de sürdüren Dr. Langford, anatomi ve fizyoloji üzerine kaleme aldığı metinlerle, hem öğrencilere hem de alanın meraklılarına klavuzluk edecek işlere imzasını atmaya devam ediyor. “Anatomi 101” olarak dilimize kazandırılan kitabı, yukarıda bahsettiğim insan anatomisine dair kaleme alınmış en temel kitaplarından birisi olmaya aday.

Kevin Langford, Anatomi 101’de, bizleri vücudumuzun anatomik ve fizyolojik yapısıyla tanıştırıyor. Hücre, doku ve organlarımızın karmaşık yapılarını, vücudumuzun bu karmaşık sisteminin nasıl çalıştığını bizlere en basit haliyle anlatıyor. Organlarımızın ve onları birbirine bağlayan yapıların işleyişinden ziyarede, daha temel bilgileri okuyucusuna hatırlatma işe başlayan Langford, hücrenin yapısından itibaren, hücrenin bileşenlerini oluşturan karbonhidratlara, proteinlere, lipid ve nükleik asitlere değin temel biyolojik bilgilerle okuyucusunu sıkmadan, karmaşık yapısal bilgilere girmeden bizlere anatomi ve fizyolojiyi anlatıyor.

Daha sonraki bölümlerde doku türlerine, vücudumuzdaki bağ ve kas dokularına, sinir dokularına ve dış görünümümüzü oluşturan cilt, saç, tırnak gibi yapılarımızın içeriklerini bizlere aktarıyor. Bu yapıların oluşum süreçlerini, dokuların keşfedilme hikâyelerini bizlere aktarırken, çok sıkıcı ve bunaltıcı gibi görünen konuların gayet ilgimizi çekecek bir dille aktarıldığını görebiliyoruz. Vücudun yeniden onarım süreci, benim çocukluğumdan beri kafamı kurcalayan bir şeydi örneğin. Kemiklerin büyümesi, hasar durumunda yeniden onarımı, tırnakların ve saçların uzayışı, bunların sebepleri, sinir sistememizin gizemli yapısı… Bunların haricinde Langford’un değindiği diğer noktalar ise, bu yapıların bozuklukları ve hastalıkların nedenleri. İskelet, kas ve sinir sistemlerimizde meydana gelebilecek çeşitli hastalık ve bozuklukları sebepleri ile birlikte görebiliyoruz.

İnsanlığın sırrını hâlâ çözemeye çalıştığı beyin ve omurilik sistemimize dair zihin açısı anlatıları kitap içerisinde görebiliyoruz. Ayrıca oldukça temel fizyolojik özelliklerimize de değiniyor Langford. Duyu sistemimizin temel organlarının işleyişlerine değiniyor; görme, işitme, koku, tat ve denge konularına değinirken bu sistemlerin nasıl muazzam bir şekilde işlevsel halde çalıştıklarını bizlere en temel aşamalarıyla beraber aktarıyor.

Başından sonuna, vücudumuzu, vücudumuzun anatomik yapısını tanımamızı sağlayan Anatomi 101, insan vücuduyla ilgili herkesin bilmesi gereken temel ve en önemli konulara değiniyor. Sıkıcı ve gereksiz ayrıntılara girmeden vücudumuzun karmaşık düzenine aydınlatıcı bir bakış açısı getiriyor. Kitabın her bölümünde insan vücudunun farklı bir bölümünü okurken, vücut sistemlerimizin nasıl oluştuğunu ve oluşabilecek bozuklukların, hastalıkların ve travmaların vücudumuzu nasıl etkilediğini görebiliyoruz. Kitabın içerisindeki detaylı vücut haritaları da her yaştaki okurun rahatlıkla anlamlandırabileceği nitelikte.

Anatomi 101, merak uyandırıcı bir başlangıç kitabı. Hiç ilginiz olmasa bile, insan vücudunun gizemli yapısına temel düzeyde bir giriş sağlayan kitap sayesinde merak duygunuz körüklenecektir.

  • Anatomi 101
  • Yazar: Kevin Langsford
  • Çeviri: Berna Asuman Uzun
  • Türü: Bilim
  • Baskı Yılı: 2018
  • Sayfa Sayısı: 288
  • Yayınevi: Say Yayınları
Caner Almaz
Latest posts by Caner Almaz (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Çölün kıyısı, var olmanın müthiş ağırlığı: Yedi Taş

Read Next

Kitap fuarlarına katılım ve ilgi her yıl artıyor

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *