Herkesi hesaplaşmaya çağıran bir kitap: Cehenneme Övgü

İlk baskısı 1999 yılında yapılan Cehenneme Övgü güncelliğini yitirmeyen ve yaşama dair bakış açımızın yönünü sarsacak güçlü bir kitap.

Belirli başlıklar üzerinden bölümler halinde ilerleyen Gündüz Vassaf, deneme türüne uygun düştüğünü söyleyebileceğimiz bu kitabında totalitarizmin kurduğumuz ilişkilerden yaşadığımız mekanlara kadar günlük yaşamdaki pek çok alana ve duruma nasıl nüfuz ettiğini farklı boyutlarıyla ortaya koymuş. Zeka, sanat, güzellik, sevgi, adalet, özgürlük, kahramanlık  gibi kavramların ve değerlerin var olan düzen aracılığıyla kategorize edilip standartlaştırılmasının bilinçdışına nasıl işlendiğini dile getirmiş.

Örneğin; cinsel rollerin yalnız genetik faktörler aracılığıyla belirlenmediğini içinde bulunulan kültürel ortamın ve tarihsel dönemin çok etkili olduğunu belirtmiş. Bununla birlikte kurulu düzenin insana hiçbir konuda seçme şansı vermediğini, insanların özgür olduğu ve yaşamda tercihler yapabildiği yanılsaması yaşadıklarını birçok durum ve kavram aracılığıyla açıklamış.

Belirlenmiş toplumsal sisteme uyum göstermemek ve sınırları keskinleştirilmiş dünyaları reddetmek totalitarizmi güçten düşürecek ve insana kendi özünü teslim edip asıl değerli olanı gösterecektir. Kutsal kitaplarda cehennem, bu dünyanın ceza yeri ve caydırıcı tehdit unsurudur. Oysaki bu kitapta “cehennem” yüceltilen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

Gündüz Vassaf’ın cehennem üzerinden oluşturduğu bu ironik düzlem özgürlüğe ve kendi var oluşumuzu sahiplenmeye yönelik itici bir güçtür aslında. Yalın bir anlatım dilini tercih eden yazar, yaşamla ve yaşadıklarınızla ilgili farkındalık düzeyinizi etkileyecek ve düşünme süreçlerinize yeniden şekil verip pek çok kavramın tanımını değiştirecek bir kitap ortaya koymuş.

  • Cehenneme Övgü
  • Yazar: Gündüz Vassaf
  • Türü: Deneme
  • Baskı Yılı: 34. baskı – Ocak 2018
  • Sayfa Sayısı: 279 Sayfa
  • Yayınevi: İletişim Yayınları
Burcu Karakoç
Latest posts by Burcu Karakoç (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Bir Türk Seyyahın kaleminden: İbn. Ecâ Seyahatnâmesi

Read Next

Ece Erdoğuş Levi her şeyi baştan anlatıyor

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *