Hermann Hesse’nin eserlerinden mutlaka okunması gereken 4 kitap

Kitap Eki incelemelerinde çok fazla kitap yer aldı. Dikkat çeken kitapları belirleyip takipçilerimiz için incelemeye çalışıyoruz. Hermann Hesse, kitaplarını ilgiyle takip ettiğimiz yazarlardan bir tanesi. Yazarın kitaplarının okuyucuya çok şey katacağını düşünüyoruz.

Kitap Eki yazarlarının ele aldığı Hermann Hesse kitaplarını sizlerle paylaşmak istedik. Nitelikli okumalar yapmak isteyen okurlarımız için bu kitapların gözden kaçmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu listeyi incelemekte fayda var.

1. Hermann Hesse’den Bozkırkurdu

Melek Ertan’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Alacakaranlıkta yön bulma, kendini bir boşluğa oturtma çabaları ile boğuşur Bozkırkurdu. Bazen koklayıp haz aldığı küçük burjuvazi düzenini çoğunlukla bozmak, bölmek, parçalara ayırmak ister, hem kendini hem de sisteme köle-köle adaylarını kurtarmak için…

2. “Siddhartha, Kutsal Kitap’tan kat kat üstün bir ilaçtır…”

Aydoğan Melih Horasan’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Yayınlandığı dönemde yeni karakterize olmaya başlamış Avrupa toplumlarına bir anlamda gösterilen yol niteliği taşıyor Siddhartha. Ne kadar bir Hint öğretisini içinde barındırıp hikayenin merkezine oturtmuş olsada, bireysel başarı hususunda ki övgüleri ve pratiklerini göze sokan tarzıyla; holistik bir yol çizmiş. Öğretilerden kopmadan ve onları dışlamadan ustalıkla başarmış.

3. “Sakın benden önce ölmeyin!”

Ayrıntılar için TIKLAYINIZ

Thomas Mann’daki daha yüksek neşe ve ironik ayrıştırmayı Hesse, büyüyü ve coşkulanmayı savunma tarzı olarak görüyordu. Thomas Mann’ın sesli okumalarında da bunun görünür olduğunu düşünüyordu. Thomas Mann’ın Mayıs 1950’de Seçilen’den iki bölümü onunla paylaşmasından sonra, “Zeki ve alaycı tarzından hiçbir şey kaybetmemiş, inanılmaz canlı. Onu dinlemek, doğrusunu söylemek gerekirse büyük bir zevk,” diye anlatıyordu. “Yani okuması da konuşması gibi; her zaman sözcükleri doğru vurguluyor; biraz mimik, çokça mesafe ve ironi katıyor ve belki okuduğu şeyden başka sebeplerden dolayı hoşlanmasanız bile, biraz eğlence ve küçük hilekârlıklarla onu dinlemekten memnun olmanızı sağlıyor.

4. Emil Sinclair’ın Gençliğinin Öyküsü

Gül Ulucan Ekmen’in incelemesi için TIKLAYINIZ

Demian; akıcı dili, öğretici ve merak uyandıran hikâyesiyle kolay ilerleyen bir eser. Kitapta, Habil ve Kabil olayında Kabil’e başka açıdan bakmamızı sağlayan konuşmalarla birlikte, yeryüzü ve gökler arasında haber taşıyan, bünyesinde iyiliği ve kötülüğü barındıran, yöneten mitolojik bir tanrı olan Abraxas’tan söz ediliyor. Abraxas bize “içimizde bir şeytan olup olmadığını” sorgulatıyor. Sahi Sabahattin Ali ‘İçimizdeki Şeytan’ da bunu anlatmamış mıydı?  Anlatmıştı evet hem de pek güzel anlatmıştı. Bize onca kötülüğü, yanlışı yaptıran içimizde olan şeytan değil, içimizde olmayan vicdandı!

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Marquez’in eserlerinden mutlaka okunması gereken 4 kitap

Read Next

6 Kitapla Elena Ferrante Edebiyatı…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram