Mısır’daki Azize Katerina Manastırı’nda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında, ünlü Yunan Hekim Hipokrat’ın araştırmalarını içeren 1500 yıllık el yazması bulundu.
Sina yarımadasının güney ucunda, Sina Dağı’nın eteklerinde yer alan Azize Katerina Manastırı, dünyanın en eski Hıristiyan manastırlarından biri olma özelliğini taşıyor. Bu görkemli yapıda gerçekleştirilen son restorasyon çalışmaları sırasında, ünlü Yunan Hekim Hipokrat’ın bir araştırmasından elde edilmiş tıbbi bir reçete içeren 1.500 yıllık el yazması ortaya çıkarıldı.
Keşif, Mısır Eski Eserler Bakanı Dr. Khaled El-Enany’nin Yunanistan Telekomünikasyon Bakanı Nikos Pappas’ı ağırladığı bir tören esnasında basına duyruldu. Keşişler tarafından gerçekleştirilen restorasyon ve belgeleme çalışmaları sırasında yeniden keşfedilen el yazması, yüzlerce yıl manastır kütüphanesinde saklı kalmıştı.
Mısır Eski Eserler Bakan Yardımcısı Muhammed Abdullatif, eserin Palmest olarak bilinen 5. yüzyıla ait tıbbi bir el yazması olduğunu söyledi.
Deri üzerine yazılmış olan el yazması eserin iki katmanı da deşifre edilebilir durumda. Deri üretiminin yüksek maliyeti nedeniyle, el yazması üzerine yazılan ilk metin, bir süre sonra ikinci bir metin katmanına yer açmak amacıyla kısmen silinmiş. MS 5. ve 6. yüzyıllara tarihlenmekte olan bu el yazması eserin içerisinde yer alan tıbbi metinlerin bir kısmının, ünlü Yunan hekim Hipokrat’ın bir araştırmasıyla ilgili olduğu görülüyor.
MÖ 460 ve 375 yılları arasında Antik Yunan’da, Kos adasında yaşamış olan Hipokrat, tarihteki en ünlü doktor ve geleneksel tıbbın babası olarak biliniyor. Kendisi ile ilgi birçok efsanenin bulunması sebebiyle yaşamı hakkında kesin bir bilgiye sahip olunmasa da, ismini taşıyan yaklaşık 60 tıbbi yazısı günümüze kaldı. Bununla birlikte, ünlü Hipokrat Yemini de dahil olmak üzere kendisine atfedilen birçok eserin onun tarafından yazılmadığı da tartışılmakta olan bir konu.
Hipokrat yemininin içerdiği ve doktorlar tarafından benimsenen bu etik davranış ilkeleri, birçok tıp fakültesinin mezuniyet törenlerinde hala kullanılıyor. Hipokrat döneminde ise yeni hekimler, mesleklerini layıkıyla ve ahlaklı bir biçimde ifa edebilmek için bir takım iyileştirici tanrılar üzerine yemin ederlerdi. Hipokrat, kendi ismi ile bilinen yeminin yazarı olmasa dahi onun etik standartlarına büyük saygı duyulması sebebiyle metnin kendisine atfedilmesi akla yatkın bulunuyor.
Keşfedilen el yazmasının üzerinde üç farklı tıbbi metin daha bulunmakta ancak şimdilik bunların kökeni hakkında çok az şey biliniyor. El yazmasında bulunan metinlere tıbbi bitkilerin çizimleri de eşlik ediyor. El yazması üzerinde görünür olan ikinci metin katmanı ise dört büyük unsial el yazmasından biri olan ve Sina yazması olarak bilinen bir İncil metni.
Bu el yazmasının ötesinde Azize Katerina Manastırı, içerisinde antik eserlerin bulunduğu zengin kütüphanesi ile biliniyor. Kütüphanede tarih, coğrafya, felsefe ve çeşitli alanlarda, tarihleri MS 4. yüzyıla kadar uzanan, Arapça, Yunanca, Kıptice, Amharca, Ermenice ve Süryanice dillerinde yazılmış 600 el yazması eser bulunuyor.
Kaynak: Orberk Özdemir | arkeofili.com
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI