İki Ters Bir Düz

Çürümenin tek yasa olmaya başladığı bu dünya da bir okulun tabelasını okuyoruz ”Tersine Dünya Okulu”. Bu okulda okunan kitabın tek yazarı var; Eduardo Galeano.

Ünlü gangster Al Capon, Liberty Dergisinin 1971 yaz sayısında gazeteci Cornelius Vanderbilt Jr’a; “Günümüzde insanlar hiçbir şeye saygı göstermiyor. Eskiden, erdem, onur, gerçek ve yasalardan oluşan bir dayanağımız vardı. Başka yasalara itaat edilmeyen yerde, çürüme tek yasa olur. Çürüme bu ülkenin altını oyuyor. Erdem, onur ve hukuk hayatımızdan buharlaşıp uçtu.”  açıklamasını yapar. Ne var bunda diyeceksiniz. Şu var; ne acıdır ki erdem, onur ve hukuktan bir gangsterin bahsettiği tersine bir dünyada yaşıyoruz. Çürümenin tek yasa olmaya başladığı bu dünya da bir okulun tabelasını okuyoruz Tersine Dünya Okulu”. Bu okulda okunan kitabın tek yazarı var; Eduardo Galeano.

Bu okulda eğitim görmeniz için herhangi bir giriş sınavına gerek yoktur, kayıt parası alınmaz, her yerde, havada, karada dersler bedavadır. Bu okulda ne mi öğreneceğim diyorsunuz? Bu okulda, kurşun su üstünde kalmayı öğrenir, mantar suya batmayı, yılanlar uçmayı, bulutlar yollarda sürünmeyi ve siz de dünyaya tersten bakmayı öğreneceksiniz. Peki, Tersine Dünya neresidir? Tersine Dünya şimdi ki dünyanın ta kendisidir. Belki de değildir! İşte bu okulda hangi dünyada olduğunuzu bilecek ve o dünyada nasıl yaşanacağının formüllerini, yaşadıklarımıza değişik açılardan bakmayı öğreneceksiniz. Dünyamızda her şey ters değil midir? Örneğin evrensel barışı en çok gözeten ülkeler en çok silah satan ülkeler, en itibarlı bankalar, en çok uyuşturucu parası saklayan bankalar, en başarılı sanayi yeryüzünü en çok zehirleyeni değil midir?

Adaletten bolca söz edildiği ama adaletsizliğin diz boyu olduğu bir dünyada, bu okulda “Adaletsizliğin Temel İlkeleri” dersini göreceksiniz. Okudukça dünya ya bakış açınız da yavaş yavaş değişecek. Tıpkı; Baykuşun, yarasanın, bohemin ve hırsızın akşamüstüne kahvaltı saati olarak bakması, çiftçinin yağmura talihsizlik olarak turistin ise iyi bir haber olarak bakması ya da Kristof Kolomb’a tüylü şapkası ve kırmızı kadife ceketiyle Karayip yerlileri tarafından o zamana kadar görülmemiş bir papağan olarak bakması gibi. Ve yine bu derste yol aldıkça dilinizin de değiştiğini göreceksiniz. Rüşvet’e “iç etme”, kapitalizme ” Pazar ekonomisi”, emperyalizme “küreselleşme”, ihanete “realizm”, askeri diktatörlük yerine “süreç”, işkenceye” yasadışı baskı”, bombaya “patlayan mekanizma “denildiğini öğreneceksiniz

Okul Müfredatı

İşte Tersine Dünya Okulu” nun ders programı;

Tersine Dünya Okulu
Örneklerle eğitmek
Öğrenciler
Adaletsizliğin temel ilkeleri

Korku Okumaları
Korku eğitimi
Korku endüstrisi
Biçki diki kursları

Etik Semineri
Alıştırmalar: Hayatta başarılı olmanın ve dost kazanmanın yolları
Faydasız kötü alışkanlıklara direnme dersleri

Dokunulmazlık sahibi sınıflar
Vaka incelemeleri
İnsan avcılarının dokunulmazlığı
Gezegen ve yok edicilerin dokunulmazlığı

Yalnızlık Pedagojisi
Tüketim toplumu dersleri
İleri iletişimsizlik dersleri

Karşı Okul
Vaat ve ihanet olarak binyılın sonu
Çıldırma hakkı

Okulu bitirip de mezun olduğunuz da dünyaya tersten bakacaksınız. (Eğer çocuk kalabildiyseniz hala!) İşte o zaman neyin düz olduğunu neyin ters olduğuna karar vereceksiniz. Tepetaklak olacaksınız. Tam da burada ister istemez Beden Eğitimi dersini de aradan çıkaracaksınız. Bu okul sizin dünyanızı şaşırtacak!

On ikinci yüzyılda, Sicilya krallığının resmi coğrafyacısı El İdrisi, bir dünya haritası çizdi. Avrupa’nın bildiği dünyanın haritasını, güneyi yukarıda kuzeyi aşağıda. Bu o zamanın haritacılığında yaygın bir şeydi. Sekiz yüzyıl sonra, Uruguaylı ressam Joaquin Torres-Garcia’ da aynı şekilde güneyi yukarıda Güney Amerika haritası çizdi. ”Bizim kuzeyimiz güney“ dedi. ”Kuzeye gitmek için, gemilerimiz aşağıya iner, yukarı çıkmazlar.”  Eğer dünya böyleyse, şimdi olduğu gibi tepetaklak ise, ayakları üzerinde durması için onu ters çevirmeniz gerekmez mi?

Tabi ki size göre de ters ise. Haydi, artık mezun olduğunuza göre bu okuldan, karar verin bakalım! Dünya ters mi yoksa düz mü?

  • Tepetaklak – Tersine Dünya Okulu
  • Yazar: Eduardo Galeano
  • Çeviri: Bülent Kale
  • Türü: Deneme
  • Baskı Yılı: Nisan 2017
  • Sayfa Sayısı: 350 Sayfa
  • Yayınevi: Sel Yayıncılık
Fatin Hazinedar
Latest posts by Fatin Hazinedar (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Avucumda Çimen İzi

Read Next

Çocuklar Köstebek İle Öğreniyor

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *