İnsanın içine işleyip bakış açısını yenileyen 10 kitap

Birgün gazetesi kitap eki editörü ve aynı zamanda sitemiz yazarlarından Doğuş Sarpkaya takipçilerimiz için önerilerde bulundu. Bir edebiyat eleştirmeni olarak ilgiyle takip edilen Doğuş Sarpkaya’nın kitap önerilerini incelemenizde fayda var.

Doğuş Sarpkaya, Ercan Kesal‘ın yeni yayımlanan kitabı “Aslında…” üzerine yürüttüğü yoğun çalışmayı bitirdi ve Kitap Eki takipçileri için bir liste hazırladı. Sarpkaya’nın önerdiği kitapların dikkate değer olduğunu düşünüyoruz. Yazarımızdan tam not alan bu kitapları okuma listenize almanızı tavsiye ediyoruz.

1. Günden Kalanlar – Kazuo Ishiguro

Yapı Kredi Yayınları

Bir roman düşünün ki asıl anlattığı, tek bir satırında dahi geçmeyen duygular, umutlar, hayal kırıklıkları, özlemler olsun. Kazuo Ishiguro’nun benzersiz tarzını en iyi ortaya koyduğu eserlerinden biri olan Günden Kalanlar böyle bir roman… (Tanıtım Bülteninden)

2. Beyaz Kalp – Javier Marias

Yapı Kredi Yayınları

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

2000’li yıllarda tüm eserleri teker teker yayımlanan Marias’ın 1992’de tamamladığı Beyaz Kalp, yazarın başyapıtı olarak adlandırabileceğimiz üçlemesi Yarın Ki Yüzün’ü önceleyen ve edebi tavrını netleştirmeye başladığı önemli bir roman. Eser, aynı zamanda yaşanan ile dillendirilen arasındaki gerilimi çok iyi yansıttığı için de okuyucunun dikkatini çekmeyi hak ediyor.

3. Saten Ada – Tom McCarthy

Notos Kitap

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

McCarthy, Lukács’ın Roman Kuramı’nda söylediği, roman, “Tanrının terk ettiği bir dünyanın epiği”dir cümlesini Saten Ada’yla yankılıyor bize. Kahramanı S’nin görev edindiği büyük raporu yazma serüveni eşliğinde insanlığın kötülüğünü ve felaket yaratma becerisini sorgularken bu büyük trajedi karşısındaki insanın çaresizliğini, çelişkisini resmediyor.

4. Soğuk ve Temiz – Melike Uzun

İletişim Yayınları


Soğuk ve Temiz, yokluğun, merhametsizliğin ve hesaplaşmanın romanı. Bir kâbus tortusu… Melike Uzun, acının içinden geçerek yazıyor. Dünya dönüyormuş! (Tanıtım Bülteninden)

5. Ben Buradan Okuyorum – Tim Parks

Metis Yayınevi

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

Parks, birbirinden bağımsız denemeler kaleme alıyor gibi gözükse de aslında birbiriyle de, okurlarıyla da konuşan metinler yazıyor. Kitabın arka kapağındaki klişeye sığınacak olursak, birbirini tamamlayan denemeler bunlar. Ben Buradan Okuyorum, klişelerin altına gizlenmiş nitelikli soruları açığa çıkararak edebiyat üstüne düşünmemizi sağlıyor.

6. Ordular – Evilio Rosero

Can Yayınları

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

Ordular, egemenlerin kontrol etme ve sermaye biriktirme mekanizması olarak gördüğü savaşın yarattığı toplumsal çöküşü anlatan kuvvetli bir roman. Aynı zamanda savaşa karşı barışı savunmanın ne kadar önemli olduğunu, ülkenin herhangi bir yerinde yaşanan bir savaşın aynı zamanda bizlere karşı yürütüldüğünü hatırlatıyor bizlere.

7. Ateş Kraliçesi – Anthony Ryan

İthaki Yayınları

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

Kuzgunun Gölgesi serisi, fantastik edebiyatın iyi örneklerinden biri olma yolunda ilerliyor. Ryan’ın savaş karşıtlığı, insan doğasına dair gerici tezlere karşı durma kararlılığı ve gerçek çelişkileri işleme arzusu derdi olan sıkı bir yazarla karşı karşıya olduğumuzu müjdeliyor. Karanlık ile içimizdeki şarkının, savaş ile barışın, ihanetler ile özverinin iç içe geçtiği anlatımıyla Anthony Ryan takip edilmeyi hak eden bir yazar olmayı başarıyor.

8. Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor – Hüseyin Kıran

Sel Yayıncılık


Hüseyin Kıran’dan alegoriden kurduğu dünyayla gerçekliğe kafa tutan, kullandığı dille hem mevcudu güçlendiren hem de yenisini “icat eden” çarpıcı bir metin. (Tanıtım Bülteninden)

9. Görmek – Jose Saramago

Kırmızı Kedi Yayınevi

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

Saramago, insanlığın karakter flulaşmasını engellemenin yolunun iktidarı yaşamımızdan kovmamızla gerçekleşeceğini anlatmayı başarmış. Körlük ile sistemin içinde barındırdığı ve görmezden geldiğimiz kötülükleri görünür kılan Saramago, Görmek ile bizlere bir çıkış yolu öneriyor.

10. Bir Sahtekâr Olarak Hayatım – Peter Carey

Ayrıntı Yayınları


Bir editör, iki şair Malezya’da Rilke vasıtasıyla milyonda bir gerçekleşebilecek bir karşılaşma yaşarsa ve onları bir araya getiren iyi şiir tutkusu ve arayışı olursa ortaya ne çıkar? Elbette şiir gibi bir roman. Her kafiyesi, her cinası iyi düşünülmüş, dokusu sıkı örülmüş, zekice olduğu kadar eğlenceli, eğlenceli olduğu kadar entelektüel bir eser. (Tanıtım Bülteninden)

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Bu Dünya Soğuyacak

Read Next

Keyif veren bir kitap okumak istiyorum diyenlere 10 roman

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *