
Her iki kitapta da hikâye bilimsel gerçekler ve bilgilerle destekleniyor. Sorunlar karşısında yaratıcı çözüm yolları bulmaya çalışmaları ve bu amaçla denedikleri yollar okuyucuyu heveslendirmenin yanı sıra farklı toplumsal meselelere ilgi duymaları konusunda da motive ediyor. Peter H.Reynolds’a ait çizimler ise, her zaman olduğu gibi hikâyeyi çok güzel destekleyen ve ifadeleri çok güzel yansıtan tarzda.
Son yıllarda nihayet Türkiye’de de çocuk kitaplarının değerinin anlaşılması ile birlikte, nerdeyse her konuya dair çocuk kitabının yazılıyor ya da Türkçe’ye çevriliyor olması sevindirici. Daha önceden sadece çocuk kitabı yayımlayan birkaç yayınevi varken, şimdi büyük ve bilinir yayınevlerinin çocuk kategorileri de açılıyor ya da tamamen çocuk kitaplarına yönelik, kendi yağında kavrulmaya çalışan pek çok farklı yayınevi kuruluyor. Tüm bu gelişmeler insanın içine umut serpiyor tabi ki.
İşte Uyurgezer Kitap da kolektif bir emekle ve din, dil, ırk ayrımının olmadığı çocuk dünyasını zenginleştirmek hevesiyle yola çıkmış bir yayınevi. Bir kitabın bir çocuğun hayatını değiştirebileceğine inanan, yetişkinlerin de çocuk kitabı okuması gerektiğini düşünen, yaşamın içinden çağdaş, özgün ve bilimsel kitaplar çıkarmaya çalışan bir yayınevi aynı zamanda. Savaş karşıtı, doğa ve çevre bilinci aşılayan, duyguların önemine değinen kitap yelpazesi ile bayağı iyi yolda olduklarını da söyleyebilirim kendi adıma.
Yayınevinin kitapları arasında yer alan Çöp Dedektifleri ve Çiçek Kurtarma Operasyonu ise, dünyaca ünlü sanatçı ve yazar Peter H.Reynolds’ın ikiz kardeşi Paul H.Reynolds ile birlikte oluşturdukları 2 kitaplık bir seri.
Kitabın kahramanları Sidney ve Simon isimli ikiz kardeşler. Çöp Dedektifleri kitabında, okul gezisi kapsamında gittikleri bir akvaryumda, yeşil bir su kaplumbağası ile karşılaşıyorlar. Okyanusa atılan plastik çöpleri yediği için hastalanan ve akvaryumda tedavi gören bu kaplumbağa kardeşleri çok etkiliyor. Bunun üzerine ikizler, önce kendi ailelerinden ve evlerinden başlayarak çevrelerindeki çöp üretimini tespit etmek ve buna bir çare bulmak üzere işe koyuluyorlar.
Bir çizelge ile gün gün kayıt altına aldıkları plastik şişeler, plastik torbalar, oyuncaklar, kargo paketleri vs ikizleri endişeye sürüklüyor. Üstüne üstlük bir de okullarında ve mahallelerinde oluşan çöp dağlarını gördükçe buna müdahale etmeye karar veriyorlar. Çöpler konusunda insanların dikkatini çekecek bir yol arayışına giriyorlar. İnsanlarda farkındalık yaratacak bir şarkı yazıyorlar, çalıp söylüyorlar ve ünlü bir radyo programında çalınmasını sağlayarak pek çok kişiye ulaşıyorlar. Sonrasında ise çorap söküğü gibi gelen çözümcül yaklaşımlar, çöplerde gözle görülür azalmaya ve tüm mahallede bilinçli bir çöp üretimine neden oluyor.
Çiçek Kurtarma Operasyonu isimli kitapta ise, ikizlerimizin yaşadığı Delidolu Kasabası’nda Büyük Çiçek Festivali düzenleniyor ve kahramanlarımız bu sefer de yarışmaya katılacakları çiçekleri için uğraşıyorlar.
Mutfak pencerelerinin önüne ektikleri tohumlar hızlıca filizlenmesine rağmen bir gün pencere sıkışıyor ve onu kesinlikle açamıyorlar. Günlerce susuz kalan çiçekleri yavaş yavaş solmaya başlıyor ve ikizler de yarışma için onları tekrar canlandırmanın peşine düşüyorlar. Pencerenin sıkışma nedenini araştıran, çiçekleri sulamak için farklı yollar deneyen kardeşler, en sonunda Arşimet’ten ilham alarak bir su pompası geliştiriyorlar ve çiçeklerini kurtarıyorlar.
Her iki kitapta da hikâye bilimsel gerçekler ve bilgilerle destekleniyor. Sorunlar karşısında yaratıcı çözüm yolları bulmaya çalışmaları ve bu amaçla denedikleri yollar okuyucuyu heveslendirmenin yanı sıra farklı toplumsal meselelere ilgi duymaları konusunda da motive ediyor. Peter H.Reynolds’a ait çizimler ise, her zaman olduğu gibi hikâyeyi çok güzel destekleyen ve ifadeleri çok güzel yansıtan tarzda.
Kitapların Gülüzar Yıldırım’a ait çevirisini de es geçmemek gerek. Özel isimleri ve bazen sıkıcı olabilecek bilimsel detayları da Türkçe’ye has ifadelerle çevirdiği için okuması çok rahat. Özellikle Çöp Dedektifleri’nde geçen şarkının çevirisi için ayrıca tebrik etmek lazım. Orijinalinde hangi şarkı melodisiyle söyleniyor bilmiyorum ama çevirmen, Barış Manço’nun Arkadaşım Eşşek şarkısının melodisine uygun olabilecek bir şarkı çevirisi gerçekleştirmiş. Denediğimde beni bile çok eğlendiren bu kısma çocuklar da bayılır diye tahmin ediyorum.
Kitapların sonunda kitap içinde anlaşılmayabilecek kelimelerin anlamlarının verildiği bir sözlük ve Reynolds kardeşlerden de notlar yer alıyor. Bu notlarda yazarlarımız, özellikle Yaratıcı Çözümler yaklaşımı üzerinde duruyorlar. Bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik yani son dönem moda adıyla STEM yaklaşımını, çok basit ve akılda kalıcı ifadelerle anlatıp her iki kitapta da çocukları bu yaklaşıma merak sarmaları konusunda motive etmeye çalışıyorlar.
Yaratıcılığın ve yaratıcı düşünmenin üzerinde duran ve hayatı yaşanabilir kılabilmek için herkesin kendi imkânları doğrultusunda bir şeyler yapabileceği mesajını veren kitaplar 6 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun.
Keyifli okumalar…
- Yazar: Paul H. Reynolds
- Çizer: Peter H. Reynolds
- Baskı Yılı: Eylül 2020
- Sayfa Sayısı: 48 sayfa
- Yayınevi: Uyurgezer Kitap
*Kitaptan alıntıdır.
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020