Gökçenur Ç, “Issız İncir Ağacı” adlı son şiir kitabında, çok şeyi bir arada ve bir kitapta veriyor bize.
Gökçenur Ç, “Issız İncir Ağacı” adlı son şiir kitabında, çok şeyi bir arada ve bir kitapta veriyor bize. Öncelikle bir itiraf, kitapta kaç şiir olduğunu sayamadım, başka bir deyişle, kitaptaki şiir sayısını saptayamadım. Bu saptayamama/sayamama olumsuz bir yargı değil. Tam tersine çok olumlu ve özel bir başarıya işaret ediyor.
Kitapta yer alan ilk şiir başlı başına ayrı bir yazıyı gerektiriyor aslında. Bunu da üstat eleştirmenlerimiz yapmalı! Bunu bir istihza içeren ironiyle değil, içtenlikle söylediğimi de ayıca belirtiyorum.
Bir şiire kaç şiir sığar?
Kitabın ilk şiiri “Gizli Bilgi” altı bölümden oluşan bir metin. Bu şiirde Doğu’ya özgü, klasik diyebileceğimiz bir anlatı, öyküleme biçemi kullanılmış. Bin Bir Gece Masalları başta olmak üzere, sözlü veya yazılı pek çok metinde gördüğümüz sarmal bir anlatım tarzı şiirde ritmi dengeli bir biçimde yükseltiyor. Klasik ya da geleneksel diyebileceğimiz bu yöntemi, Gökçenur Ç. yeniden ve yenileyerek, şimdiki zamanın bir şiirine uyguluyor. Hikmetli bir söz, oluş veya olgu içeren bu yöntem, şiirde ev, inek, yemek, altın gibi, yaşamsaldan zenginliğe sıralanan “gereç-ihtiyaç” dizisinde hiç arkaik bir zamana ait gibi okunmuyor.
Şiiri eşsiz kılan pek çok unsur vardır. Bildiğimiz veya bilmediğimiz. “Gizli Bilgi” şiirini de eşsiz kılan, eskil bir yöntemle en yeni şiirin kurgulanmasının başarılmasında yatıyor. Aynı zamanda, altı sayfada yer alan ama maddi anlamda kısa olan bu şiirin içinde çok fazla şiir içermesi de bu başarının başka bir yüzüdür.
Şairi ve şiirleri yarıştırmak gibi bir niyetim yok. Ölçüt ve nitelemeyi değiştirmek gerekirse, kıskançlık üzerinden bu şiiri tanımlayabilirim. Bu yıl içinde, satın alarak ilk kez okuduğum elliden fazla kitap içinde, en çok “kıskandığım” kitap bu kitaptır. Ve bu kitabın içinde en çok kıskandığım şiir “Gizli Bilgi.”
Gökçenur Ç. İlk şiirinde, kitabın geri alan şiirleri içinde bir ipucu vermiş aslında. Doğu düşüncesi, motifleri, çoğul şiir, yeni bir anlam yaratma…
Bir kitaba kaç kitap sığar?
Şimdi de bu soruyu sormak ve yanıtlamak gerekiyor.
Kitabın ilk şiiri olan “Gizli Bilgi” dışında, ön ve son “deyişler” dışındaki otuz dört şiir aslında sadece otuz dört şiir değil. Şöylede söylenebilir, bu şiirleri otuz dört şiir gibi okuyabileceğiniz gibi, farklı birleşimlerde okumak da olası…
Her şiir, üç ayrı bölümden oluşuyor. Başta bir haiku söyleyişi, ortada bir şiirsel metin ve madde numaraları verilmiş bir “didaktik metin gibi” duygusu. Sonda da, girişin dramatik çatışkı çözümü gibi okunan ayrı bir şiir. Her “bağımsız” bölümün iç ritmi ve dramatik kurgusu şiirsel bütünlüğü sağlıyor. Sağlanan bu bütünlük, bölümlerin bağımsızlığını ortada kaldırmıyor. Öyle ki, bu şiirlerin her bölümünden oluşan ayrı bir kitap olabileceğini varsayabiliyoruz. Bu biçimde saymaya kalkarsak, “asıl” kitapla birlikte dörtten fazla kitap oluyor elimizde. Bir de çapraz okumalar yapıldığı düşünülürse, sayı epeyce artıyor!
Yazarken bu denli karışık yazıyoruz. Ama bütün şiirlerde bulunan ve hiç aksamayan ritmin yanında, matematiksel bir iç sağlamlık da mevcut olduğundan, son derece yalın ve şimdiki zamana ait bir şiirler bütünü kalıyor elimizde. Şiirde görülmeyen ama ritmi ve yapıyı sağlam tutan matematik belki de şairin mühendislik eğitimi ile ilgilidir.
Belirttiğimiz gibi, ritmi yükselen bir dramatik çatışkı ve en sonda çatışkı/gerilimin en yüksek noktada çözülmesi ile biten bir dramatik yapı şiire özel bir dinamizm katıyor. Bunların, özellikle bizim halk şiirimizde de olmak üzere, en bilinen, en klasik ve geleneksel hatta en genel olan yapı ve yöntemlerle yapılıyor olması, daha da değerli kılıyor. Şair için belki kötü olan yanı, bu tarzın bu kitapla birlikte “tüketilmiş” olması.
Bu arada bir de sevgili kardeşim Kadir Aydemir’e teşekkürler. Hâlâ şiir kitabı yayımlama inadı için. Çünkü şiir yayıncılığı giderek yeraltı yayıncılığı haline dönüşmekte.
- Issız İncir Ağacı
- Yazan: Gökçenur Ç.
- Türü: Şiir
- Baskı Yılı: Birinci baskı, Nisan 2016
- Sayfa Sayısı: 103 Sayfa
- Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları
- Azerbaycan Şiiri ve Çağdaş Bir Derviş, İbrahim İlyaslı - 1 Kasım 2018
- Paslı Bir Kelime; Umut - 15 Eylül 2018
- Zor Olanı Yazmak; Kırgın Çocuklar Mevsimi - 1 Eylül 2018
FACEBOOK YORUMLARI