İTÜ VAKFI’ndan denizcilik alanında yeni bir yayın…

Sponsor desteği ile basımı gerçekleştirilmiş olan bu kitabın tüm geliri, İTÜ Vakfı Burs Fonu’na aktarılacak ve  İTÜ öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu verilecektir.

İlk kuruluşu sekiz asır öncesine dayanmasına karşın  Tersanelerimiz  konusunda yazılmış kapsamlı bir kitap  bulunmuyor. Prof. Dr. Reşat  Baykal,  tersanelerimiz ve denizcilik kuruluşlarımızın tarihi, teknolojisi ve geleneğini geleceğe aktarmak  amacıyla  hazırladığı  yeni kitabında bu alandaki önemli bir eksikliği gideriyor. Baykal’ın,  yarım asırlık mesleki  birikimini aktardığı, uzun bir zaman dilimi ve  yoğun bir emeğin ürünü  olarak ortaya çıkan  “İstanbul’un Fethinden Günümüze Tersanelerimiz ve Denizcilik Kuruluşlarımız”  adlı eseri; kendi deyimi ile meslektaşlarının, dostlarının, arkadaşlarının ve eski öğrencilerinin de katkı ve önerileri ile kapsamlı bir çalışmaya dönüşmüş ve  literatürdeki  yerini almış bulunuyor. Yazar, değişik kaynakları titizlikle inceleyip konuya ilgi duyan kişilerin özel arşivlerinden de yararlanarak elde ettiği bilgi ve belgeleri  bu eserle günümüz gençlerine ve gelecek kuşaklara aktarıyor.

Kitabın ilk üç bölümünde İstanbul’un fethi ile başlayan tersaneciliğimiz, Tersane-i Amire, Osmanlı Tersaneleri ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’ndeki denizcilik kuruluşlarımız belgelere dayalı olarak anlatılıyor. Dördüncü bölümde Haliç Bölgesi’nde başlayan tersanecilik serüveni ve onu takip eden bölümlerde sırasıyla Cumhuriyet Dönemi’nde denizyolu taşımacılığımız, Denizcilik Bankası’nın tersaneleri, askeri ve özel sektör tersaneleri inceleniyor.

Sponsor desteği ile basımı gerçekleştirilmiş olan bu kitabın tüm geliri, İTÜ Vakfı Burs Fonu’na aktarılacak ve  İTÜ öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu verilecektir.

 

 

  • İstanbul’un Fethinden Günümüze Tersanelerimiz ve Denizcilik Kuruluşlarımız
  • Yazar: Prof. Dr. Reşat Baykal
  • Baskı Yılı: Nisan 2017
  • Sayfa Sayısı: 520 Sayfa
  • Yayınevi: İTÜ Vakfı

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Notos 64. sayısında James Joyce’a yöneliyor.

Read Next

Büyük Filozoflardan 100 Önemli Aforizma: Düşüncenin İzlerini Takip Etmek

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram