Bir koca yıl geçtikten sonra İstanbul’da yaşayanlar için 36. İstanbul Tüyap Kitap Fuarı Beylikdüzü’nde geçtiğimiz cumartesi günü başladı. Kimimiz için çok uzak kimimiz için yorucu bir yolculuk olsa da bir çoğumuz bu fuarı bekliyorduk.
Bir süredir bu yazıyı hazırlamayı düşünüyordum. Lakin yoğun çalışma temposu ve uğraşmacalardan sonra anca şu anda vakit bulabildim. Muzip ile çıktığımız masal toplama serüveninde yeni yeni masal kitapları ile karşılaşıyoruz. Bunu gerek sosyal medyadan gerekse sitemizden gördüğünüzü düşünüyorum. Fuara gidecekler için naçizane bu serüvende toplayıp okuduklarım arasında mutlaka okunması gereken bir liste hazırladım. Fuara geldiğinizde size masal kitapları bulmanızda ufak bir rehber olması dileğiyle deyip girizgâhı çok uzatmadan başlayayım diyorum.
1. Tuhaf Masallar
İthaki Yayınları tarafından yayımlanan Tuhaf Masallar aslında bir masal kitabı olmaktan çok Ransom Rigs tarafından yazılan Bayan Peregrine’nin Tuhaf Çocukları kitabının yan kitabı konumunda ve seriden bir nebze bağımsız bir kitap. Seride sıkça anlatılan eskiden yaşamış Tuhaf’ların dilden dile anlatılan masallarının Millard Nullings tarafında toplanmasıyla oluşturulmuş (bu arada Millar Nullings serideki karakterlerimizden birisi) Tuhaf Masallar bence günümüzde kaleme alınmış masal gibi masal kitapları arasına girebilecek nitelikte bir kitap.
2. Ötekileştirmeyen Masallar
Dipnot Yayınları geçtiğimiz sene masallara el atarak mutlu etti beni. Bir süredir masallardaki cinsiyetçi eril hatta sınıf ayrımcısı dilin bozulması gerektiği fikrimi Ötekileştirmeyen Masallar kitabıyla onlarında düşündürdüğünü gösterdi. Kitap eski masallardaki o sıkıntılı ifadeleri ince ve alaycı bir dille eleştirip doğrusu ile değiştirirken güzel bir alayla hem öğretici hem de eğitici bir misyona destek olmuş. Masallara dair bir şeyleri çocuklarınıza anlatmak istiyorsanız önce bu kitabı okumalısınız diyorum.
3. Aşiq û Maşûq
Bu sene sanırım yeni masal kitapları okumak açısından güzel bir yıldı umarım 2018 yılında da bir çok yeni masal kitapları ile karşılaşacak kadar şanslı olurum. Aras Yayıncılık benim için önemli bir kitabı raflarımıza kazandırdı. Muzip ile masal yolculuğumuza Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da başlamıştık Aşiq û Maşûq’da Ermenice kaynaklardan Kürt ve Ermeni Aşk masallarının derlenerek bir araya getirildiği enfes bir kitap olmuş. Fuara gitmişken alınacak masallar listenize eklemeyi unutmamanız gereken kitaplardan. Sanırım günümüzde aşka ve özellikle aşk masallarına en ihtiyacımız olduğu zamanda raflardan ruhlarımıza çıkıp gelecek en güzel örneklerden kendisi.
4. İran Masalları
“On derviş bir kilimde uyurken, iki padişah bir dünyaya sığmaz.” Yazıyor kapağında Karakarga Yayınları’ndan geçtiğimiz yıl raflara kazandırılan İran Masalları kitabının. Birçok yayınevi masal kitaplarına son zamanlarda göz kırpmaya başladı. Sanırım 21. Yüzyılın gerçeklerinden masallarla kaçmaya başladığımız bu zamanlarda okuru en çok çeken şeylerin içinde masallarda yer alıyor. Basılan birçok masal kitabı ne yazık ki okunacak değerde olmayabiliyor. Karakarga, İran Masalları’nda güzel bir çalışma ile Muzip Masal Cini kütüphanesinde yerini aldı. Umarım siz de benim kadar keyifle okur hatta anlatırsınız.
5. Şehrazad’ın Sırları
Uzun zamandır gelsin diye beklediğim geldiği gün alıp bir solukta okuduğum masallara dair çok şeyi bünyesinde bulunduran bir kılavuz. Eğer masalları seviyorsanız ve daha derin bir yaklaşımla masallara bakmak istiyorsanız size yol gösterici bir kitap olarak ilk söyleyeceğim kitaptır Şehrazad’ın Sırları. Özcan Yüksek’in uzun yıllar boyunca masallara dair çok şeyi heybesine doldurup ince ince işlediği bir kitap kendisi. Doğan Kitap’tan bulabilirsiniz Şehrazad’ın Sırları’nı
(Not: Kitapla ilgili daha uzun bir yazıyı yazıp daha detaylı bir incelemeye tutmayı düşünüyorum fakat onun için biraz daha bekleteceğim. Bence o zamana kadar siz alıp okuyun okutun.)
6. Ütopya ve Masal Bilim – Binbir Gece Masalları
Librum Kitap da bu sene masal kitaplarına yer veren yayınevleri kervanına katıldı. Hem de çok ilginç bir kitapla Ütopya ve Masalbilim Binbir Gece Masalları. Kitap eski masalların özellikle doğu masallarının Avrupalı masal araştırmacıları tarafından nasıl bulunup günümüze ulaştığının yolculuğuna çıkarıyor bizi. Yer yer masalları araştıran bir kâşif olup yolları masallarla döşeli bir maceraya atılıyorsunuz.
7. 44 Türk Peri Masalı
İki farklı yayınevinin iki farklı çalışması sonucu ile karşımıza çıkan 44 Türk Peri Masalı kitabı Macar araştırmacı Ignâc Kûnos’un (ki kendisi Türk Dili ve Halk Edebiyatı üzerine araştırmaları ile tanınmıştır.) enfes bir çalışmasıdır. Benim için Tefrika Yayınları’nın basımı okumaya doyamadığım kitaplar arasındadır. Şahsen ben Tuti Kitap’ın 44 Türk Masalı adıyla dilimize kazandırdığı halini pek sevemedim. Bu arada adından da anlaşıldığı gibi kitap Türk’lerin tarih boyunca anlattıkları peri masallarının derlenmesiyle oluşturulmuştur.
Bonus 1: Kahramanın Sonsuz Yolculuğu
Kendisi bir masal kitabı değilse bile masal anlatmak masal yazmak (hatta yazmak isteyen herkes için) bir kaynak kitaptır. Kitap okurken size masalların içindeki sembolleri nasıl yorumlayacağınızı gösterirken kendi hayatınızdaki yolculuğunuza da ışık tutmanızı sağlıyor.
Bonus 2: Kurtlarla Koşan Kadınlar
Masal severlerin kitaplıklarında mutlaka bulunması ve okuması okutması gereken bir kitap Clarissa P. Estês masallar ve eski efsanelerdeki kadın arkiteptine dair mit ve öyküleri bir araya getirmiş. İçinizdeki vahşi kurda kulak vermemizi sağlıyor
Bonus 3: Hortlağın 25 Öyküsü
Dünyadaki belki de en eski masal içinde masal serisidir Hortlağın 25 Öyküsü orijinal adıyla Vetalapançavimşati. Bir krala muzip bir hortlak tarafından anlatılan ve çerçeve öykü denilen yapıyla iç içe geçen masallar serisi olan kitaptaki masallar başka bir yayınevinden Horlat ve Kral adıyla basılmış da olsa o kitabın artık baskısı bulunmamakta. Zaten kitap Hintçe ’den birçok masal çeviren Korhan Kaya tarafından hazırlanmış.
Her ne kadar sürçü lisan edersem affola….
FACEBOOK YORUMLARI