
Erich Kastner, çocuk kitaplarında metinlerin arasına da sık sık kendi düşüncelerini ekliyor. Tanrı yazar bakış açısını kullanıyor ama bu sizi hiç sıkmıyor.
Bu şubat ayının yirmi üçünde Erich Kastner 118. yaşına basıyor. İyi ki doğdun güzel insan! Bu dünyaya senin gibi tatlı bir yazar geldiği için çok şanslıyız!
Çocuk kitapları yazmaya ve bir sürü çocuk kitabı okumaya başladığımda Erich Kastner’in kitaplarını hemen diğerlerinden ayırdım, çünkü o yazış tarzındaki bazı özellikleri ile diğer yazarlardan çok farklıdır.
Birincisi, Erich Kastner, çocuk kitaplarının başına önsöz yazıyor, hatta bazen kendini tutamayıp birden fazla önsöz yazdığı da oluyor. Hatta ve hatta çoğu zaman sonsöz de yazıyor. Okudukça şuna karar verdim: Sanırım Erich Kastner, dünyanın en tatlı önsözleri ve sonsözlerini yazan yazar. Bir kitabını aldığımda, lütfen önsöz yazmış olsun diye dileyip kitabın kapağını öyle açmaya başladım. Peki ne anlatıyor, bu önsözlerde ve sonsözlerde? Kitabı nasıl, nerede yazdığını ya da fikrin nasıl aklına geldiğini anlatıyor. Mesela fikri bir gazete haberinden alıyor, ya da yazmak için evinden uzaklara gidiyor. O an aklına gelen ya da gördüğü küçük ayrıntıları da bizimle paylaşıyor. Her akşam çiçeklerin arasında kitabını yazarken onu almaya gelen buzağı Eduard gibi. Sonra, kitabının kahramanlarını tanıtmaya başlıyor. Kahramanlar hakkında öyle bir konuşuyor ki, sanki hepsi yaşıyorlarmış gibi hissediyorsunuz. İşte bir karakter yaratma sürecinde bunların hepsi bizi etkiliyor.
İkincisi, Erich Kastner, çocuk kitaplarında metinlerin arasına da sık sık kendi düşüncelerini ekliyor. Tanrı yazar bakış açısını kullanıyor ama bu sizi hiç sıkmıyor. Okuyucuyu kitabını okurken yalnız bırakmıyor. Yazarın da sizinle beraber okuduğunu ve sizin gibi onlar hakkında yorum yaptığını görüyorsunuz. Onunla bir dost gibi, kitap üzerindeki fikirlerinizi paylaşıyorsunuz. Hatta Noktacık ile Anton kitabında, Erich Kastner sırf bunu yapabilmek için her bölüm sonuna kendine yorum bölümü bile yazmış. Artık kitabın önü ve sonu hariç, ortalarına da girivermiş ama bunların hiçbiri kötü değil; çünkü o bir masalcı, hem de usta bir masalcı ve tüm bu özellikleri ile diğer yazarlardan ayrılıyor.
Siz de yazarın sizinle konuştuğu, duygularını paylaştığı güzel öyküler okumak istiyorsanız, Erich Kastner’in kitaplarına biz göz atın derim. İçinde çalışkan, akıllı, yürekli ve dürüst, kimi zaman da muzip kahramanlar bulacaksınız ama eminim ki hepsi de içinizi ısıtacak. İyi ki doğdun güzel insan!
- Çocuklar İçin 5 Kitap… - 23 Haziran 2017
- Hep Kitap’tan Çocuklara 5 Kitap Önerisi - 27 Nisan 2017
- Büyüklere BİT Kitap Önerisi - 13 Nisan 2017