Jules Verne’in öngördüğü ve gerçekleşen 9 icat

Yarattığı imgelemle insanlık tarihinin en büyük öngörülerini romanlarında işleyen Jules Verne’nün romanlarında hayal ettiği hangi teknolojiler bugün hayat geçti.

Hayaller aleminin büyük düş kurucusu Jules Verne icat edilmeden önce neleri öngörmüş bir bakalım…

1. Elektrikle çalışan denizaltı

Denizler Altında 20000 Fersah’ta Kaptan Nemo, devasa okyanusları Nautilus ismini taşıyan ve elektrikle çalışan bir denizaltında yapmıştır.

2. Haber bülteni

1889’da kaleme aldığı bir makalede 2889 yılında basılı olmayan ve sözlü yayın organı formatında gazetelere alternatif olacak bir haber kaynağından söz etmiştir.

3. Güneş yelkeni

1865’te yazdığı Dünya’dan Ay’a isimli kitabında dünyanın yörüngesinde yer alacak olan hafif aksamlı uzay araçlarından bahsetmiştir. Günümüzde NASA bu araçlara NanoSail adını vermiştir.

4. Ay modülü

Yine aynı romanda, günümüzde ay modülü olarak bilinen ve koni biçimde olup, içinde insan taşıyabilen uzay aracını öngörmüştür.

5. Gök Yazısı

2889 yılında “atmosfere yazılan reklamlar” şeklinde tarif edilmiştir.

6. Video konferansı

Yine 2889 yılında, Verne phonotelephote adında bir cihaz öngörmüştür. Bu cihaz, kurguda video konferansına yönelik yapılan ilk ve en yakın göndermedir. Hassas kablo bağlantıları sayesinde görüntü aktarımını sağlayan bir teknoloji olarak geçer makalesinde.

7. Elektroşok cihazı

Denizler Altında 20000 Fersah’ta Verne, elektrik akımı veren bir silahtan bahsetmiştir. Tarif edilen silah günümüzde Taser olarak bilinen ve güvenlik güçlerince kullanılan silahı andırmaktadır.

8. Okyanusa inen uzay aracı

Dünya’dan Ay’a isimli eserinde Verne, uzaydan sorunsuz bir şekilde okyanusa inebilen bir aracı öngörmüştür. Bu araç, günümüzde Merkür Kapsülü adıyla bilinmektedir.

 

9. Helikopter

Jules Verne, 1886’da Fatih Robur’u yazdığında, uçuş teknolojisi henüz emekleme aşamasındaydı. Wright kardeşlerin meşhur prototiplerini yapmalarına daha onlarca yıl vardı, dönemin mucitleri hala planör benzeri tasarımlar ve balonlarla denemeler yapıyordu. Hikayenin baş kahramanı Robur, motorlu ağır hava makinelerinin geleceğini cesurca beyan ediyordu. Robur’un el emeği makinesi Albatros, modern helikopterin büyük bir ölçekte atasıdır. Albatros’u, yere paralel olarak hizalanan çok sayıda pervane tarafından kaldırılan muazzam bir kayan platform gibi düşünebilirsiniz.

 

Vinkmag ad

Read Previous

İyi Polisiye İyi Müzik

Read Next

Okuduktan sonra kesinlikle daha iyi bir insan olacağınız 11 roman

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *