2014 yılında Kadıköy’deki İskele Meydanı’ndaki Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en önemli eserlerinden tarihî Şehremaneti binasının restore edilmesiyle açılan Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi; Cumartesi günleri 14:00’te “Cumartesi Söyleşi Dizisi”ne, Çarşamba günleri 18:00’de felsefe ve sosyal bilimler alanında “Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri”ne ve Perşembe günleri 18:00’de “Perşembe Edebiyat Konuşmaları”na ev sahipliği yapmaktadır.
HEGEL ÖNCESİ ALMAN DÜŞÜNCESİNİN ANA HATLARI (ALMAN ROMANTİZMİ, FICHTE, SCHELLING)
Güçlü Ateşoğlu 08 Ocak Çarşamba 18:00 / Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri: 250. Doğum Yıl Dönümünde Hegel ve Alman Felsefesi / TESAK Konferans Salonu Kurtul Gülenç’le birlikte bu söyleşi dizisinin de danışmanı olan, MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Güçlü Ateşoğlu’nun sunumu, Hegel’in felsefesine bir giriş niteliği taşıyor. Spinoza, Fichte, Hegel ve Marks üzerine çalışan, ağırlıklı olarak Alman felsefesi üzerine elliden fazla kitabın editörlüğünü üstlenen Ateşoğlu, bu felsefeyi her ne kadar felsefe tarihinin bütünü belirlemiş olsa da, dönemindeki en önemli akımlardan ikisi olan Alman Romantizmi ve Alman İdealizmi filozoflarının ortaya koydukları problemler ve çözüm yolları dahilinde Hegel’e yaklaşmayı deneyecek, etkileri ve farkları tartışmaya açacak.
YÜZ YÜZE EDEBİYAT
Enis Batur-Yalçın Armağan
09 Ocak Perşembe 18:00 / Perşembe
Edebiyat Konuşmaları / TESAK Konferans Salonu
“Yazdım ve kurtuldum bir sonrakine kıskıvrak” diyen Enis Batur’un yazarlık serüveni 50 yıla, kitapları 170’e yaklaşıyor. Batur’un kendine özgü yazı ve yayıncılık serüveni değişik türlerde pek çok kitabı, çok sayıda dergiyi, kültür hayatına yön vermiş önemli yayınevlerini “hikâye”sine dahil ederek bugüne geldi. Bu “yüz yüze edebiyat” konuşması, kendi havzasını kurmuş, kendisinin yanı sıra pek çok kişinin hareket alanı bulmasına imkân sağlamış bir “kalem erbabı”nın portresini çıkarmayı hedefliyor. Yalçın Armağan’ın sorularıyla.
KLASİK”TEN “BAROK”A GEÇİŞ: I. MAHMUD DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ
Baha Tanman
11 Ocak Cumartesi 14:00 / Cumartesi Söyleşi Dizisi / TESAK Konferans Salonu Osmanlı aydını Osmanlı tarzındaki mimari yapılara “Rumî” adını verir. “Klasik” ve “Barok” ise 20. yüzyıldaki mimarlık tarihi veya sanat tarihi literatüründe Batı’dan alınmış terimlerdir. Klasik dönem Osmanlı mimarisinden sonra Nurosmaniye Camisi bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Bundan sonra Osmanlı medeniyetinde Barok adı verilen Batı etkili başka bir mimari yapı başlar. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı öğretim üyesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Baha Tanman, TESAK’taki söyleşisinde bu sanatsal ve mimari geçişi ele alacak.
*Tüm etkinlikler ücretsizdir. *Etkinlik salonu 120 kişiliktir.
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI