Kitap okumanın depresyona iyi geldiği kanıtlandı

Kitap okumak depresyona iyi geliyor. Nasıl mı? Uzman Psikolog Gamze Eser açıkladı…

Depresyona karşı ilaçsız bir çözümümüz var; kitap okumak… Uzman Psikolog Gamze Eser, depresyon, kaygı bozuklukları ve bağımlılıklar için kitaba sarılmanız gerektiğini öğütlüyor. Yeni şeyler öğrenmenin olumlu etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını belirten Eser, kitap okumanın mental faydalarını sıraladı.

ÇOCUKLARINIZA ŞİMDİDEN AŞILAYIN

Çocuklarımıza okuma alışkanlığını aşılamak oldukça önemlidir. Günümüzde teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak bilgiye hızlı erişim mümkündür. Bu durum sadece yetişkinleri değil çocuklarımızı da kitap okumaktan uzaklaştırmaktadır. Bütün uzmanların tartışmasız dile getirdiği “çocuklar bizim söylediklerimizi değil, yaptıklarımızı rol model alır” gerçeği göz önünde bulundurularak okuma alışkanlığı küçük yaşlarda aile ortamında kazandırılmalıdır.

kitap-anne-cocuk

”Okuyan bireylerin depresyona girme yüzdeleri çok daha düşüktür” diyen Gamze Eser; sıklıkla tatil ile kitap okuma arasında zamanlama bağlantısı kurulmaktadır, halbuki okumak gün içinde yoğunluğunuz sırasında beyninizi rahatlatmak için kısa molalar halinde yapılması gereken bir eylemdir.

Çocukluk döneminde kazanılan okuma alışkanlığı bireyin ergenlik dönemini daha rahat, bilinçli geçirmesine ve kendiyle barışık bir yetişkin olmasına yardımcı olacaktır.

KALİTELİ BİR UYKU İÇİN…

Bilimsel olarak yeni bilgi edinmenin, belirli bir konu hakkında fikir sahibi olmanın insan psikolojisini olumlu yönde etkilediği kanıtlanmıştır. Okul öncesi dönemde çocuğun kullandığı ve öğrendiği kelime sayısı ile zeka gelişimi doğru orantılıdır. Teknolojiyi hayatımıza sadece sınırlı süreyle dahil etmemiz gerekmektedir. Uyku öncesi kitap okumanın, stres düzeyi düşük, kaliteli bir uyku geçirmenize yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kaygı, stres, bağımlılıklar ve depresyondan korunmak için her fırsatta kelimelerle arkadaşlık etmelisiniz. Okumak ilaçtır.

29 Eylül 2016 | Sözcü

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

“Yeraltı” Nitelemesini Hakeden Bir Roman

Read Next

Hans Christian Andersen ödülüne Türkiye’den iki aday

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *