Kitap tutkunlarının öykü sevgisini güçlendirecek olan 9 yerli öykü kitabı

Geride bıraktığımız yıl içerisinde oldukça fazla sayıda öykü kitabı yayımlandı. Birbirinden değerli eserler öyküseverlerle buluştu.

Ele aldığı hikayeler ve diliyle dikkatimizi çeken 9 öykü kitabını Kitap Eki takipçileriyle paylaşıyoruz. Okuma listelerinizi hazırlarken bir öykü kitabı da dahil etmeyi unutmayın.

1. Yolun Gölgesi – Behçet Çelik

Can Yayınları

Hele bir varalım, dengimizi, bohçamızı çözelim, pılımızı pırtımızı saçalım, ayaklarımızı pabuçlarımızdan çıkartıp uzatalım; bir süre daha gövdeden kopmuş kertenkele kuyruğu gibi titreyeceğimizi bilsek de, sonrasında bütün sarsıntılar diner nasılsa… Öykücülüğümüzün usta kalemlerinden Behçet Çelik, yeni kitabı Yolun Gölgesi’nde çağımızın en önemli sorunlarından birini edebi bir dille “didik didik” ediyor. Yerinden yurdundan olmak, bile isteye yaşadığı yerleri terk etmek, sürgüne gönderilmek, dönememek, döndüğünde bulamamak ya da yerle bir olmuş bulmak neler yaşatır insana? Yol nedir? Sadece gidenlerin değil, hepimizin üstüne, yolun gölgesi düşer. Bizden önceleri başkalarının geçtiği, izler, sesler, anılar bıraktığı yolun gölgesi, sırtımızda, zihnimizde bir ağrıdır. Çelik’in titizlikle ördüğü düzyazısında Yolun Gölgesi yeni bir menzil.

2. Ejma’nın Rüyası – Haydar Karataş

Nota Bene Yayınları

Ejma’nın Rüyası, Dersim’in tarihsel geçmişine bir ağıt niteliği taşır. Çünkü Dersim’de dağların, taşların, ağaçların ziyaret kabul edilmesi mistik bir inanç olmaktan çok zamanın içinde kayıp giden ve unutulmamak için yeryüzüne iz bırakan birer insan metaforudur. Masal da burada başlar ve dilden dile, diyardan diyara sürgün misali dile dökülür. Sonra o masalın kahramanıyla ansızın bir yerde karşılaşıverirsiniz. Ya da uçsuz bucaksız bir anda kendinizi o masalın içinde kendinizi bulursunuz. Haydar Karataş, Gece Kelebeği Perperk-a Söe ve On İki Dağın Sırrı Romanları’nın ardından ilk öykü kitabı olan Ejma’nın Rüyası’nın içinde yer alan öyküler üç bölümden oluşuyor Masal İnsan, Sayıklamalar ve Tarihsel İnsan.

3. Seher – Selahattin Demirtaş

Dipnot Yayınları

Seher’deki hikâyeler, heveskâr işi değil insana ve yaşama duyulan derin sevginin ince bir mizahla harmanladığı has yazar işi metinler. Karşımızda, tutsaklık günlerinde vakit doldurmak için yazan biri değil, bugüne kadar ortaya çıkmamış, okura ulaşmamış bir edebiyatçı var.

4. Gök Derinin Altında – Nazlı Karabıyıkoğlu

İthaki Yayınları

Gök Derinin Altında zaman ve mekânla bağları gevşemiş insanların modern çağda efsanelere sığınmasının anlatısı. Bildik sokaklardan Sibirya’ya, arka bahçelerden Yakutistan’daki çadırlara ulaşan; aynı yerden kanayıp kırılan ama kendilerini saran ve iyileştirenlerin öyküleri.

5. Maveraünnehir Nereye Dökülür? – Engin Barış Kalkan

İletişim Yayınları

Engin Barış Kalkan, insanın ve dünyanın ürpertisini, geride kalanların tenhalığını anlatıyor. Maveraünnehir Nereye Dökülür?, kirli bir gündüzün ince ağrılarını resmediyor, neşeli ve hayat dolu öyküler.

6. En Güzel Boşanma Hikâyeleri – Zeynep Rade

Oğlak Yayınları

Katil olmaya ramak kalmış eşlerden sehpanın velayetini isteyen ebeveynlere, elektronik postayla yapılan kavgalardan ilam peşinde koşan taraflara, kadına yönelik şiddetten kentsel dönüşüm oyunlarına, seven erkeğin hiddetinden her konuda fikri olanlara kadar birbirinden tuhaf on altı boşanma hikâyesi…

7. Avucumda Çimen İzi – Dilek Türker

Hep Kitap

Dilek Türker’in öykülerinde bocalayan, düşen; kalktıklarında avuçlarında gördükleri çimen izlerinin karmaşıklığında kaybolan insanlar var. Aniden duran dönmedolap, hafifçe esen rüzgâr, rüzgârı hissetmek için koşan çocuklar, bir daha dönmeyecek kadar uzağa giden göçmen kuşlar… Evler var, evlerin içleri, iyi yürekli hayatlar… Yalın, duru diliyle Avucumda Çimen İzi yeni bir yazarı keşfetme hazzı veriyor.

8. Gecenin Gecesi – Hasan Ali Toptaş

Everest Yayınları

Hasan Ali Toptaş’tan yeni öyküler. Her biri “HAT edebiyatı”nı kazan, kazdığı yere yeni sorular bırakan, bıraktığı soruları derinleştiren, derinleştirdikçe daha da karışan, karıştığı ölçüde de billurlaşan öyküler. Kısık sesli, meraklı, ruhu kolaçan eden, arayan metinler…

9. Konteyner Zaafı – İsahag Uygar Eskiciyan

Sel Yayıncılık

Ödüllü öykücü İsahag Uygar Eskiciyan Konteyner Zaafı’nda rutinlere getirdiği eleştirilerle kara mizah çıtasını yükseltirken öykücülükteki yerini sağlamlaştırıyor. Gündelik hayatın çatlaklarına sızarak boşlukları gerçekdışı unsurlar ve sıradışı karakterlerle renklendiriyor. Hissedenlerin melankolisine, düşünenlerin ise komedisine kapıldığı somurtuk dünyaya nanik yapan oyunbaz bir zihnin alegorik çalımları…

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Romantizm ve bilgeliğin olağanüstü bir sentezi; Gökteki Bütün Kuşlar

Read Next

Roman ve öykü meraklılarına 12 muhteşem kitap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram