Köşe Bucak Safranbolu

Pelin Güneş’in Kültürel Miras Serisi’nin dördüncü ve son kitabı Köşe Bucak Safranbolu bize tüm Safranbolu’yu gezdirecek maceralı bir yolculuğa çıkarıyor.

Yakınmayı çok sevdiğimizi düşünüyorum. Tarihimizi sinemaya aktaramamaktan yakınırız, kendi sanatçılarımıza değer vermemekten yakınırız, turistik bölgeleri tanıtamamaktan yakınırız… bu liste uzar gider. 2. Dünya Savaşı’nın ne çok filmi var, biz Kurtuluş Savaşını neden çekmiyoruz? Bizim de çok başarılı sanatçılarımzı var, bak hiç isimleri anılmıyor! Ülkemizde ne güzel doğa harikaları var da bilinmiyor… Oysa ki bunlar yalnızca bizim düşüncelerimiz; başarılı olan, güzel olan her zaman ilgi çekiyor. Belki de bu güzellikleri biz o kadar tanımıyor ve bilmiyoruzdur diye düşünüyorum. Bunları doğru bir şekilde anlatacak materyallerimiz olsa her şey çok daha kolay olurdu. Elimdeki kitap, çocuklara tarihi bir ilçeyi, Safranbolu’yu maceralı bir hikayenin içinde tüm güzellikleriyle anlatan bir kitap. Kendimizi anlatmak için en doğru materyallerden biri.

kosebucaksafranbolu_kapak

Köşe Bucak Safranbolu, Cem’in mimar olan annesi ile restorasyon çalışması için Safranbolu’ya gitmesi ile başlıyor. Cem günümüz bilgisayar çocuklarından, annesi babası ayrı, internet ve oyunlar ile vaktini geçiren bir apartman çocuğu. Yaz tatilini diğer arkadaşları gibi evde oturup bilgisayar oyanarak geçirmeyi planlarken, hiç bilmediği bir yerde perili bir evde kalacağı için mutsuz oluyor. Safranbolu’ya vardıklarında evin sahibi Hatice Teyze onu yan komşunun oğluyla tanıştırıyor; Salim. Hikaye Cem ve Salim’in maceraları ile devam ediyor. Safranbolu’da düzenlenen amatör tanıtım filmleri festivaline katılmak için kamerayla kayıt almaları ve bu kayıtlarda Hatice Teyze’nin evinden çıkan keseler duyulunca hırsızlar da hikayeye dahil oluyorlar. Bu sırada Cem ve Salim, Safranbolu sokaklarında gezerek, tarihi çarşısındaki dükkanları ziyaret ederek bize Safranbolu’yu tanıtıyorlar. Hikayede devamlı bir hareket olduğu için bu küçük tanıtımları fark etmiyorsunuz bile. Ama kitabı kapadıktan sonra internetten Safranbolu fotoğraflarını inceledim ve bu sene Safranbolu’yu gezeceğime söz verdim. J Çocuklarda da aynı merakı uyandıracağını umuyorum.

Hikaye, Pelin Güneş tarafından yazılmış ve Pervin Özcan tarafından resimlenmiş. Bu kitap aslında tek değil, Kültürel Miras Serisi’nin dördüncü kitabı. Diğer kitaplara da göz atmak isteyebilirsiniz. Köşe Bucak Safranbolu, aslında hikaye ve kültürel miras konusundan bağımsız olarak güncel bir hayat sunmasıyla da fark yaratıyor. Televizyon ya da reklamlarda rastladığımız mükemmel anne- baba burada yok ya da anne ve babası ayrıldığı için okulu bırakan, evden kaçan bir çocuk da yok. Anne ve babası boşanmış olan Cem diğer çocuklar gibi okulunu bitirip, yaz tatili için annesinin peşine takılıyor. Babasının işleri yoğun olduğu ve annesinin de Safranbolu’yu görmesini çok istemesi üzerine yola çıkıyorlar. Ortada ne dram var ne de yargılama. Bu durumun bu derece sade geçilip, esas olanın Cem ve Salim’in başından geçenler olması beni oldukça etkiledi.

Kısacası kitap; Safranbolu’yu bize tanıtıyor, hem de çocukların ilgisini çekecek şekilde. Cam teras, jiple daracık ve uçurumlu yollarda gezinti, tahta oyuncaklar… Günümüz çocuğunun arkadaşları ile yapabileceği türden aktivitelerle hilkayeyi kurguluyor. Arkadaşlık öncelikle bilgisayar oyunları ile başlıyor, sonra ise annenin kamerası ile kısa bir Safranbolu Tanıtım Filmi çekme fikri doğuyor. Bu çocuklar teknolojiyi arkadaşlıklarını ilerletmek için kullanıyorlar, bir odada oturup saatlerini öldürmek için değil. Ve son olarak da yalnız bir kadın, bir anne gayet normal bir biçimde yaşamına devam ediyor, çocuğun da kendisinin de psikolojisi gayet normal.

Yayınevinin önerdiği yaş aralığı 9-11 yaş, bu yaş grubuyla oldukça keyifli okumalar yapılabilir. Bu kitabı bir çocukla birlikte okuyup, yorumlarını dinlemeyi çok isterdim, umarım siz çocuklarınızın yorumlarıyla baş edebilirsiniz. J

Keyifli okumalar,

Ebeveynlere Faydacı Puanlama: 25 üzerinden 22 puan

  • Görsellik: 5 puan, kitaptaki karakterler ve görseller birbirini tamamlıyor.
  • Hikaye: 5 puan, akıcı bir olay örgüsü var.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan, kitap eğitim amaçlı olmasa da çocuğun tarih bilgisine katkı sağlayacaktır.
  • Hayal Gücü Gelişimi:  3 puan, var olan bir ilçe üzerinden giden gerçekçi bir hikaye.
  • Kültürel Gelişim: 5 puan, ülkenin kültürel mirasını tanıtan bir metin.

 

  • Köşe Bucak Safranbolu
  • Yazar: Pelin Güneş
  • Çizer: Pervin Özcan
  • Basım Tarihi: 2016
  • Sayfa Sayısı: 70 Sayfa
  • Yayınevi: Elma Çocuk

 

Pınar Palamutlu
Latest posts by Pınar Palamutlu (see all)
Vinkmag ad

Read Previous

Bok Yoluna Gitmek

Read Next

Uzak İnsanın İçindedir

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *