Kanada Ryerson Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Prof. Dr. Mustafa Koç, 2007 – 2013 döneminde yazdığı Türkçe makalelerini derleyerek elimizdeki kitabı oluşturmuş.
Gıda sistemi ya da düzeni, insanların kendilerini yeniden üretebilmeleri amacıyla doğayla ve diğer insanlarla girdikleri ilişkileri ve bunları kapsayan toplumsal yapılar, kuramlar ve süreçler bütününü içeren kompleks bir kavram. Bu sitemin tarihi de kapitalizmin son beş yüz yıllık tarihi ile nerede ise paralel. Bu hafta okuduğum kitap, bu kavram bağlamındaki süreçleri bütünüyle irdeliyor.
Kanada Ryerson Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Prof. Dr. Mustafa Koç, 2007 – 2013 döneminde yazdığı Türkçe makalelerini derleyerek elimizdeki kitabı oluşturmuş. Kitaptaki makaleler belirli temalar etrafında, altı alt bölümde toplanmış. Yazar, amacının kendi “doğrularını” aktarmak yerine, gıda sisteminde gözlemlediği çarpıklıkları paylaşarak okuyucuyu düşünmeye ve adeta daha ayrıntılı okumalar yapmaya teşvik ediyor.
Kitabın ana omurgasını oluşturan bölüm başlıkları sırasıyla;
- Küresel Gıda Sistemi ve Gıda Güvencesi
- Küresel Kriz ve Gıda Sistemi
- Ekolojik Kriz ve Gıda Krizi
- Küresel Gıda Sisteminde Açlık
- Küresel Gıda, Küresel Türkiye
- Sonsöz
Çok değil bundan 25 yıl önce kendi kendini doyuran yedi ülkeden biri iken günümüzde tarım sektöründe net ithalatçı haline gelen ülkemizin hali pür melali bu kitap ile gözler önüne serilmiş oluyor.
Prof. Dr. Zülküf Aydın, “Tarım sorunu ve gıda güvencesi konularında Türkiye’de mevcut bölük pörçük yazının fersah fersah ötesine geçen bu yapıt kuramsal zenginliği, ampirik veri çeşitliliği ve yazarının açık ve seçik anlatımı ile hem üniversitelerimizin sosyal bilimler bölümlerindeki tarım ve kırsal dönüşüm alanlarındaki derslerde öğrenci ve öğretim üyelerine iyi bir kaynak olarak hem de konuyla ilgilenen okurları küreselleşmiş çağdaş kapitalizmin tarım ve gıda üretimini nasıl bir kıskaca almış olduğunu göstermesi açısından bir el kitabı olarak çok önemli bir yeri doldurmaktadır” tespitinde bulunmaktadır.
Konuyu derli toplu öğrenmek, değerlendirmek ve önümüzdeki korkutucu tabloyu anlamak için bu kitabın sayfaları arasında dolanarak titiz bir yolculuk yapılmalı.
Prof. Dr. Tayfun Özkaya Hocam; “Mustafa Koç’un bu güzel kitabında metinlerde bir yandan sızma zeytinyağının kokusunu, çikolatanın tadını hissediyorsunuz ve hikâyelerini öğreniyorsunuz. Diğer yandan bu ürünlerin üretimi, pazarlaması, tüketimi ile ilgili ekonomik, sosyolojik gerçekleri ve ilginç bakış açılarını anlıyorsunuz. Hem akademik eğitimi olmayanlara hem de bunların uzmanlarına cevap vermeyi başarabilmiş bir kitapla karşı karşıyayız” diyerek hem Mustafa Koç Hocanın emeğinin hem de kitabın hakkını veriyor bir bakıma.
Yazarın doktorasını tamamladığı Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harriett Friedmann’da “Gıda sistemi analizi ve değişimi konularında yıllardır her düzeyde çok önemli katkıları bulunan Profesör Koç, öğrencileri ile Toronto ve çevresinde model olacak bir gıda iletişim ağı yaratılmasında, Kanada çapında bir ulusal gıda güvencesi örgütünün kurulmasında ve uluslararası gıda sistemi analistleri arasında disiplinlerarası diyalog kurulmasında etkin rol oynamasıyla tanınıyor. Mustafa Koç’un çalışmalarının anayurdunda da hak ettiği ilgiyi görmesinin zamanıdır” diyerek kitabın öneminin altını çizmektedir.
2050’lerde Türkiye nüfusunun 95 milyona yaklaşmasının beklendiğini de düşündüğümüzde tarım sektörüne ait politika setlerinin A’dan Z’ ye değişmesi gerekliliği aşikâr. Bu değişikliği tasarlamak için de bu kitabı oluşturan yazılar büyük bir dikkatle değerlendirilmelidir.
- Küresel Gıda Düzeni: Kriz Derinleşirken
- Yazar: Mustafa Koç
- Türü: Politika
- Baskı Yılı: Birinci Baskı, Kasım 2013
- Sayfa Sayısı: 272 Sayfa
- Yayınevi: NotaBene Yayınları
- Ülkenin Yaratıcı Güçleri Mühendisler: Fırtınadaki Arı - 1 Mart 2020
- Ayaküstü İzmir Lezzetleri - 9 Ağustos 2018
- Su’yu Okumak - 2 Ağustos 2018
FACEBOOK YORUMLARI