Küba’dan selam dostlara…

Che’nin bir “yakışıklıdan” ibaret olmadığını, kalbinde taşıdığı yüksek kalibreli inancın hangi şartlarda olgunlaştığını her satırda daha çok içselleştireceksiniz.

Küba Devrimi’nin ilk adımlarının atıldığı Sierra Maestra dağlarından bir selam gönderiyor bizlere Julio Cortazar.

Deli Dolu Yayınları tarafından ilk kez Türkçe olarak yayımlanan Buluşma geçtiğimiz yıl okuyucuyla buluştu. Julio CortazarErnesto Che Guevera’nın ağzından devrim yolculuğunun ilk adımlarını anlatıyor.

Granma adlı tekneyle başlayan 82 kişilik devrim yürüyüşü, “bizimkilerin” karaya basmasının ardından 12 kişiyle kaldığı yerden devam ediyor.

Buluşma, Che’nin devrimci yoldaşlarıyla birlikte çıktıkları yolculuğun ilk günlerini anlatıyor. Cortazar’ın, Che’nin ağzından yaptığı anlatımı ise Enrique Breccia’nın çizimleri güçlendiriyor.

Kısa ve etkili bir anlatıma sahip olan Buluşma’nın yazarı Latin Amerika edebiyatının önemli isimlerinden Julio Cortazar. Yazarın anlatımı, devrimin ilk günlerinde ortaya çıkan iradenin ve kararlılığın her anını yaşamamızı sağlıyor. Che ve yoldaşlarının bu devrimci buluşmasını okurken Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Av” Kuartetine kurşun ve kuş sesleri eşlik ediyor. Av, Che’nin düşler diyarına yolculuk yapmasını sağlıyor. Bu eşsiz melodiye kimi zaman Che ve yoldaşlarının yanında olan köylülerin türküleri eşlik ediyor. Büyük bir başarıya dönüşecek olan bu mücadelenin ilk zamanlarını, Che oldukça mütevazi bir şekilde anlatıyor. Ve yine oldukça mütevazi bir biçimde, amatör bir savaşa anlam veren devrimciler olarak tarif ediyor bu yolculuğun yolcularını.

Che, devrim yürüyüşlerinin ilk günlerinde grubun sıhhiyecisidir. Ancak kendisinde bulunan astım hastalığı, bu yolculuğun daha da zorlaşmasına neden olur. Yedi günlük bir tekne yolculuğunun ardından Sierra Maestra dağlarında gerçekleşecek olan buluşmanın şarkı tadında anlatımını bulacaksınız Julio Cortazar’ın Buluşma’sında.

Che’nin astım hastalığı zor olan şartları daha da zorlaştırır. Kafasının yanında kurşunlar geçer, her zaman ölümle burun burunadır. Kollarında yoldaşlarının ölümüne tanıklık eder. Arjantinli Ernesto’nun, Kübalı Comandante Che’ye dönüşüm sürecinin ilk günleridir Buluşma’da anlatılan hikaye.

Çizimlerle güçlendirilen anlatım ise okuduğunuz her satırın gözünüzde canlanmasını kolaylaştırıyor. Bu zorlu yolculukta Che’nin sanrılarına tanıklık edeceksiniz. Astımlı, yüksek ateşli, yorucu bir yolculuğun sonunda gelecek olan güzel günlerin hayalini kuruyor Che.

Buluşma, yazarın anlatımı ve resimlerin etkileyiciliğiyle birlikte, Deli Dolu Yayınları’nın ustaca dizaynıyla birleşiyor ve son derece başarılı bir kitap özelliği taşıyor. Deli Dolu Yayınları, ortaya çıkardığı ürünlerle ve kitapların edebi başarılarıyla anlamlı bir işe imza atıyor.

Buluşma’yı okurken, bir ikon haline dönüşen Che’nin mücadelesinin gerçekte ne olduğunu buram buram hissedeceksiniz. Che’nin bir “yakışıklıdan” ibaret olmadığını, kalbinde taşıdığı yüksek kalibreli inancın hangi şartlarda olgunlaştığını her satırda daha çok içselleştireceksiniz.

Buluşma’nın anlattığı hikaye; maceraperestlerin romantik bir yolculuğu değil imkansızın peşine düşmüş gerçekçi devrimcilerin hikayesidir. Cortazar, bu iradi yolculuğa kattığı melodi ile bizi devrimin ilk günlerine götürüyor. Che, devrimin önde olan komutanlarıyla buluşmaya giderken, biz de bu buluşmanın bir tarafı oluyoruz. Buluşma, sadece okunması gereken bir kitap olma özelliğinin yanında, kütüphanede olmazsa olmaz diyebileceğimiz eserlerden.

Kübalı devrimcilerle buluşmak için yolculuğa hazır mısınız? O zaman ince bir melodiyi mırıldanmaya başlayın. Türkiyeli devrimcilerin de hikayesi Av’la başlar, Rodrigo’nun gitar konçertosuyla devam eder… Daha nice buluşmalara…

  • Buluşma
  • Yazar: Julio Cortazar
  • Resimleyen: Enrique Breccia
  • Çeviri: Altuğ Akın
  • Türü: Çizgi Roman
  • Baskı Yılı: Nisan 2016
  • Sayfa Yapısı: 42 Sayfa
  • Yayınevi: Deli Dolu Yayınları
Vinkmag ad

Read Previous

2 Ay Okunmadığında Kendini İmha Eden Kitap

Read Next

Ernest Hemingway’den 7 adımda yazma tavsiyeleri

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *