Küçük İskender; “Dünyanın sabıka kaydını şairler tutar.”

Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Küçük İskender’in bu kitapları kitaplığınıza, ellerinize ve dilinize yakışır cinsten.

Çok fazla tanımayız onları. Etrafta çok fazla gözükmezler. Ne yaptıklarını bilmeyiz. Nasıl yaşarlar, karınlarını nasıl doyururlar, ne konuşurlar bilmeyiz. Arada bir ortaya çıktıklarında da ne yaptıkları konusunda bir fikrimiz yoktur. Ama Küçük İskender’in de dediği gibi, dünyanın sabıka kaydını tutarlar tüm bunlara rağmen. Bir dizeyle tüm dünyayı anlatabilirler. Bir dizeyle tüm duygularımızı…

“Bir organ nakli gibi sevmiştim seni;
Çürük gözlerine bağışlanan ellerim,
Yırtık dudaklarına bağışlanan şiirlerim,
Darmadağın kadınların, darmadağın ettiği erkekler gibi
Sevmiştim seni…” Küçük İskender

Can Yayınları tarafından yayımlanan Küçük İskender kitapları Türkçe Sözlü Hafif Müzik ve Kırık Kadeh Sineması İftiharla Sunar şair yaşamını, bakışını, duyuşunu ve yorumlayışını yeniden hatırlattı bize. İki kitabın da şiiri gözleyen ve kollayan bir insan tarafından yazıldığı muhakkak çünkü Küçük İskender’e göre; “İnsanın olmadığı yerde şiir de yoktur.”

Türkçe Sözlü Hafif Müzik kitabından başlayacağız ilk önce. Fakat ilk önce her iki kitabın da kapaklarından başlamalı: Kitapların ismi, kapakları, kapak için seçilen yazı fontları, renkler, desenler bir şair kitabı olduğu bilgisini ilk elden veriyor bizlere. Estetik birer sanat eserleriyle karşı karşıyayız. Özel olarak düşünülüp, tasarlanmış, şairinin eli değmiş kitaplar bunlar.

Türkçe Sözlü Hafif Müzik, edebiyatın deneme türü ile, eleştiri mekanizmasının birlikte çalıştığı, meseleler üzerine birlikte yorum yapması düşünülerek yazılmış bir kitap. Şairlerden Cemal Süreya, Ahmet Oktay, Ataol Behramoğlu, Sennur Sezer, Lale Müldür, Mehmet Akif, Turgut Uyar, Sina Akyol, Ahmet Telli üzerine yazılmış; bu şairlerle biriktirilmiş anılar; öykü/hikaye, anarşi ve köpekbalığı, genç şairler, gece, melek ve bizim Sami, yapısalcılar, unutulmuş şair hikayeleri, tatminsizlik meseleleri üzerine yazılmış zihin açıcı denemeler ve birçok konuda eleştiri mekanizmasını çalıştırdığı gözlemleri Küçük İskender kitabı Türkçe Sözlü Hafif Müziği son derece merak uyandırıcı bir hale büründürüyor.

Tam da bu iki kitap kapağının ne kadar güzel olduğundan bahsetmişken inatla çirkin denemesinden bir alıntı yapacağım:

Ana kentler dışındaki yerleşim yerlerinde kitap basan birçok yayınevi ve dergi neden inatla kapak tasarımına özen göstermiyor?

Ya grafikerlere ödeme yapmamak yolunu tercih seçip kendileri hallediyor bu işi ya da oralardaki grafikerler pes etmiş, dünyadaki genel estetik kurallardan elini eteğini çekmiş kişiler. Sırf kapağı kötü diye soğuduğum kitaplar var kütüphanemde. ‘Bilinçli çirkine tahammülüm yok’”

Kitap çoğu zaman kapağıyla ilgimizi çekmez mi? Ön kapağıyla ve sonra arka kapağında yazılan kitaptan alıntı paragrafıyla ve birkaç cümle yorumla. Bunun gibi edebiyat dünyasının, şiir evreninin gözümüzden kaçan birçok konusuna değiniyor Küçük İskender.

***

Kadının ayak bilekleri
bir çift rakı
kadehidir bazen

Kırık Kalpler Sineması İftiharla Sunar kitabının kapağında bu üç mısrayı okumak dahi kitabı almanız için bir sebep. Bakar mısınız şiirin zarafetine! Gerçekten de iftiharla sunuyor bu kitabı okuyucuya Küçük İskender. Şarkılar, filmler, şiirler, meyhaneler, sofralar, yemeler-içmeler, sevgililer, aşklar ve boş kadehlerle dolu kırık kalpler. Meyhanelerde bir zamanlar kimlerin dolaştığından tutun da, nasıl yenilip içilip, çakır keyif olunacağına, sohbetlerin nasıl olduğuna varana kadar envayi çeşit anı, yaşanmış sıfır kurgu hikayeler ve özlemler anlatıyor, hepsini tek tek yazıyor Küçük İskender.

“Rakıdan başka ne varsa hesaba yaz, dedi kadın garsona. Kırmızı ayakkabılarının sivri topukları meyhanenin zeminine eski bir aşka dair notlar alıyordu. İçindeki o İspanyol dansçı gözkapaklarını kastanyet gibi kullanarak gecenin sersemletici karanlığında, gitgide boşalan mekanın her yere sinmiş alkol ve tütün kokusunun gerisinden büyük bir ayrılığa yürüdü. Kadın oturuyordu ama ruhundaki her şey yürüyordu. Son bir kadeh diye başladığı hayat, bir büyük rakının efkarıyla sırdaş bir arkadaş gibi bitivermişti yanında.”

İsminin hakkını her satırıyla ve seçtiği her konu başlığıyla veren Kırık Kalpler Sineması İftiharla Sunar, Küçük İskender’in belki de en öznel kitabı. Onu özel kılan ve bir şair olarak iyi ki hayatın içinde var dediğimiz bir şair kendileri. Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Küçük İskender’in bu kitapları kitaplığınıza, ellerinize ve dilinize yakışır cinsten. İyi okumalar…

  • Türkçe Sözlü Hafif Mavi
  • Yazar: Küçük İskender
  • Türü: Deneme
  • Baskı Yılı: 2017
  • Sayfa Sayısı: 224 Sayfa
  • Yayınevi: Can Yayınları

  • Kırık Kadeh Sineması İftiharla Sunar
  • Yazar: Küçük İskender
  • Türü: Deneme
  • Baskı Yılı: 2017
  • Sayfa Sayısı: 128 Sayfa
  • Yayınevi: Can Yayınları
Aynur Kulak
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Acıların ve sancılı dönüşümlerin hikayeleri

Read Next

“Orhan Pamuk, zeki bir yazar ancak büyük bir yazar değil”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *