Lozan Antlaşması hezimet mi?

Lozan’ın 96. yıldönümünde, bütün ayrıntılarıyla Lozan kitabı… Alev Coşkun, Asker İnönü’den sonra Diplomat İnönü’yü yazdı.

Dokuz ay süren Lozan Konferansı’nda yaşananlar, müzakereler, diplomasi savaşları, gizli yazışmalar, hatta suikast girişimleri…

Lozan Antlaşması hezimet mi? Son dönemde çok sık dillendiriliyor bu iddia…

Oysa Lozan belgeleri ve Lozan’ın İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilcileri, bunun Türkler için değil başta İngilizler olmak üzere Avrupa devletleri için hezimet olduğunu belirtiyorlar!

Alev Coşkun, Diplomat İnönü-Lozan kitabında sadece bütün yönleriyle 9 aylık Lozan Konferansı’nı incelemedi, aynı zamanda o 9 ay boyunca İngiliz ve Fransız temsilcilerinin başkentleriyle yaptığı gizli yazışmaları ve yıllar sonra Lozan’da diplomasi savaşı veren Avrupalı diplomatların anılarını inceledi.

Tabloyu özetleyen mektuplardan birini daha konferansın başlarında, 14 Aralık 1922’de, Lord Curzon karısına yazmış, şöyle diyor: “Tahmin edilebilecek her özveride bulunduk ama Türkler, sanki dünyanın fatihleriymiş gibi her noktaya karşı çıkıyorlar.”

Çünkü İsmet İnönü muhataplarına “ben Mondros’tan değil Mudanya’dan geldim” diyordu; yani Osmanlı’nın yenilgisinden değil, Kuvayı Milliyenin zaferinden geldiğini belirtiyordu ve Meclis’in kendisine verdiği 14 maddelik listeye göre, o günün şartlarında yapılabilecek en iyi anlaşmayı yapıyordu.

  • Diplomat İnönü
  • Yazar: Alev Coşkun
  • Türü: Tarih
  • Baskı Yılı: Temmuz 2019
  • Sayfa Sayısı: 504 Sayfa
  • Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi
Vinkmag ad

Read Previous

2000 yıllık huzurlu yaşama rehberi

Read Next

“Yaz Rehavetinde” Okunabilecek 10 Ayrıntı Yayınları Kitabı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *