Masalsı Bir Hikaye; Noktacık

Noktacık, anne-babası ile aynı evde yaşamayan çocuklar için bu durumun iyi yanlarını görebilecekleri kapıyı aralayan bir anahtar niteliğinde.

Kitap okumanın yaşı yok. Kitapları çok sevsem de çocuk kitaplarıyla yakın ilişkide olsam da bu gerçeği bazen unutuyorum. Çocuk kitaplarını okurken konuların yetişkinlerin kendilerini daha iyi hissetmek için seçildiklerini hissine kapılıyorum. “Kitabın içine şu fikri de yerleştireliim, evet çok güzel çocuk kitabı oldu bu!” Sürekli bir fikir aşılamaya, iyiliğe yöneltmeye çalışan çocuk kitapları ile haşır neşir oldum bu sıralar. Doğruyu söylemek gerekirse, Noktacık için de içten içe aynı şeyi düşünmüştüm. Çok pozitif, hemen ikna olan çocuk figürü bana çok gerçekçi gelmemişti. Ben de bir deney yaptım: kitabı bir de 5 yaşında bir çocukla birlikte okudum. Oldukça başarılı bir deneydi, ne kadar önyargılı olduğumu görmemi sağladı. Kitap okumanın yaşı yok ve bir kitap kendi yaş grubuyla birlikte tüketildiğinde gerçek değeri ortaya çıkıyor.

noktacik kapak-500x500

Kitabımız annesi ve babası ayrı evlerde yaşayan Noktacık’ın hayatını konu alıyor. Masalsı bir şekilde başlıyor hikaye; bir çocuğun gözünden deniz, gökyüzü, martılar, güneş ve aydede/aynine… Hepsinin gönlünü alıyor, herkese bir selam verip öyküye geçiyoruz. Kitabın bu kısmı eski “evvel zaman içinde…” tekerlemesinin modern uyarlaması gibi, güzel bir girizgah olmuş. Noktacık ormanda yürürken bir sincap ile karşılaşıyor ve ona anne ve babasının farklı evlerde yaşamasından dolayı duyduğu üzüntüyü anlatıyor. Sincap ise ona kendi hayatından örnekler vererek sevgi ve evin ilgisi olmadığını, sevginin mekandan bağımsız kişiler arasındaki bir bağ olduğunu anlatıyor. Bunu da kuyruğuna duyduğu sevgiden bahsederek yapıyor.

Sevgi dediğin, kuyruğuma benzer.

Kocamandır, yumuşacık,

Üstelik sıcak mı sıcak…

Korurum onu,

Okşarım, parlatırım, öperim…

Noktacık sincapın anlattıklarını bir süre düşünüyor ve o kadar da kötü bir yaşamı olmadığına karar veriyor. Her iki evinin de olumlu yönlerini hatırlayarak mutlu oluyor. Kitabın konusunu okuduğunuzda belki de yukarıda anlatmaya çalıştığım ‘aniden’ mutlu olan çocuk ile ne demek istediğim zihninizde canlanmıştır. Belki de hala önyargımdan kurtulamadım, kitapta sorunlu giden bir yan yok. J

5 yaş çocuğu ile kitabı okuma deneyime dönersek eğer; çocuk kitabı çok sevdi! Benim takıldığım hiç bir kısma takılmadı, acaba başlangıçtaki tekerlemelerde sıkılır mı diye düşündüğüm kısımları da sessizce, resimleri takip ederek dinledi. Sonunda kitap hakkında neler mi konuştuk? Bir sincapın kuyruğu olmazsa kedi olup olamayacağını – sanırım kuyruksuz sincap görseli kediye benziyor- sincapların dallara tırmanırken kuyruklarını nasıl kullandıklarını, sincapların neler yediklerini, yosunları, aydede mi yoksa aynine mi dendiği… Kitabın üstüne konuşacak o kadar çok şey vardı ki ve hiç biri anne-baba ayrılığı üzerine değildi. J

Bense bu kitabı okurken annesi ve babası ayrılan bir çocuk için direk bir mesaj olacağını, bu kitaptan bu nedenle hoşlanmayabileceğini düşünmüştüm. Büyük bir yanılgıymış. Bir çocuğun doğayı algısı, olaylara bakış açısı üzerine oldukça olumlu yorumlar barındıran bir kitap. Özellikle ebeveyleri ile aynı evde yaşamayan çocukların farklı bakış açıları geliştirmelerini sağlayabilir. Belki kitap bittikten sonra farklı evlerde yaşamanın kendi yaşamınız için iyi yönlerini araştırabilirsiniz, bu sohbet için güzel bir anahtar Noktacık. Kitabın, 5-6 yaş çocukları için en uygun dönem olduğunu düşünüyorum.

Keyifli okumalar dilerim.

  • Noktacık
  • Yazar: Seza Kutlar Aksoy
  • Çizer: Saadet Ceylan
  • Baskı Yılı: 2008
  • Sayfa Sayısı: 34 Sayfa
  • Yayınevi: Tudem Yayınevi

Ebeveynlere Faydacı Puanlama:

  • Görsellik:  3 puan, yazılarla birebir görseller kullanılmış.
  • Hikaye: 4 puan, yaş grubu için ilgi çekici öğeler kullanılmış sincap, aydede, vs.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan, yaşadıklarımızı yorumlama konusunda eğitici bir tarzı var.
  • Hayal Gücü Gelişimi:  3 puan
  • Kültürel Gelişim: 3 puan, oldukça kişisel bir yaşam kesitini konu alıyor.








Pınar Palamutlu
Latest posts by Pınar Palamutlu (see all)
Vinkmag ad

Read Previous

Vedat Türkali’ye, hiç bitmeyeceklere…

Read Next

Anayurt Oteli ve Zebercet

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *