Mavi Bulut Yayınlarından Sömestr İçin 10 Kitap

İlkokuldaki ilk karnemi aldığım gün dün gibi aklımda. Daha sonra aldığım hiçbir karneden ilk karnem kadar heyecan duymadım.

Artık karne alışverişinde veren tarafta yer alıyorum. İlkokulda öğretmenseniz karne heyecanını çocukların gözlerinden saçılan enerjiden anlarsınız. Henüz ne olduğunu pek anlamayan birinci sınıf çocukları bile karneye gün sayar.  Karne aldıklarında ikinci sınıfa geçeceklerini sanan ve bu nedenle benden ayrılacaklarını düşünerek üzülen minik öğrencilerim var benim. Çocukluk inanılmaz bir insanlık devresi.

Karne ve sömestr demek biraz da ‘Ne yapsın, ne okusun?’ sorusudur.

Hem öğrenciler hem de kitaplar hayatınızın önemli bir kısmını kapsıyorsa sömestr tatiline ilişkin tavsiyeler, listeler oluşur kafanızda. Ben yıllardır, çocuğun yaratıcılığını geliştiren, ırkçı olmayan, cinsiyetçilikten uzak, ötekini anlamak için yol açan, aydınlık gelecek kurgulayan/kurgulatan, mutluluk verici, didaktizme kaçmadan ders verici kitaplar öneriyorum soranlara.

Kitapeki’nde de bu türden çocuk kitaplarını tanıtıyor arkadaşlarımız.

Çocuğa Bak yazarlarının okuması ve okuyucuya tanıtmaları için de benzer bir süzgeci yayınevlerini bu kriterlere göre değerlendirerek yapıyoruz. Ülkemizde çok güzel çocuk kitapları basan yayınevleri var. Yazarlarımız da bu kitapları çok severek okuyor ve tavsiye ediyorlar.

Bu hafta Mavi Bulut Yayınlarının çeşitli dizilerde yer alan kitaplarını okudular. Mavi Bulut Yayınları 1980’de kurulan ve “Her Çocuğa İyi Kitap” sloganıyla onlarca çocuk kitabı yayımlayan bir yayınevi. Yerli ve yabancı yazarların çocuklar için yazdığı kitapları özenli bir biçimle okuyucuya ulaştırıyorlar.

Çocuklarına, çevresindeki çocuklara hangi kitabı karne hediyesi alacağını düşünen yetişkinlere daha önce tanıttığımız kitapların yanında Mavi Bulut’tan yayımlanan kitapları da öneriyoruz.

Çocuğa Bak yazarlarımız henüz 3. Sınıf öğrencileri. Yaşlarının küçüklüğüne rağmen çok disiplinli bir şekilde her hafta bir kitap okuyup bu kitaplar hakkında fikirlerini yazıyorlar.  Derslerini de hiç ihmal etmiyorlar. Kitap okuma konusunda sıkıntısı olan çocuklarınıza onları gönül rahatlığıyla örnek gösterebilirsiniz. “Başkalarının çocukları neler yapıyorlar…” diye başlayan cümleler can sıkıcı olabilir ama “Biz de yapalım mı?” sorusunun daha ilgi çekici olabileceğini düşünüyorum.

İyi tatiller, bol okumalar.

Vulgar Viking Müthiş Ejderha Avcısı | Alp Zengin

Vulgar annesi, babası ve köpeğiyle Uyuntu Köyü’nde yaşıyor.

En büyük hayali masallardaki gibi bir Viking olmak. Maceralara atılmak, deniz yolculuklarına çıkmak, yağmalamak istiyor.

En iyi arkadaşı Knut. Knut her zaman Vulgar’ın başını beladan kurtarıyor. Bir de Prenses Freya var. Vulgar onu sinirlendirmeyi çok seviyor.

Kitapta en sevdiğim kişi Vulgar; sevmediğim ise Kral Olaf’ı sevmedim, çünkü hep kötülük düşünüyor.

Bu kitabı tavsiye ederim çünkü gülerek okuyacaksınız.

  • Vulgar Viking – Müthiş Ejderha Avcısı
  • Yazar: Odin Redbeard
  • Çizer: Sarah Horne
  • Çeviri: Fatih Erdoğan
  • Yayınevi: Mavi Bulut

Vulgar Viking Kurabiye Yağmacıları | Asya Belenkoğulları

Merhaba arkadaşlar,

Kurabiye Yağmacıları adlı bir kitap okudum. Çok beğendim.

Karakterler: Vulgar, Knut ve Prenses.

O gün Viking Bayramıydı. Vulgar bir Viking olmaya çalışıyordu. Büyük salona gitti. Kral bir şeyler anlatıyordu. Acaba bundan sonra neler oldu?

En çok Vulgar’ı sevdim. Çünkü Viking olmaya çalışıyordu. Prensesin çok inatçı oluşunu beğenmedim. Bir de Vulgar’ın köpeği var.

Bu kitabı size tavsiye ederim. Bir kurabiye savaşına hazır olun.

  • Kurabiye Yağmacıları
  • Yazar: Odin Redbeard
  • Çizer: Sarah Horne
  • Çeviri: Fatih Erdoğan
  • Sayfa sayısı: 96
  • Yayın evi: Mavi Bulut

Konuşan Köpek | Arda Biltekin

Merhaba Arkadaşlar,

Şimdi size “Konuşan Köpek” adlı hikayeyi tanıtacağım. Hikâyede üç karakter yer alıyor. Kahramanlar şunlar:

Konuşan Köpek Krem Karamel, Tuğçe ve annesi.

Biliyor musunuz ben en çok Krem Karameli sevdim. Neden? Çünkü Karamel gibi soru sormayı severim.

Yaşanan olay şöyle gelişiyor.

Tuğçe ile annesi bir köpek almak için petshop dükkanına gidiyorlar. Tuğçe’nin annesi Solucan, kedi ya da başka bir hayvan alalım mı? diye sormuş. Tuğçe, hayır diye cevap vermiş.

Köpek istiyorum demiş. Sonra Tuğçe ve annesi bir odaya alınmış. Orada bir köpek varmış.

Köpek birçok soru sormuş. Sonunda Krem Karamel Tuğçe’nin olmuş.

Ben kitapları çok severim ama bu kitap kadar güzel ve sürükleyici bir kitabı daha önce okumamıştım. Neden bu kitabı sevdim? Çünkü okuması eğlenceli hem de sürekleyici. Bu kitabı bütün hikaye seven arkadaşlarıma öneriyorum. Yeni kitaplarda buluşmak üzere…

  • Konuşan Köpek
  • Yazar: Michael Rosen
  • Çeviri: Acar Erdoğan
  • Çizer: Tony Ross
  • Sayfa Sayısı: 76
  • Yayınevi: Mavi Bulut

Onu Seviyorum | Dilara Tanrıkulu

Merhaba Arkadaşlar,

Benim adım Dilara Tanrıkulu. Sizlere ONU SEVİYORUM kitabını yorumlamak istiyorum.

Öncelikle okuduğum kitap 27 bölümden oluşmaktadır. Yazar her bölümde ayrı ayrı çocukluk anılarını anlatmaktadır. Her bölümün sonunu onu seviyorum diye bitiriyor. Bütün bölümleri okudum hepsi de birbirinden güzel.

Sizlere en çok beğendiğim iki bölümü anlatacağım. Birincisi ‘Sihirli Sözler’. Bu bölüm beni çok etkiledi. Yazarın ilkokulu bitirdiği son gün sınıfta bir kız arkadaşının ortaokula gidemeyeceğini söylemesi üzerine öğretmenleriyle birlikte onun evine gidip annesini ikna etmeye çalışmaları ama sonuç alamamalarına çok üzüldüm. Çünkü ailesinin durumu kötüydü ve bu kız çok başarılıydı.

Bir de Yakan Top bölümünü beğendim çünkü oyun çok zevkli.

Güzel bir kitap sizin de okumanızı öneririm.

  • Onu Seviyorum
  • Yazar: Fatih Erdoğan
  • Kapak Resmi: Cansu Kaykaç
  • Sayfa Sayısı:135
  • Yayınevi: Mavi Bulut

Çay Kaşığı – Cincin Hanım | Ece Çilingir

Merhaba arkadaşlar,

Ben Ece, bugün sizlere “Cincin Hanım” hikâyesini tanıtacağım.

Akşam Cincin Hanım uyur. Sabah olmuş Cincin Hanım uyandığında kendisini bir çay kaşığı kadar küçük bulur. Cincin Hanımın o gün yapacak çok işi vardı. Cincin Hanım hemen yataktan kalktı ve birden büyüdü. Cincin Hanımın kocasının aklına makarna geldi ve karısına söyledi. Karısı yapabileceğini söyledi. Cincin Hanım saklambaç oynamak istedi. Cincin Hanım küçük haliyle saklandı. Adam sonunda buldu ve karısının küçük olduğuna inanamadı.

Adam makarna almak için bakkala gitmiş. Cincin Hanım da adamın cebindeymiş. Birden Cincin Hanım fincan görmüş ve onları daha iyi görebilmek için 2 adım geriye gitti. Olacak olmuş… Ben size bu kadar anlatayım.

Bu hikâyenin en sevdiğim bölümü Cincin Hanım’ın bebek bakmasıydı. Bu hikâyede en sevdiğim karakter Cincin Hanım.

Ayrıca bu hikâye çok komik ve çok güleceksiniz. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

  • Çay Kaşığı – Cincin Hanım
  • Yazan: Alf Proysen
  • Resimleyen: Şahin Erkoçak
  • Sayfa sayısı: 72
  • Yayınevi: Mavi Bulut

Sihirli Kaykay | Emirhan Ünsal

Merhaba arkadaşlar sizlere Sihirli Kaykay adlı kitabı yorumlayacağım.

İlk önce bu kitap beni çok güldürdü çok komik şeyler vardı.

Kaykayın havada uçması beni etkiledi.

Çocuk kaçırmaları gerçekte de hikâyelerde de anne ve babaları üzer.

Haydutların birinin kulak diyememesinin çocuğun dikkatinden kaçmaması çok hoşuma gitti. Herkes o çocuk gibi her şeye dikkat etse.

Bu kitapta içki içmenin zararları anlatılıyor. İçki içmeyin ayran için.

Bülent’ in akıllı ve zeki olması çok hoşuma gitti.

Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.  Bir çocuğun bir çocuğu kurtarması çok iyi.

Görüşürüz.

  • Sihirli Kaykay
  • Yazar: Fatih ERDOĞAN
  • Sayfa sayısı: 111
  • Yayınevi: Mavi Bulut

Bat Pat Dizisi;
Mezarlıktaki Define, Tutankamon’un Babaannesi | 
Elmas Zehra Yavuz

Merhaba Arkadaşlar;

Bugün sizlere macera ve heyecan dolu bir kitap dizisinden iki kitabı tanıtmak istiyorum ‘’Bat Pat – Mezarlıktaki Define’’ ve ‘’Bat Pat – Tutankamon’un Babaannesi’’.

Bat Pat- Mezarlıktaki Define

Benim en sevdiğim karakteri Bat Pat, akıllı, konuşmayı bilen ve çok meraklı minik bir yarasadır. Mezarlıkta yaşıyor ve başını her zaman belaya sokuyor. Aynı zamanda kitabın yazarı oluyor.

Onun arkadaşları,  Rebecca, Martin ve Leo.

Bir gece Bat Pat’ı karga kovalamaya başladı. Martin, Leo ve Rebecca dışarda tuhaf bir ses duydular. Pencereyi açıp Bat Pat’a eve girmek izin verdiler ve kargadan kurtardılar. Bat Pat ve 3 kardeş böyle tanıştılar ve çok iyi arkadaş oldular.

‘‘Mezarlıktaki Define’de’’ hiç hoşlanmadığım karakter Victor Beyazkemik, çünkü bir hırsızdır ve mezarlıkları kazıp hazine bulmaya çalışıyordu. Onun yardımcısı bir kargaydı. O da bacalardan haritayı bulmaya çalışıyordu ve insanları çok korkutuyordu.

Mezarlıkta başlayıp ürpertici bir maceraya var mısınız? Arkadaşlar, korkmayın sakın, kitap eğlenceli ve komik.

Bat Pat-Tutankamon’un Babaannesi

Bat Pat-Tutankamon’un Babaannesi de eğlenceli bir kitaptır.

Kraliçe Tiye, Tutankamon’un babaannesidir. O yaklaşık  3500 yaşında, o kadar yaşlı olduğunu hiç düşünmemiştim, tuhaf ve komik bir karakter. Her gece torununu arıyor ve senet oyununda ona yenilmek istiyor.

Profesör Temple ise bilgili birisi ama hırsızlık yapıyor.

Acaba Kraliçe Tiye torununa yenilecek mi yoksa kazanacak mı? Merak ediyorsanız o zaman bu kitabını okumalısınız.

Hoşçakalın arkadaşlar, iyi okumalar…

  • Bat Pat – Mezarlıktaki Define                                                 
  • Bat Pat – Tutankamon’un Babaannesi
  • Yazar: Roberto Pavanello
  • Çeviri: Oğulcan Açıkel
  • Resimleyen: Blasco Pisapia, Pamela Brughera
  • Sayfa Sayısı: 120
  • Yayınevi: Mavi Bulut

Renkleri İcat Eden Profesör | Eylül Kademli

Merhaba arkadaşlar ben Eylül.

Sizlere tavsiye edeceğim bu kitapta üç kitapta üç tane öykü var. İnanın hepsi birbirinden eğlenceli ve sürprizlerle dolu.

Renkleri İcat Eden Profesör öyküsü,  Çılgın profesörün,  köpeği Nane ile birlikte her şeyin gri olduğu bir dünyayı nasıl renklendirdiği anlatıyor. Uçan balonla dünyayı dolaşırken içinde renklerin bulunduğu torbalarla her yere, her şeye bir renk katmaları sizin de çok ilginizi çekecek.

Park, Peri ve Belediye Başkanı öyküsü, şehrin ortasındaki parkı otopark yapmak isteyen belediye başkanının nasıl parkta yaşayan bir sincap haline geldiğini öğrenmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Gökten Düşen Üç Elma öyküsü; Plof o kadar tembel ve üşengeçmiş ki bütün yıl hazır çorbadan başka bir şey pişirmez, evini temizlemezmiş. Bir gün başına düşen sihirli elmayı bile…

Sonunu merak ettiniz dimi? Öğrenmek isterseniz siz de çaba göstermelisiniz. Bir şeyi elde etmek için uğraşmak gerektiğini ben de bu öyküden anladım.

  • Renkleri İcat Eden Profesör
  • Yazarı: Dilek Aykul Bishku
  • Sayfası: 88
  • Resimleri: Mustafa Delioğlu
  • Yayınevi: Mavi Bulut

Tavuk Prenses | Mehmet Varol

Bu hikâyeyi çok sevdim. Kitabın adı Tavuk Prenses.

En sevdiğim bölüm Mumu’nun Juju’yu bulduğu bölümdü.  Ayrıca cadının kartala dönüştüğü bölüm de çok hoşuma gitti.

Beni en etkileyen bölüm Juju’nun yemek yerken kardeşini hatırladığı yerdi.

Okumanızı tavsiye ederim. Çok güzel kitap.

  • Tavuk Prenses
  • Yazar: Zeynep ALPARSLAN
  • Çizer: Reha BARIŞ
  • Sayfa sayısı: 106
  • Yayınevi: Mavi Bulut

Vulgar Viking – Kurabiye Yağmacıları | İkra Zengin

Merhaba arkadaşlar ben bu hafta Vulgar Viking- Kurabiye Yağmacıları kitabını anlatacağım.

Vulgar yağmacı ve pasaklı bir çocuktu ve gerçek bir Viking olmak istiyordu. Yaşadığı Uyuntu Köyünde ise her şey çok sıkıcıydı. Vulgar ve arkadaşları eğlenmek için pastacıyı yağmalamaya karar verdiler. Fıçıdan bir tekne yapıp vahşi denizi aşıp pastaneye ulaşır ve kurabiyeleri yağmalarlar.

Bu kitap gerçek bir Viking macerasını eğlendirerek anlatıyor.

Ben bu kitapta en çok Vulgar’ı sevdim çünkü korkusuz. Vulgar’ın arkadaşı Knut’u sevdim çünkü Knut çok komik.

Sevmediğim karakter ise prenses Freya çünkü çok mızıkçı ve ispiyoncu.

Ben bu kitaptan çok hoşlanmadım ama maceracılar için bu kitabı tavsiye ederim.

  • Vulgar Viking-Kurabiye Yağmacıları
  • Yazar: Odin Redbeard
  • Çizer: Sarah Horne
  • Çeviri: Fatih Erdoğan
  • Sayfa sayısı: 96
  • Yayınevi: Mavi Bulut
Derleyen: Güzella Bayındır
Takip için
Vinkmag ad

Read Previous

Bir Solukta Bitireceğiniz 5 Kitap

Read Next

Çocuk yazarlarımızın Can Çocuk ‘tan 9 Kitap değerlendirmesi

3 Comments

  • Merhabalar,
    Oncelikle yaziniz cok guzel ve faydali olmus. Ellerinize saglik.
    Ben Cocuklugumun masal kahramani cay kasigi cincin hanim masal kitabini heryerde ariyor fakat bulamiyorum. İnternette kitabin satisini yapan bir magaza bulamadim. Acaba siz nerden temin edebilecegim konusunda yardimci olabilir misiniz?
    Iyi calismalar.

    • Merhabalar,
      Yazarımız Ece Çilingir kitabı size ulaştırmam için bana verdi. İletişim adresi, mail adresi vb. verirseniz bağlantı kurup size yollayabilirim. Selamlar.

      • Bu cevabiniza ne kadar sevindim anlatamam. Ankaradaki sahafçilardan tutun internette mail atmadigim yer kalmadi Çay kasigi cincin Hanim icin. Mail adresim tubatavus4@gmail.com
        Eger bana mail atarsiniz ordan iletisim bilgilerini ve ucreti size gonderirim.
        Cok Teşekkürler 😊

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *