Aynen bir süt kutusu şeklinde tasarlanan ve 5 yaş üstü çocuklar için hem eğlenceli hem de akıl yürütme üzerine iyi bir kanal açan Süt Kutusundaki İnek kitabının geri dönüşüm, çevre, doğal beslenme vs gibi ufak mesajları da var.
Hayal kurma becerilerinin gelişmişliği bir yetişkinle ilişki kurma yolumda önemli ipuçları verir bana. Çünkü hayal kuran insan eğlencelidir, hayal kuran insan yaratıcıdır, hayal kuran insan üretkendir, hayal kuran insan empatiktir gibi kendimce bir takım çıkarımlarım oldu bu yaşıma kadar. Bu yüzden de bir çocuğun hayal kurmaya teşvik edilmesini çok değerli buluyorum. İşim vesilesiyle pek çok farklı şehirden ve pek çok farklı gelir seviyesinden çocukla çalışma şansım oluyor. Bazı çocukların kurdukları hayallere, yarattıkları dünyalara inanamazken; bazı çocukların da ertesi güne dair bile bir şey düşünememeleri bir o kadar acı verici bir deneyim oluyor.
Çocuklarda bu yeteneği güçlendirecek aktiviteler, kitaplar, oyunlar da bu nedenle çok önemli bir yere sahip. Çocuğun kendini okuduğu bir kitaptaki karakterin yerine koyması, dinlediği bir hikâyeyi kendi hayatına adapte edebilmesi, gördüğü nesneler ya da insanlar hakkında kendince çıkarımlarda bulunması küçük yaşlardan itibaren bu yönde teşvik edilmesi ile ilintili.
Uçanbalık Yayınları’ndan çıkan Süt Kutusundaki İnek de küçük yaş çocuklara yönelik, tam da bahsettiğim gibi hayal gücünü destekleyen bir kitap. Kapağında inek resmi olduğu için, süt kutusunun içinde de inek olduğuna inanan bir çocuğun ufacık bir hikâyesi diyebiliriz özet olarak.
“Bezelye konservesinde bezelye resmi, sardalya kutusunda sardalya resmi var. Süt kutusunda da inek olduğuna göre içinde bir inek olmalı, öyle değil mi?”
Kitabın herhangi bir gelişme ya da sonuç bölümü gibi kısımları yok. Bir çocuğun çevresinde gözlemlediği ve bilmediği bir ayrıntıya dair hayal gücünü de katarak gerçekleştirdiği bir düşünme egzersizinden ibaret bir kitap aslında. Süt kutusunun içinde kesinlikle inek ya da inekler olduğu inancıyla, kafasında canlandırdığı manzaraları, ineklerin başına neler gelebileceğini, kısacası karakterin süt kutusuna dair hayalinde canlandırdığı her detayı Mayana Itoïz’in harika çizimleri sayesinde biz de görebiliyoruz. İneklerin başına gelebilecek olasılıklar eğlenceli ve uzun uzun incelemek isteyeceğiniz detaylı çizimlerle karşımıza çıkıyor.
Aynen bir süt kutusu şeklinde tasarlanan ve 5 yaş ve üstü çocuklar için hem eğlenceli hem de akıl yürütme üzerine iyi bir kanal açan kitabın geri dönüşüm, çevre, doğal beslenme vs gibi ufak mesajları da var.
Keyifli okumalar…
|
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Görsellik: 5 puan, çocukların hayal gücünü destekleyecek renkli ve eğlenceli çizimlere sahip
- Hikâye: 5 puan. Çok basit bir konu olsa da, eğlenceli ve sürükleyici bir şekilde devam ediyor.
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan. Geri dönüşüm, çöplerin ayrıştırılması, doğal beslenme vs gibi konulara bile değinilebilir.
- Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan
Okuma önerisi!Aynur Kolbay’ın incelemesi; “Adaletin Peşinde; Çöplük”
|
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI