Nobel Ödüllü Lessing’den dünyanın kayıp tarihi

2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing’in, politik bilimkurgu başyapıtı “Argos’taki Kanopus Arşivleri” dizisinin üçüncü cildi Sirius Deneyleri, mitleri ve tarihi gerçeklikleri gün ışığına çıkaran öznel bir dünya tarihi anlatıyor. Seriden bağımsız olarak da okunabilen Sirius Deneyleri, bilimkurgu türünün kilometre taşları arasında gösteriliyor.

Nobel Ödüllü Doris Lessing’in bilimkurgu, fantezi ve felsefeyi harmanlayan beş kitaplık “Argos’taki Kanopus Arşivleri” serisinin üçüncü kitabı Sirius Deneyleri, Delidolu Yayınları etiketiyle okurla buluştu.

Lessing, dizinin ilk kitabı Şikeste ile başlattığı “öznel dünya tarihi” anlatısını Sirius Deneyleri ile daha da derinleştiriyor. Dünyanın kayıp tarihinin izini süren Lessing, ilk insanlardan Orta Amerika halklarına, Uzakdoğu tarihinden Moğollara, “vahşi” Avrupalılardan Kuzey Amerikalılara, “Kayıp Atlantis” efsanesinden “Dünya Savaşları” gerçeklerine uzanan epik bir hikâye anlatıyor.

Sirius Deneyleri‘nde, Rohanda’nın (Dünya veya Şikeste’nin) ilkçağlardan 20. yüzyıla kadar uzanan süreci, Sirius İmparatorluğu’nun yöneticisi Ambien II’nin kaleminden yazıya dökülüyor. Gerçek olanla görünen arasındaki uçuruma dikkat çeken yazar, ezeli düşmanlar Sirius ve Kanopus imparatorluklarını kasıp kavuran felsefi bir sorunun da altını çiziyor: Evrendeki yerimiz ve işlevimiz nedir?

Seriden bağımsız olarak da okunabilen Sirius Deneyleri, güçlü betimlemeleri ve iddialı savlarıyla bilimkurgu türünün kilometre taşları arasında gösteriliyor.

Ne kadar saf ve ilham verici olursa olsun her devrim, yalnızca bir nesil içinde, kendi ayrıcalıklı sınıfını yaratıyordu…”

“Çağımızın en büyük yazarlarından Doris Lessing, dünyaya farklı bir gözle bakabilmek için yepyeni bir kozmoloji icat ediyor ve insanlığa dair her şeyi anlatmaya girişiyor…” Financial Times

Doris Lessing Kimdir?

2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing, çağımızın en ünlü ve en seçkin yazarlarından biridir. İran’da doğan yazar, çocukluğunu babasının işi nedeniyle gittikleri Rodezya’da (bugünkü Zimbabve) geçirdi. 15 yaşında okulu bıraktı ve hemşirelik, telefon operatörlüğü gibi işlerde çalıştı. Rodezya’da ırkçılık karşıtı örgütlenmelerde rol oynadı. 1949 yılında Londra’ya yerleştikten sonra kendini tamamen yazarlığa verdi. Eserlerinde, kendi yaşam tecrübelerinden de yola çıkarak, başta cinsiyetçilik, eşitsizlik gibi toplumsal sorunlarla mücadele eden bireyler, küçük ya da büyük ölçekte politik çatışmalar, 20. yüzyılın baş döndürücü dönüşümü ve dehşet verici savaşları altında kimliğini arayan insanlar ve topluluklar bulunmaktadır. Nobel Ödülü’nün yanında, Somerset Maugham Ödülü, James Tait Ödülü, David Cohen Anı Ödülü, Uluslararası Catalunya Ödülü, S.T. Dupont Altın PEN Ödülü gibi pek çok uluslararası ödüle layık görülen Lessing, feminist edebiyattan bilimkurgu edebiyatına, çok geniş bir konu yelpazesine sahiptir.

  • Sirius Deneyleri / Argos’taki Kanopus Arşivleri 3
  • Yazar: Doris Lessing
  • Çeviri: Niran Elçi
  • Türü: Bilimkurgu
  • Baskı Yılı: Mayıs 2018
  • Sayfa Sayısı: 412 Sayfa
  • Yayınevi: Delidolu Yayınları
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Başkaldırı Elli Yaşında; Bir Uzun Yürüyüştü 68

Read Next

Üç ünlü Gogol hikâyesi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *