Nobel ve Pulitzer ödüllü ünlü ABD’li yazar Ernest Hemingway 57 yıl önce bugün hayata veda etti.
Ernest Miller Hemingway (21 Temmuz 1899 – 2 Temmuz 1961), Amerikalı romancı, hikâye yazarı ve gazetecidir. Basit yazma tekniği ve sade üslubuyla 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkilemiştir. Nobel ve Pulitzer Ödülü sahibi yazarın çoğu eseri, bugün Amerikan edebiyatının başyapıtlarından kabul edilir.
1927’de çıkan Kadınsız Erkekler (Men Without Women) adlı kitabı ile birlikte ‘kısa öykünün üstâdı’ olarak anılmaya başlandı. 1929’da yayımlanan “Silahlara Veda” adlı ikinci romanında yaralı bir askerin savaşta bir hemşireye duyduğu aşkı dile getirdi ve savaşın anlamsızlığını vurguladı.
1930’lar
Hemingway, 1930’lar boyunca kışlarını Key West, Florida geçirdi. Yazları avcılık ve balıkçılık için Wyoming’e döndü. Bir boğa güreşi fanatiği olan yazar, boğa güreşi üzerine “Öğleden Sonra Ölüm” (1931) adlı kitabı yazdı. Kısa öykülerini topladığı Kazanan Bir Şey Almaz (Winners Take Nothing) adlı kitabı 1933’te yayımlandı.
İlk defa 1933’te eşi Pauline ile birlikte bir safari turuna katılan Hemingway, Afrika ile tanışmasını Afrika’nın Yeşil Tepeleri adlı kitabında anlattı (1935). 10 hafta süren bu seyahat Klimanjaro’nun Dağları ve Francis Macomber’in Kısa Mutlu Yaşamı adlı öykülerine de esin kaynağı oldu. Afrika’dan döndükten sonra Pillar adını verdiği balıkçı teknesini satın aldı. Bu tekne, ona ileride yazacağı Yaşlı Adam ve Deniz romanı için esin verecektir.
1936’da Florida’da savaş muhabiri Martha Gellhorn ile tanıştı. İspanya İç Savaşı sırasında birlikte İspanya’ya gittiler. Hemingway, Kuzey Amerika Gazeteler Birliği adına, Martha Gellhron ise Collier’s Weekly dergisi için savaş muhabirliği yaptı. Hemingway, 1937’de Madrid’de Beşinci Sütun adlı otobiyografik piyesi kaleme aldı.
II. Dünya Savaşı yıllları
Hemingway, en başarılı eserlerinden olan “Çanlar Kimin için Çalıyor” adlı eserini 1940’ta tamamladı. Bu eser ile 1941 Pulitzer Ödülü’ne aday gösterildi; ancak bir jüri üyesinin karşı çıkması sonucu ödül verilmedi. Collier dergisi için Çin-Japon Savaşı’nı izleyen eşi ile birlikte Çin’e gitti. Çift, ABD’nin II. Dünya Savaşı’na girmesinden önce Küba’ya döndü. 1944’te savaş muhabiri olarak Avrupa’ya gittiler. Hemingway, Amerikan 5. Piyade tümenine bağlı olarak gazetecilik yaptı. Almanların teslim olduğu 25 Ağustos 1944’te, Hemingway, Amerikan güçleriyle birlikte batıdan Paris’e girdi. Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olarak savaşta aktif görev aldı. Bu nedenle askeri mahkemede yargılandı; 1947’de Küba’daki Amerikan büyükelçiliğinde düzenlenen küçük bir törenle kendisine savaştaki cesaretinden ötürü madalya takdim edilmiştir.
Küba yılları
Hemingway arka planda II. Dünya Savaşı’nı işlediği “Irmaktan Öteye Ağaçların İçine” adlı eseri 1950’de yayımlandı. Bu eser, I. Dünya Savaşı’nı anlatan Silahlara Veda ve İspanya İç Savaşı’nı anlatan Çanlar Kimin İçin Çalıyor kadar başarılı bulunmadı. 1952’de gerçek başyapıtı olan “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı eserini yazdı. Bu kitapta insanın yaşama nasıl bağlanması gerektiği ve de aslında insan yaşamında her şeyin boş olduğuna dair olan fikirlerini belirtti. 1953’te aynı eseri ile Pulitzer Ödülünü aldı. 1954’te ise Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
Son yılları
Küba’daki yeni rejim Amerika mülklerini devletleştirmeye karar verince kesin olarak İdaho’ya taşındı. Ruhsal sağlığı kötüye gitti. Bir gün eşi onu evin mutfağında elinde tüfekle bulunca hastaneye kaldırılıp elektro şok tedavi gördü. Taburcu olduktan iki gün sonra 1961’de evinde kendini av silahı ile vurarak hayatına son verdi.
Eserleri
- Yaşlı Adam ve Deniz
- Çanlar Kimin İçin Çalıyor
- Afrika’nın Yeşil Tepeleri
- Irmaktan Öteye Ağaçların İçine
- Kadınsız Erkekler
- Akıntı Adaları
- Tehlikeli Yaz
- Silahlara Veda
- Güneş de Doğar
- Kilimanjaro’nun Karları
- Kazanana Ödül Yok
- Ya Hep Ya Hiç
- Paris Bir Şenliktir
- Yazma Üzerine
- Öğleden Sonra Ölüm
- Varlık Yokluk
- Askerin Dönüşü
- Beyaz Filden Tepeler
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI