Asrın Keşfi; Nuh’un Gemisi Nerede?

Nuh’un Gemisi -Noah’s Ark- Asrın Keşfi, sadece bir belgeselin senaryosu değil, bir tarihin bilinmeyen yönlerinin de aydınlığa çıkarılması çabasıdır aynı zamanda.

“Beşikler vermişim Nuh’a
Salıncaklar, hamaklar
Havva anan dünkü çocuk sayılır
Anadolu’yum ben
Tanıyor musun?”

Ahmed Arif’in dizeleri, tarihin derinliklerinden bu yana Anadolu’nun kültürler mozaiği olduğunu söyler satır arasında… Nice güzellikler gelip geçmiştir buralardan, kadrini bilmediğimiz… bildiklerimizi de aktaramadıklarımız.

İlhan Durupınar (çiçekler çelenk örsün başucunda), genç bir harita mühendisiyken gördüğü bir oluşumun peşine düşer. Ünlü foto muhabiri Ara Güler (uzun ömür diliyoruz) havadan fotoğrafını çektiği bu oluşumu tüm dünyaya duyurur. Aradan geçen yıllarda sadece bilim insanları değil, din âlimleri, astronotlar, turizmciler bu alanı -artık adı Durupınar Oluşumudur- görmek için gelirler akın akın. Kulaktan kulağa yayılır buranın ünü. Tendürek Dağı eteklerindeki bu oluşum, Cem Sertesen’in de ilgisini çeker.

Uzun süren uğraş…

Sertesen’in yapmak istediği belgesele kimse destek olmaz… En büyük umudu Kültür Bakanlığı’dır. Film yapmakla sınırlı değildir düşüncesi, burası inanç turizmine açılmalı, herkes görüp bilmelidir… Ne büyük hayaller kurar, ne büyük umutlar besler. Ama Kültür Bakanlığı kendisi kadar hevesli değildir… Kim bilir, belki de Cudi Dağı’nda olduğuna inanıyorlardır onlar… Ağrı Dağı’nda olduğuna inananlar da vardır ya, onca araştırmadan hiçbir iz çıkmamıştır. Oysa gerek Durupınar gerekse Güler ve tabii, Sertesen, “Eğer bu, Nuh’un Gemisinin iziyse… Bu, aşağıda Allah’ı görmek gibi bir şeydir” derler…

Birçok arkadaşıyla soyunur işe Cem Sertesen, birçok arkadaşından destek alır, yazar, çizer, konuşur… Her seferinde yeni bir bilgiyle yeniden kurar filmini.

Avrupa Birliği ile birlikte…

Avrupa Birliği (Ortak Pazar, Avrupa Ekonomik Topluluğu vb. gibi adların ardından) üyelik başvurumuz ile Nuh’un Gemisi’nin izi aynı tarihlerde bulunur. Aradan geçen 60 yılda üyelik gerçekleşmese de, Cem Sertesen, Nuh’un Gemisi’nin sürüncemede kalmasına izin vermez. 2017’de filmini tamamlar ve TRT Belgesel Film Yarışmasına yetiştirir. Sonra da kolları sıvayıp bu çabayı, Erkan Kösedağ’ın bilimsel/akademik katkısıyla kitaplaştırır.

Nuh’un Gemisi -Noah’s Ark- Asrın Keşfi, sadece bir belgeselin senaryosu değil, bir tarihin bilinmeyen yönlerinin de aydınlığa çıkarılması çabasıdır aynı zamanda. Birileri, bir şekilde, ama yakın ama uzak, muhakkak bu efsaneyi ele alıp hepimizin hizmetine sunacaktır. Kitaptan küçük bir noktayı aktarmama izin verin lütfen… Walt Disney, bu oluşumun da bulunduğu çevreyi bir eğlence merkeziyle birlikte inanç turizmine açmak için başvuruda bulunmuşsa da gerekli izinleri alamadığı (üzgünüm, o dönemin etkili ve yetkilileri de kendilerini affetmiyordur umarım) için projesini rafa kaldırır.

Prof. Nazan Erkmen

Hepimiz aynı gemideyiz

Nuh Tufanı ile hayat yeniden başladıysa yeryüzünde, hepimiz hâlâ aynı gemideyiz demektir. Semavi dinlerin kutsal kitaplarında da yer alan, efsaneleri dünyanın dört bir yanından yükselen tufan öykülerini sanatçılar kendi açılarından ele alıyor muhakkak. Geçen aylarda doğanın kucağına yatıya giden Prof. Nazan Erkmen’in, pek bilinmeyen özgünbaskı çalışması da Nuh’un Gemisi’nin önemini ve değerini bir kez daha seriyor gözler önüne… Umarız ve isteriz ki, yetkililer bürokrasinin zincirlerini kırarlar da bu çabayı -ve benzeri tüm çalışmaları- desteklerler.

  • Nuh’un Gemisi
  • Asrın Keşfi
  • Yazar: Cem Sertesen, Erkan Kösedağ
  • Türü: Belgesel
  • Baskı Yılı: Mart 2018
  • Sayfa Sayısı: 151 Sayfa
  • Yayınevi: Okur Kitaplığı
Korkut Akın
Latest posts by Korkut Akın (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Kitap fuarlarına katılım ve ilgi her yıl artıyor

Read Next

Hepimiz Birer Zombiyiz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *