Okuyanların bakış açısını değiştirecek olan 3 roman

Hazırladığımız seçkimizde iki çeviri bir de yerli roman bulunuyor. İvan Gonçarov‘un Oblomov‘u ve Saltıkov Şçedrin’in Golovlev Ailesi tarihsel olarak kendisini ispatlamış ve mutlaka okunması gereken klasikler arasında yer alıyor. Azimet Ceyhan‘ın kaleme aldığı Ah ise Koçgiri İsyanı’nı ele alan ilk roman olma özelliği taşıyor.

Okumalarınızda farklılık arıyor ve politik bakış açınızı geliştirmek istiyorsanız bu 3 romanı okumanız size niteliksel bir fayda sağlayacaktır.

1. Oblomov – İvan Gonçarov

Yordam Edebiyat

“Oblomov, çok uzun süre edebiyat dünyası için taşıdığı anlam yerine, politik anlamı üzerinden tartışıldı. Hiçbir zaman sıradan bir karakter olarak kalmadı; Oblomov, Oblomovculuğun yaratıcısı oldu. Oblomovculuktan kasıt, Rus toplumunda o tarihe kadar gelmiş geçmiş “lüzumsuz karakterler”in hayatı algılayış biçimiydi; Oblomov, sözü edilen bu “lüzumsuzlar”ı yani aylaklığı, asalaklığı, işe yaramazlığı temsil eden bir tipti.” – Günnur Aksakal

2. Ah – Azimet Ceyhan

İleti Yayıncılık

Arzu Aslan’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Geceleri camlara buzdan resimler çizdiğine inanılan “Mina” isimli bir cam cininin olağanüstü masalıyla başlıyor roman. Daha ilk anda pek bilinmeyen bir yerin/yörenin duygu yüklü üslubuyla yol alacağınızı, bu romanın sadece Koçgiri meselesini dile getiren ilk roman özelliği taşımadığını, içinde daha başka ilkler olduğunu anlıyorsunuz. Her şey yeni ve büyülü. Masal sanki okura yaşanacakların olağanüstülüğünü göstermek/imlemek için özellikle var. Olayların unutulmayacağı, bir biçimiyle o yöredeki insanların anlatılarında yaşayacağını sezdiriyor yazar okura. Bu defa Topal Osman’la somutlaşan şeytan, masal olmayan bir kötülükle ortada. Okur sonraki satırlarda bir anda kendini yakın zamanlarda acı ve sürgünlere maruz kalmış bir Ermeni’nin, Agasi karakterinin muhakeme eden diliyle karşı karşıya buluyor. Sözleri ıstırap dolu bir geçmişin içinden süzülerek geliyor.

3. Golovlev Ailesi – Saltıkov Şçedrin

Kor Kitap

“Saltıkov Şçedrin’in soylu ama yozlaşmış köle ve toprak sahiplerine doğrudan eleştiri yönelttiği kitapların başında Golovlev Ailesi gelir. Şçedrin, ezilen, insan sayılmayan, toprak ağalarının boyunduruğu altında ürettiklerinin hasadını kendileri yaparak beylerinin ambarına dolduran ve satış için pazara giden ürünlerin çürükleri, kokmuşları, ambarlarda unutulmuşlarıyla yetinmek zorunda kalan köylülerin yaşadığı acıları bütün çarpıcılıklarıyla en güçlü biçimde  Golovlev Ailesi romanında anlatır. Asalak, üretmeyen, yozlaşmış, sömürgeci bireylerin resmi geçidini yansıtan Golovlev Ailesi’nin bireylerinin tek derdi, paylarına düşecek, arsa, tarla, ev, paradır.” – Tahir Şilkan

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Gazeteci-Yazar Ahmet Şık özgürlüğüne kavuştu!

Read Next

Aylık bir okuma için mutlaka listelerde olması gereken 3 roman

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram