
“Nicesin gene? Beyninde mi, yüreğinde mi, başka bir yerde mi, nerendeyse o İNAT yönünü yaratan dokuları öpmek isterim.” Ahmed Arif, Leyla Erbil’e aşkını bu mısralarla dile getirmiş; Leyla Erbil’se, Ahmed Arif’in kendisine duyduğu aşkın hatırları hayattayken yayımlansın istememişti. “Ben öldükten sonra…” demişti. Kendisine duyulan aşka karşılık sonsuz bir sevgi ve dostlukla karşılık veren Leyla Erbil’in isteği üzerine bu mısraları biz, sonrasında “Leylim Leylim” kitabında okumuş, tanık olmuştuk.
Aşk, sevgi, dostluk, kız kardeşlik kısacası bizi biz yapan tüm değerleri göstermekten çekineli hayli zaman oldu. Savaşlar, katliamlar, kadın cinayetleri olanca gücüyle günlük hayatımıza müdahale ettiğindendir sanırım, sevdiklerimize dokunmaktan korkar hale geldik. Tüm bu çıkmazların içinde debelenirken biz, Günışığı Kitaplığı’ndan “Öpücük Ne Renktir?” isimli bir kitap çıktı. Çocuklara renklerin anlamı ve duygular üzerindeki etkisini anlattığı kadar bizlere de, en son ne zaman insana dair duygulara kafa yorduğumuz gerçeğini gün yüzüne çıkardı. İnsanın sevdiğine sarılmasının, öpmesinin yasak sayıldığı zamanlarda vazgeçmek, güne yenik düşmek elbette en kolayıydı sanırım. Fakat bu durumu içine sindiremeyenler, sevmekten korkmayanlar varsa aramızda, ben bir yola çıkıyorum bu yazıyla, gelin birlikte omuz verelim mücadeleye isterim.
“Öpücük Ne Renktir?” çocuk edebiyatı için yola çıksa da kuşkusuz her yaştan okur için bir keşif rotası oluşturabilir. Bu sebeple bir çocuk kitabının yetişkine de en az çocuklara olduğu kadar iyi geleceğini, belki de çocukken tarifsiz ve korkusuz hissettiğimiz ve gösterdiğimiz duyguları tekrar hatırlatacağına inanıyorum. Tıpkı Klimt’in “The Kiss” tablosunda sevgilisini sarmış bir adamın kucağında uzanan kadının bakışlarındaki hissi, her insanın farklı yorumlaması gibi. Bana kalırsa orda büyük bir korku ve aynı zamanda inanma isteği var, ya sizde?
“Öpücük Ne Renktir?” kitabı da okuru fark etmeden sorgulamaya meylettiriyor. Rocio Bonilla’nın muhteşem çizimleri ve gerçekçi cümleleriyle karşılaşan okur, en az bir çocuk kadar saf ve bir o kadar merak içinde buluyor kendini. Bir öpücüğün renginin kişiden kişiye değişebileceğini, renklerin insan zihninde bin bir şekilde kodlanmış olacağını hatırlatıyor. Zira çok öfkeli günlerden geçtiğimiz bugünlerde en sevdiğimizi öpmenin rengi sizce de herkes için aynı olabilir mi? Peki, neden farklı?
Keşif için büyük küçük her yaştan okurun kitabı edinmesini, hatta mümkünse sevdiğiyle birlikte yola çıkmasını isterim. Çocukların bu işi bir yetişkinden çok daha mükemmel başardığına tanık olmuş biri olarak, sizi gerçekten sevenlerle birlikte yeni bir dünya için mücadeleye emek harcayın isterim. Bir bebekten katil değil âşık yaratabildiğimiz günlerin uzak olmadığına inanalım! Ne öpmekten, ne öpücüğümüzün rengini uluorta söylemekten çekinmediğimiz yarınların umuduyla #ÖpücükNeRenktir hashtagi altında buluşalım. =) Güzel şeylerin bizim tarafta olduğunda hem fikirsek haydi, başlayalım!
- Öpücük Ne Renktir?
- Yazar: Rocio Bonilla
- Çeviri: Müren Beykan
- Türü: Çocuk
- Baskı Yılı: 2016
- Sayfa Sayısı: 32 Sayfa
- Yayınevi: Günışığı Kitaplığı
Nihal Unver’in “Öpücük Ne Renktir?” kitabı ile ilgili yorumunun yer aldığı videosunu izlemek için TIKLAYINIZ.
- #ÖpücükNeRenktir - 4 Ekim 2016