
Öykü kitapları kategorisi aslında oldukça nitelikli eserlerin yer aldığı bir kategori. Roman ve diğer türler kadar öne çıkarılmamış olsa da kimi yayınevleri öykü kitapları üretmekten asla geri durmuyor ve türün gelişimine katkı sunuyor.
İstanbul Kitap Fuarı yaklaşırken kitapseverler çoktan listelerini hazırlamaya başladı. Kitap Eki olarak bazı kitapları gözden kaçırmanızı istemeyiz. Özellikle dikkat kesilmenizi önerdiğimiz öykü kitaplarından 11 kitaplık bir liste hazırladık.
1. Şah ve Kuzu – Fatih Balcıoğlu

Son yıllarda Türk öykücülüğünde adından sıkça bahsettiren Fatih Balcıoğlu, ilk kitabı Şah ve Kuzu ile dilsel ve kurgusal sapmaların temeline iniyor. İroni ile harmanlanmış zekasıyla, öyküye yeni bir bakış getiriyor.
2. Hiçlikte İhtimal Var – Pelin Kıvrak

2017 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’ne değer görülen Pelin Kıvrak,“Dünyada kaleme gelmeyecek hikâye yoktur, cesaretsiz yazar vardır sadece,” diyor ve ilk kitabı Hiçlikte İhtimal Var ile “tarihin kazanına atılıp genellemelerle birlikte kaynamaya mahkûm olan hikâyeleri kurtarmak için” çetin bir yolculuğa çıkıyor. Yoksulluk, çaresizlik, ızdırap, pişmanlık, yalnızlık gibi temalara yaklaşımımızı değiştirebilecek varoluşsal durumları, karşılaşmaları, ilişkileri anlatıyor. Ruhsal karmaşaları, endişeleri ve heyecanları kısa ve etkili betimlemelerle sağlam kurgular içinde sunuyor.
3. Hayat Olduğu Gibi – Krikor Zohrab

Döneminin önde gelen edebiyatçılarından, hukukçularından ve siyasetçilerinden biri olan Krikor Zohrab, on bir öyküden oluşan bu kitabında Osmanlı toplumunu farklı veçhelerden ele alıyor.
“Hayatı olduğu gibi” vermekte ustalaşan yazar, kadın-erkek ilişkilerini, kent ve taşra hayatı arasındaki uzlaşmazlığı, yeni bir süreçten geçen Osmanlı Ermeni toplum yaşantısını keskin bir analize tabi tutuyor. Zohrab, cemaat sınırlarını aşıp tüm insanlığa ait sorunlara da ışık tutarken, bir avukat, mebus ve öykücü olarak çok katmanlı deneyimleriyle edebiyatını zenginleştirerek, edebiyat anlayışını, realizmini, yüksek algı ve muhakeme gücünü gözler önüne seriyor.
4. Viyana Nokta – Süreyyya Evren

Viyana kuşatmalarından bir Viyana kuşatması. Padişah, “Bu iş böyle olmaz,” diyor. Viyana şehrinin ruhunu çağırmaya karar veriyor. Fakat nerede bir hata yaptıysa, önceki Viyana kuşatmalarının ruhu geliyor.
5. Bak Önümüzde Yeni Bir Mevsim – Serkan Türk

Bak Önümüzde Yeni Bir Mevsim, Serkan Türk’ün dördüncü öykü kitabı. Bu kitabında da, diğerleri gibi yeni olanı arıyor ve yine diğerleri gibi öykülerinin tamamı yalın ve özgün bir Türkçeyle kaleme alınmış. Ruha işleyen, okunmaları tamamlansa da zihinde devam eden öyküler. Hitler ve Yoldaki Üç Kişi, Hadi Öldür Şunu Aslanım, Wansee’nin Mavi Suları, Ailenizden Biri Beklenmedik Bir Anda ile Bak Önümüzde Yeni Bir Mevsim, Türk öykücülüğünün usul usul yükselen sesi.
6. Bir Kalbin Boyutları – Kadire Bozkurt

İlk kitabı Küçük Dertler ile okurlardan ilgi gören Kadire Bozkurt, yeni kitabı Bir Kalbin Boyutları ile tekrar öyküseverlerin karşısında. Bu kitabıyla birlikte Kadire Bozkurt’un hem dilini, anlatımını yetkinleştirdiğini hem de kahramanlarıyla, coğrafyasıyla öyküsüne yeni boyutlar kazandırdığını göreceksiniz. Edebiyatımızın genç kuşaklarının en önemli öykücülerinden birinin kaleminden çıkma bu öyküleri seveceksiniz.
7. Şeker Kırığı – Zeynep Sati Yalçın

Zeynep Sati Yalçın Şeker Kırığı‘nda, kırgınlığın, sadece kırgınlığın değil, kırıklığın, kırılmışlığın öykülerini anlatıyor. Bu öyküler başkası olmayı deneme çabasına yol açıyor. Ama insan okurken kendisinin dışına çıkamıyor. Büyük kahramana odaklanma isteği uyandırıyor. Ama aslında hikâyenin gölgede kalan hakkında olduğunu fark ediliyor. Yazar kendisine has duyarlılığıyla kaleme aldığı öykülerinden oluşan ikinci öykü kitabı Şeker Kırığı ile hikayesini güçlendirmeye devam ediyor.
8. Pitbull – Levent Tülek

Pitbull, Levent Tülek’in ilk öykü kitabı. Kâh duygusal bir robot, kâh bir çakal dolaşıyor sayfalarının arasında. Gölgeler kaplıyor bazı semtleri. Sessizce ağlıyor yaşlanmış, unutulmuş bir aktris. Bir de bakıyorsunuz, çocukların şaşkın bakışları altında bir Pamuk Prenses uçuyor. Camda kendi yansımasını görünce çirkinliği karşısında dehşete düşüyor öfkeli, öyle böyle değil çok öfkeli bir köpek…
9. Korku Yokuş Aşağıydı – Anıl Mert Özsoy

Balkondan değil, camdan, damdan değil, tüm metaforları ve çağrıştırdıklarıyla “kendinden” atlamak isteyen karakterleri konu alıyor Korku Yokuş Aşağıydı… Bu karakterlere zaman, olay, mekân yardım ve yataklık ediyor. Anıl Mert Özsoy, herkesin bildiğini birbirinden sakladığı hikâyeleri hatırlatıyor okura… Sokağın dibini görmüş, görüp de susamamış insanların arka sokaklardaki hararetli kavgasını… Korku Yokuş Aşağıydı, biçimi, dili ve rengiyle yetenekli bir yazarı müjdeliyor.
10. Seher – Selahattin Demirtaş

‘Yazarı ve Muhatabı’ erkek olan ve bu kitaba konu olan on iki öykü; yıllardır yerleşik ‘eril zihniyete’, emeğe, ezilmişlere, ötekilere ve bilhassa kadınlara selam duran yarı kurgu yarı yaşanmış metinlerden oluşmaktadır.
11. Torik Akını – Adnan Özyalçıner

50 Kuşağı’nın öykücülerinden Adnan Özyalçıner, İstanbul’un geniş caddelerinde, kalabalık mahallelerinde ve dar sokaklarında dolaştırıyor okuru. Yazar, yeni kitabı “Torik Akını”nda bir dönemin karanlığına tanıklık ediyor. Geriye doğru baktığında karatma gecelerinin ve vardiya sirenlerinin sesi çoğalıyor bir dönemin öykülerinde.
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022