Nâzım Hikmet: Hem Küçüklere Hem de Hiç Büyümeyenlere

Gündüz Vassaf’ın yazıp Dilem Serbest’in resimlediği Nazım kitabının kapağını açtığımda yeşil bir fon üstüne, beyaz bir ağaç ve altında iki satır karşıladı beni.

Benim bir çocuğum yok, ama olsaydı tanımasını, bilmesini istediğim insanlar var bu dünyada. Picasso, Charlie Chaplin, Dostoyevski… Sevip sevmemesi çok da elimde olamazdı (“ne olur sevsin” diye içimden geçirmeyi ihmal etmezdim yine de) ama yine de bu isimleri bilmesini isterdim. Nazım Hikmet de bu insanlardan biri.

Gündüz Vassaf’ın yazıp Dilem Serbest’in resimlediği Nazım kitabının kapağını açtığımda yeşil bir fon üstüne, beyaz bir ağaç ve altında iki satır karşıladı beni.

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşcesine…

 “Özgürlük” ve “bağımsız bir birey olma” kavramları ancak bu kadar sade, anlaşılır ve aynı zamanda bu kadar etkili, güçlü bir şekilde anlatılabilirdi diye düşündüm.

426px-ussr_stamp_n-hikmet_1982_6k

Nazım Hikmet’in sevilmesinin ve bir dünya şairi olmasının sırrı burada yatıyor işte. Entelektüel bir dil kullanma kaygısı olmadan öylesine basit ve net yazmış ki herkese hitap edebiliyor. Ve kaleminin öylesine çekincesizce doğallığı sayesinde insanlar onun eserlerinde kendilerini bulup ona bağlanıyor.

Coşkulu ve aşk dolu Nazım Hikmet, öfkesini, kızgınlığını, hayal kırıklıklarını, mutluluğunu dışa vurarak doğallık bulmuş bir şair. İyi ki bütün bu duyguları dolu dolu yaşamış ve iyi ki yazmış. Gündüz Vassaf, Nazım kitabında bu ruhu güzel, dili hayranlık uyandıran insanı anlatıyor genç okurlara. Düz yazı şekline başvurmadan, aynı Nazım Hikmet gibi manzume tarzını kullanarak, aralara Nazım’ın kendi şiirlerinden parçaları yeşil renkte puntolarla ekleyerek kitabı yaratmış. Çok da güzel yapmış. Henüz bir Nazım Hikmet kitabını, bırakın kitabını, onun bir şiirini okumuş olma ihtimali düşük ergenlere hoş bir tanışma yolu açmış böylece.

Özellikle çocuk kitaplarında cezbedici unsurlardan biri de resimlemedir. Şahsen tanışma fırsatı yakalamış olduğum yetenekli Dilem Serbest’in çizimleri kitabı daha bir değerli kılmış. Nazım’ın yaşantısı, içinde bulunduğu dönem, okuyanın gözünde çok daha iyi bir şekilde canlanıyor bu başarılı çizimlerle. Bazı sayfalarda afişe benzer resimleriyle Dilem Serbest’in kendine özgü tarzı bu kitaba çok iyi gitmiş doğrusu.

Daha çok ortaokul çocuklarına uygun olabilecek olan Nazım kitabı, kütüphanede mutlaka yer verilecek bir kitap. Çocuğunuzun yanı sıra sizin de, Nazım Hikmet’in sıcak ve candan ruhuyla uyumlu bir şekilde yazılıp çizilmiş kitabı dönüp dönüp okuyacağınızı düşünüyorum.

  • Nazım
  • Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar
  • Yazan: Gündüz Vassaf
  • Resimleyen: Dilem Serbest
  • 88 Sayfa
  • Aylak Adam Yayınları, 2015
Perge Dündar
Latest posts by Perge Dündar (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Çevirmeni ve Yayıncısı ile Finneganın Vahı üzerine

Read Next

Petros Markaris ile video söyleşi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *