Petros Markaris’ten 3 Kapak 3 Kitap

Petros Markaris’in kapak tasarımlarıyla da dikkat çeken 3 kitabı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

İstanbul, Heybeliada doğumlu Petros Markaris, 1965 yılında yazdığı Ali Reco’nun Öyküsü’yle edebiyat dünyasına adım attı. Ardından daha çok sahne sanatları ve sinemayla ilgilendi; Kral İbu’nun Destanı, Atlar gibi oyunlar yazdı, ünlü yönetmen Theodoros Angelopulos’un 1936 Günleri, Büyük İskender, Leyleğin Geciken Adımı, Ulysse’in Bakışı filmlerinin senaryolarını kaleme aldı.

Polisiye türe ilk olarak Yunan televizyonunda üç yıl kesintisiz oynayan Bir Cinayet Anatomisi’nin senaryosunu yazarak adım atan Markaris, daha sonra Komiser Haritos’un baş kahramanı olduğu, Gece Bülteni ve Alan Savunması adlı romanları kaleme aldı.

Petros Markaris’in kapak tasarımlarıyla da dikkat çeken 3 kitabı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

ALAN SAVUNMASI

Komiser Haritos yıllardır tatile çıkmamıştır. Karısının baskısına dayanamayınca Santorini Adası’nda baldızının evinde tatil yapmaya razı olur. Ancak, Komiser’i hiç de huzurlu günler beklememektedir. Adada meydana gelen deprem, ıssız bir yerde gömülü olan cesedin ortaya çıkmasına neden olunca, kimliği belirsiz cesedi alıp Atina’ya götürmek ve cinayeti aydınlatmak Haritos’un üstüne kalır. Atina’da amiri, bir cinayet dosyası verir ona: Karanlık işlere bulaştığı söylenen Kosta Kustas, sahibi olduğu gece kulübünün önünde öldürülmüştür. Soruşturmayı derinleştiren Komiser, bu iki cinayet arasında şaşırtıcı bir ilişki olduğunu keşfeder, ardından da, kendini üçüncü lig takımlarından, paravan şirketlerden, politikacılardan örülü kirli bir mekanizmanın içinde bulur. Hedef dört koldan korunmakta, ağın kilit noktalarında olanlar tam bir Alan Savunması uygulamaktadırlar. Ardı ardına iki cinayet daha işlenince, olayın sandığından da büyük ve korkutucu boyutlara ulaştığını görür Komiser Haritos. İstanbul doğumlu yazar Petros Markaris, Atina’nın bize hiç yabancı gelmeyen atmosferinde, medyası ve polisiyle soluk soluğa okunacak bir serüven sunuyor Alan Savunması’nda.

BATIK KREDİLER

2010 yazı: Yunan hükümetinin bir borç dalgasına kapılıp sürüklendiği sıcak günler… Kriz, devlet güvencesinde olduğunu sanan herkesi vurmuştur. Kesintiye uğrayan maaşıyla Komiser Haritos da durumdan nasibini alanlar arasındadır. Üstelik tam da kızı evleniyorken…

Çok geçmeden krizin sadece ekonomik olmadığı anlaşılır. Sosyal yaşama yayılan kriz, kriminal alana da sıçrar ve böylece Yunan finans dünyası birbiri ardı sıra yaşanacak ölümlerle sarsıntıdan sarsıntıya yuvarlanır. Cinayetleri soruşturmakla görevlendirilen Haritos, haksız kazançlarla kimlerin hızla zenginleştiğinin izini sürmeye başlar.

Polisiye edebiyatın nevi şahsına münhasır komiserlerinden Kostas Haritos, Batık Krediler’de Avrupa Birliği’nden Yunanistan’a akan paranın peşine düşüyor. Batık Krediler, İstanbul doğumlu Petros Markaris’in Yunanistan’ı iflasa sürükleyen ekonomik sarsıntıya adadığı bir Atina polisiyesi.

CHE İNTİHAR ETTİ

Atina’da, Olimpiyat köyü inşaatının hızla sürdüğü günlerde, işadamları pay kapma yarışındadırlar. Cunta döneminde işkence görüp hapis yatmış, sonradan iş hayatına atılmış bazı eski solcular birden intihar etmeye başlarlar. Ülkede büyük yankı uyandıran intiharların esrarını çözmeye kalkışan Dedektif Kostas Haritos, kendini geçmişin siyasal dosyalarının içinde bulacaktır… İstanbul doğumlu Yunan yazar Petros Markaris’in kahramanı Dedektif Haritos, alışılmış sert hafiyelerden çok farklı bir kişilik. Yumruklarını konuşturmak, silahına davranmak ya da kafayı çekmek yerine, zeytinyağlı dolmaya bayılan, kızına tapan, teknolojiden nefret eden sıradan biri. Markaris’in tüm Dedektif Haritos kitapları gibi Che İntihar Etti de toplumsal polisiyenin en çarpıcı örneklerinden. Günümüz gündelik yaşamından, yakın geçmişin politik dolambaçlarına uzanan bir gerilim romanı.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Kalemini cesurca kullanan Balzac’tan “Sarrasine”

Read Next

Sennur Sezer ödüllerinde yeni değerlendirme

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram