Picasso, Balzac, Proust… ne yer, ne içer: Sanatçı Sofraları

Sevim Gökyıldız’ın kitabında sanatçı ve yazarların gastronomiye olan ilgilerinin yanında biyografileri, aşkları, evlilikleri ve eserleri genişçe yer tutuyor.

19. ve 20. yüzyıllar toplumsal mücadelelerin yükseldiği, edebiyatın, sanatın, felsefenin altın çağlarını yaşadığı, devrimlerin gerçekleştiği, işçi sınıfı iktidarlarının kurulduğu dönemlerdir. Aynı zamanda mutfakların da altın çağlarıdır bu yüzyıllar. Yeni lezzetlerin keşfedildiği, yeni pişirme tekniklerinin geliştirildiği yeni bir mutfak dilinin yaratıldığı eşsiz bir evredir.

bcec65ee-274b-4d0d-ad8b-eca391560569-1448581624

Sevim Gökyıldız Sanatçı Sofraları kitabıyla başta Fransız sofrasının bir çerçevesini çizmekle başlıyor işe. Ardından 19. ve 20. yüzyıl sanatçılarının gastronomiyle olan ilişkisinin izlerini sürüyor. Devamında sanatçıların kendi sofralarında severek hazırladıkları, tükettikleri yiyecek ve içecek tariflerini paylaşıyor okuruyla.

Dünya mutfakları içerisinde önemli bir yere sahip olan Fransız mutfağını kapsamlı bir biçimde tarifliyor yazar; “Fransız sofrası, bildiğimiz, ne üzerinde yemek yenilen tahta, demir vb nesnel bir eşya, ne üzerindeki takımlar, ne de çeşit çeşit yemeklerdir. Bu sofranın çok daha derin, daha kapsamlı, manevi bir anlamı vardır. Bir yaşam biçimi, yaşam keyfidir.’‘Fransız sofrasında, uzun oturulur, uzun konuşulur, ritüellik yemekler yenir, şaraplar sırayla yudumlanır.’”

2010 yılında ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası’ listesine dahil edilen Fransız sofrası UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Yemekleriyle, kültürüyle kısaca tüm gastronomik değerleriyle…

Sanatçı Sofraları kitabı dönemin sanatçılarından Balzac, George Sand, Pierre Auguste Renoir, Alexandra Dumas, Paul Cezanne, Henri de Toulouse-Lautrec, Marcel Proust, Sidonie-Gabrielle Colette, Claude Monet, Pablo Picasso, Gioacchino Rossini ve Agatha Christie’yi konuk ediyor sayfalarına.

Sanatçıların gastronomiye olan ilgisi ana ekseni oluşturmakla birlikte, kısa biyografileri, aşkları, evlilikleri ve eserleri de genişçe yer tutuyor. Bu yönüyle kitabı sadece gastronomiye meraklı olanlar değil, edebiyatı ve resmi seven okurlar da keyifle okuyabilir. Hatta dönemin yazarları ve ressamlarını okurken‘Sanatçı Sofraları’ bir başlangıç işlevi görebilir.

Mutfağınızda denemeniz için sanatçıların sofralarından bir menü oluşturarak yazımızı sonlandıralım.

Sabah kahvaltısında Cezanne’ın mantarlı omletini hazırlayabilirsiniz. Öğle yemeğine Colette’in kiraz çorbası ile başlayabilir, öğleden sonra Proust’un madlen bisküvilerini çay ile afiyetle yiyebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise; Picasso’nun eskabeş usulü sardalyası ile kendinize ve dostlarınıza bir sofra hazırlayabilirsiniz.

  • Sanatçı Sofraları
  • Yazar: Sevim Gökyıldız
  • Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
  • Sayfa Sayısı: 175
  • Baskı Yılı: 2015
Ahmet Geyik
Latest posts by Ahmet Geyik (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Aşk hiç biter mi?

Read Next

Dünya gözüyle masallar: Hakuna Matata!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *