Kitap dünyasında yeni dönemin başlamasıyla birlikte yayınevleri birbirinden güzel kitapları yayımlamaya başladı.
Yeni çıkan kitaplardan öne çıkanları takipçilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Hazırladığımız yeni çıkanlar listemizde farklı kategorilerden kitaplar yer aldı.
1. İyilik Güzellik – Ece Temelkuran
Pek yakında tıpkı bizim gibi Batı dillerinde yaşayan insanlar da tanık olacakları sarsıcı kötülük temsillerinden sonra kendilerine yeniden şunu soracaklar, “İnsan iyi midir? Kötü müdür?” Bu, yeniden, kalabalıkların konuştuğu bir şüphe olacak, “Yoksa insanlar kötü müdür?”
Bu, yıkıcı, acı verici bir şüphe. Sadece insanın içine ortak hayatla ilgili korku saldığı için değil, bu soruyu soran da insan olduğu için. Korku ve şüphe karşılıklı ilişkileri ve bireyi böyle çürütücü bir döngü ile yıkar ve sonunda kötülüğü ilk kez kimin başlattığı unutuluncaya kadar insanlık bu çukurda yuvarlanır durur. Daha kötüsü ise şu: “Yoksa insan kötü müdür?” şüphesi insanı iyi ve kötü arasında kısır bir ikiliğin içine sıkıştırır. İkilikten düşünce çıkmaz, hayal çıkmaz, hikâye çıkmaz. Hikâye ikiliğin ötesinde başlar.
İkiliklerin tartışıldığı, kahramanların rol aldığı tragedya çağından, insanın karmaşık öyküsünün sürekli yeniden karıldığı modern topluma ulaşmış olan düşünceyi aynı ikiliye yeniden sıkıştırmamak için… Belki de bunca sert gerçeğin karşısında yazının ve kitabın sağladığı tek direnç noktası bu.
Ece Temelkuran’ın yazılarından derlediğimiz bu kitap, yeni bağlamıyla kültürün, sanatın gerekliliğine ve yaşamsallığına ilişkin eşsiz bir fırsat.
2. Modern İpek Yolu Dergisi
Kırmızı Kedi Yayınevi ve CRI-Çin Uluslarararası Radyosu’nun işbirliğiyle üç ayda bir yayımlanacak olan Çin kültürü dergisi “Modern İpek Yolu”nun Eylül-Aralık 2017 tarihli ilk sayısı çıktı.
Tanıtımı, 25 Eylül’de İstanbul Çırağan-Kempinski Otel’de düzenlenen “Çin Milli Günü” resepsiyonunda gerçekleşen dergi, Asya kıtasının iki ucunda yer alan iki ülke halkları arasındaki dostluk zincirinde yeni bir halka niteliğinde.
“Modern İpek Yolu”, derin Çin kültürünü ve günümüzdeki Çin gerçeğinin ayrıntılarını, kültür, sanat, yaşam, spor ve siyasete dair yorum ve haberlerle ele almayı amaçlıyor. 21. yüzyılı çok derinden etkileyecek Yeni İpek Yolu projesini ve güzergahta yer alan ülkelerin kültürlerini Türkiye-Çin eksenli bakış açısıyla yansıtacak olan 160 sayfalık derginin ilk sayısı, zengin bir içeriğe sahip.
Haluk Hepkon’un sahibi ve sorumlu yazıişleri müdürü olduğu “Modern İpek Yolu”nun yayın yönetmenliğini Tunca Arslan üstlenirken yayın kurulunda şu isimler bulunuyor: Enis Batur, Xia Yongmin, Prof. Dr. İsenbike Togan, E. Tümamiral Cem Gürdeniz, Tang Jiankun, Ma Yuyao, Kamil Erdoğdu, Altay Atlı.
Derginin editörlüklerini ise Burcu Aktaş, Burak Kuru ve Derviş Şentekin yapıyor.
İlk sayısının kapağında “Çin’in Bir Gününde Dört Mevsim” başlığıyla yeryüzünün en ilginç dağı olan Wulingyuan’ı tanıtan “Modern İpek Yolu”nda öne çıkan diğer yazılar şöyle:
- “Türkiye-Çin İlişkileri Kritik Virajı Döndü” (Kamil Erdoğdu)
- “Arakan Krizi ve Bir Kuşak Bir Yol” (Cem Gürdeniz)
- “İpek Yolu’nda Sesler, Görüntüler, İnsanlar” (Coşkun Aral)
- “Deniz İpek Yolu’nda Türkiye” (Cem Gürdeniz)
- “Kök Türkler ve Çin’de Tang Hanedanlığı” (İsenbike Togan)
- “Sanat Algınızı Değiştirecek 10 Çinli Sanatçı” (Bedia Ceylan Güzelce)
- “Beijing’de Dans ve Beden Dili” (Gülsen Yüksel)
- “Vartan İhmalyan’ın Anılarındaki Pekin Radyosu” (Tunca Arslan)
- “Doğu ve Orta Asya Zodyağı” (İsenbike Togan)
- “Çin Mutfağına Yeniden Bakış” (Anna Maria Beylunioğlu)
- “Yeri ve Göğü Birleştirmek” (Cenk Özkömür)
- “Yasak Kent İçindeki En Gizemli Yer: Türk Hamamı” (Emre Demir)
- “Çin Seddi ve Kitaplar” (Jorge Luis Borges)
- “Ortak Gelecek Projesi ve Suriyeli Çocuklar” (Ma Yuyao)
- “Çin’de Anne Figürü” (Julia Kristeva)
- “Çin, Futbolda Ne Amaçlıyor?” (Altay Atlı)
- “Kuzey Çin’de Buz Gibi Kara Film” (Tunca Arslan)
3. Hikaye Avcısı – Eduardo Galeano
Eduardo Galeano, dünya denen cangıla bu kez ömrünün son dalışını gerçekleştirip hepimizi derinden sarsan küçük hikâyeler avlıyor…
Eşitsizliğin, şiddetin ve adaletsizliğin gemi azıya aldığı geçtiğimiz o uzun yüzyılın dökümünü, sevgi ve mizah yüklü sözcüklerle aktarırken, direnişin ve düş gücünün de yaygınlaştığını, insanlıktan her şeye rağmen umut kesmememiz gerektiğini bir kez daha vurguluyor.
Bütün kıtalardan ve bütün zamanlardan ezilenlerin, sömürülenlerin, dışlananların sesinin yorulmak bilmez taşıyıcısı, yazar, tarihçi, şair, anlatıcı, hatırlatıcı ya da John Berger’ın o güzel tanımıyla “dünyanın vicdanı” Galeano, üzerinde titizlikle çalıştığı, vasiyet niteliği taşıyan bu kitabında da sömürücülerle diktatörlerin leşçiliğine ve ahlaksızlığına karşı halkların insanlık ve haysiyet adına mücadelesini efsaneler, anekdotlar, gerçek hayat hikâyeleri ve olaylarla anlatmaya, dünya halklarının direniş belleği olmaya devam ediyor…
Yazarın ölmeden önce tasarladığı, tamamlanmamış son projesi “Karalamalar”dan bir seçkinin de yer aldığı Hikâye Avcısı, ilk kez Türkçede…
4. Gelip Geçerken – Christopher Isherwood
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Christopher Isherwood’un Gelip Geçerken kitabı, belki de en “iddialı” romanı: Almanya’dan Yunanistan’a, İngiltere’den ABD’ye uzanan geniş bir coğrafyayı; 1920’lerin sonlarından 1950’lerin başlarına, yirminci yüzyıl tarihinin en sancılı dönemlerinden birini katediyor. Isherwood’un kozmopolit dünyasını, yine onun pek çok romanıyla özdeşleşen sıra dışı karakterler aracılığıyla tanıyoruz: Yaşamını bir Alman şehrinde, kendini işine adayarak sürdüren yalnız ve gizemli Mr. Lancaster; memleketi İngiltere’den kaçıp bir Yunan adasında yeni bir yaşam kuran Ambrose; seyahat ve macera tutkunu, hayat dolu, çocuksu Waldemar; ve son olarak, gece hayatındaki ünü ve “güzelliği” dilden dile dolaşan Paul.
Isherwood’un yazarla aynı adı taşıyan anlatıcı-kahramanı, ziyaret ettiği şehirler gibi, gelip geçerken uğradığı bu hayatları da bütün renkleri ve dramlarıyla canlandırıyor.
5. Beyaz Açlık – Aki Ollikainen
Ne dendiği hiç önemli değil, biri onunla konuşsun da. O zaman dünyada başka insanların da olduğu ve insanların birbiriyle konuştukları hatırlanıyor.
Ve belki bir gün ekmek ve kıtlıktan, açlık ve hastalıklardan başka şeyler de konuşulabileceğine dair bir umut doğuyor.
Marja, Finlandiya’daki kıtlıktan ve çok sert geçmekte olan kıştan kaçan binlerce insandan biridir. Ancak iki küçük çocuğu vardır ve kar insan hayatını gittikçe zorlaştırmaktadır. St. Petersburg’a ulaşmaya çalışırken yolda yaşadıkları şeylerle bu zorunlu göç onları ölüme yaklaştırır. Aki Ollikainen’in ilk romanı olmasına rağmen 2016 Man Booker Ödülü’ne aday olan ve Finlandiya Edebiyat Ödülü’nü alarak toplumsal gerçekçi romancılıkta bir yıldız gibi parlayan Beyaz Açlık, yokluk ve sefalet içinde, hava koşullarının ve coğrafyanın baskılarına dayanmaya çalışan bir annenin hayatta kalma ve çocuklarını yaşatma çabasını anlatıyor.
Roman o denli iyi yazılmış ve kurgulanmış ki okurken kendinizi karların arasında dolaşırken buluyor, açlıktan ötürü bedenini tam hissetmeyen ve ruhuyla bedeni arasında bir sınır kalmayan kahramanlar gibi hissediyorsunuz. Çekici tasvirleriyle, bireyin hikâyesini ve tercihlerini toplumsal yapıdan ayırmayan ustalığıyla, gerçek ve gerçekdışının iç içe geçmesiyle örülen anlatımıyla Aki Ollikainen çok sürükleyici bir romana, nitelikli bir esere imza atıyor.
6. Gölgelerin Lordu – Cassandra Clare
Gölge Avcıları dünyasında geçen eşsiz romanlarıyla milyonlarca okurun hayranlığını kazanan Cassandra Clare, “Karanlık Sanatlar” serisinin Artemis Yayınları’ndan çıkan ikinci kitabı
Gölgelerin Lordu’yla okurlarını bir kez daha büyülemeye hazırlanıyor.
“Ölümcül Oyuncaklar” ve “Cehennem Makineleri”nden sonra Emma ve Julian’ı merkezine alan “Karanlık Sanatlar” serisi ile Gölge Avcıları dünyasındaki yolculuğumuz sürüyor. Önceki kitaplardan hâkim olduğumuz dünyanın daha önce hiç bilmediğimiz yönlerini gördüğümüz ve kimi olayları daha derinlemesine kavradığımız Karanlık Sanatlar, Clare’in olağanüstü kurgu becerisine bir kez daha hayran kalmamıza neden olacak. Heyecan ve aksiyonun aşk ve mizahla harmanlandığı Gölgelerin Lordu, soluksuz okuyacağınız ve her satırda içine daha çok çekileceğiniz bir macera.
7. Dune Tanrı İmparatoru – Frank Herbert
Bilimkurgu edebiyatının en mühim anlatılarından biri olan Dune efsanesi dördüncü kitap Dune Tanrı İmparatoru ile devam ediyor.
Dune Çocukları’ndaki olayların üzerinden üç bin yıldan fazla geçmiştir. Dune artık çok farklı bir gezegendir. Fakat değişmeyen bir şey var: Dune’un Tanrı İmparatoru II. Leto.
Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeninden evreni kontrol eden Tanrı İmparator II. Leto, evrene daha önce tatmadığı uzunlukta bir barış getirmişti. Fakat son yaklaşıyordu. İnsanlığın evrimini ve geleceğini tayin edebilecek tek kişi olan Tanrı İmparator II. Leto nihai zaferine ulaşmak için çok büyük bir fedakârlıkta bulunmalıydı…
8. Arkadaş Canlısı – Cesaret Ustası – Zaman Sihirbazı
Tudem Yayınları
Gerçek arkadaşlar hep birlikte olurlar (tutkalla yapışmış gibi), gerçek arkadaşlar birbirlerini affederler (âşık ya da aptal olduklarında da), gerçek arkadaşlar için bazen savaşmak gerekir. Peki, gerçek bir arkadaşa her zaman yeni bir son şans vermeli miyiz?
İlk iki macerasında zamanın sırlarını keşfedip korkularıyla yüzleşmeyi öğrenen küçük dostumuz Anton şimdi de arkadaşlık ilişkilerini gözden geçiriyor. Ne demişler, arkadaşlık zor zanaat…
Anton’un okulu iyi, arkadaşları harika, keyfi yerinde… Ancak bir gün sınıflarına Viktorya Elizabet Vilhelmina van der Meşegiller adında yeni ve garip bir kız çıkageliyor ve her şey değişiveriyor. Daha düne kadar can dostu saydıkları artık ona GERÇEK birer arkadaş olarak gelmiyor. YALANDAN arkadaş diye bir şey var mı? Arkadaşlar da arada hata yapabilirler. Off, keşke elinde, gerçek dostların neler yaptığına dair her şeyi madde madde yazan bir ARKADAŞLIK LİSTESİ (!!!) olsa…
İyi düşün, Anton! Arkadaşlık emek ister, fedakârlık ister. İnsanın bazen arkadaşları için savaşması gerekir. Üstelik arkadaşlarını elinden alan sınıfın yeni kızına, her fırsatta seninle dalga geçen Çete Çetesi’nin sinir bozucu laflarına ve ağzından düşmeye hazırlanan süt dişinin yarattığı huzursuzluğa katlanma pahasına.
Alman pedagog yazar Meike Haberstock’un hem yazıp hem de resimlediği “Anton” serisi kahkaha dolu yepyeni bir serüvenle maceraya devam ediyor. Üstüne üstlük dünyanın en lezzetli krepinin nasıl pişirileceğine dair muhteşem ipuçları paylaşarak…
Eğlenceli anlatımıyla küçük okurların sevgisini kazanan Haberstock, her biri ayrı ayrı da okunabilen dizinin son kitabının bölüm başlangıçları için kaleme aldığı mizahi dörtlükleriyle yüzleri gülümsetiyor.
Sakın unutmayın! Arkadaşlık Listesi’nde de yazdığı gibi; insan gerçek arkadaşını kendisi seçer, zorlamayla olmaz!
9. Belalı Dörtlü’ye Karşı – Gülsevin Kıral
“Ömer Hepçözer Dedektiflik Bürosu” dizisiyle çok sevilen ödüllü yazar Gülsevin Kıral, son romanında bir okul hikâyesi anlatıyor. Küçük bir sınıfta yaşananların hayata ilişkin değerli ipuçları taşıdığını hatırlatan yazar, kötü davranışların nedenlerini sorguluyor, çocukların masumluğundan yana taraf oluyor. “Formül Hasan”, “Edison Ege”, “Belalı Dörtlü” gibi ilgi çekici karakterler ve eğlenceli diyaloglar eşliğinde, akran zorbalığı konusunu tartışmaya açan roman, dayanışmanın ve haksızlıklara karşı çıkmanın önemine değiniyor. Resimleriyle de dikkati çeken kitap, iletişimden gökbilime pek çok temayı içinde barındırıyor.
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI