Roman ve öykü meraklılarına 12 muhteşem kitap

Binlerce kitabın yer aldığı raflarda, işlediği tema ve kullandığı dille çok değerli olan bazı kitapları görmeniz mümkün olmayabilir. Kitap Eki listeleri raflardan seçtiği iyi kitapları takipçilerinin dikkatine sunuyor.

Koca bir yılı geride bıraktık. Kitap fuarlarında ve internet ortamında yapılan indirimli satışlarda istediğimiz kitaplara ulaşma fırsatı bulduk. Bu listemizdeki kitaplar okuma listenizde yer almıyorsa bize göre eksik bir liste hazırlamışsınız. Roman ve öykü meraklısı takipçilerimiz için gözden kaçırmamaları gereken 12 kitabı listeledik.

1. Ordular – Evelio Rosero

Can Yayınları

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

İstisna halinin ve ölüm politikasının hüküm sürdüğü Kolombiya kırsalında hayatta kalma ve delirmeme stratejileri üzerine düşünüyor Rosero, Ordular’da.

2. Belgelerim – Alejandro Zambra

Notos Kitap

A. Ömer Türkeş’in incelemesi için TIKLAYINIZ

“Belgelerim” de yer alan öykülerden birisine koyduğu “Dünyanın En Şilili Adamı” ismini –kendisini işaret eden- çarpıcı bir ironi gibi algıladım; çünkü Zambra, döne döne Şilili kimliğini yakalamaya çalışan bir yazar, belki de Dünyanın En Şilili Yazarı!..

3. Tanrısız Gençlik – Ödön von Horváth

Jaguar Yayınları

Emre Tansu Keten’in incelemesi için TIKLAYINIZ

İnsanlık değerleri yok hükmündedir. Peki Tanrı? Kahramanımız Tanrı’ya inanmadığını belirtse de, içten içe onun bir adalet tesis etmesi gerektiğini düşünmekte, dini bir denge noktası olarak anlamaktadır.

4. Seyrek Yağmur – Barış Bıçakçı

İletişim Yayınları

Güzella Bayındır’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Barış Bıçakçı aforizmalarla anlatıyor derdini Seyrek Yağmur’la… Sayfalarca anlatılabilecek bir meseleyi birkaç sözcükle billurlaştırıyor kafanızda.

5. Körburun – Hikmet Hükümenoğlu

Can Yayınları

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

Körburun, zengin karakter havuzuna sahip olması, geniş zamana yayılması, klişelerden beslenmesi nedeniyle kolayca dağılabilecek bir yapıya sahip. Hikmet Hükümenoğlu, aksamayan kurguyu farklı anlatım biçimleri ile harmanlayarak bu tehlikeyi bertaraf etmeyi başarmış ve biz edebiyatseverlere çok okunur olmasını isteyeceğimiz bir roman hediye etmiş.

6. Gölge – İsmail Güzelsoy

Doğan Kitap

A. Ömer Türkeş’in incelemesi için TIKLAYINIZ

“Gölge” üzerinde çok laf söylenebilecek denli katmanlı bir roman. Ama tartışılan meseleler hikayeyi bastırmıyor. Dili ve hikayesi ile kapıp götürüyor okuyucuyu…

7. Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor – Hüseyin Kıran

Sel Yayıncılık

A. Ömer Türkeş’in incelemesi için TIKLAYINIZ

Dili, üslubu, roman kişileri ve anlattığı hikayelerle farklılaşan Hüseyin Kıran, “Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor”un ilk paragrafında farklı bir dil evreninin kapıları açılıyor.

8. Moğol Komplosu – Rafael Bernal

Ayrıntı Yayınları

Gün Çağ Aydın’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Meksika’da devrimden sonra hukuk devletini “korumak adına” yapılanları, çıkar ilişkilerinin karakteristik olarak çürümüşlüğünü, Rusya’nın, Amerika’nın ve Çin’in dikkatlerinin Meksika üzerinde olmasını, Küba üzerinde oynanan oyunların yönetilmeye çalışıldığı merkezlerden biri olarak Meksika’yı göreceksiniz Moğol Komplosu’nda.

9. Altın Gözlük – Giorgio Bassani

Yapı Kredi Yayınları

A. Ömer Türkeş’in incelemesi için TIKLAYINIZ

Bassani, bu hüzünlü hikayeyi tarihsel koşullarıyla birlikte, eşcinsellere ve yahudilere yönelik siyasi ve toplumsal dışlama mekanizmalarını sergeleyerek işlemiş. Böylelikle faşizmin her yere, özelliklere insan teklerine sirayet eden kirli, çürük ve boğucu etkisini de hissettiriyor. Geçmişe dair ama günümüzü de kuşatan bir roman.

10. Son Aydınlık Yaz – Doris Lessing

Kırmızı Kedi Yayınevi

A. Ömer Türkeş’in incelemesi için TIKLAYINIZ

Kariyerinin olgunluk döneminde kaleme aldığı “Son Aydınlık Yaz”da bir kadının hikayesini iç ve dış gözlemler, duygusal izlenimler ve zarif bir üslupla anlatmış Doris Lessing.

11. Sputnik Sevgilim – Haruki Murakami

Doğan Kitap

Ali Tanrısever’in incelemesi için TIKLAYINIZ

Roman kahramanına “Biriyle tatile çıkmak zihin yorgunluğu sadece” dedirten Murakami, her kitabının sonunda olduğu gibi bu kitabı kapattığımda da bana “yalnızlık güzel şey kardeşim” dedirtti..!

Çünkü kendisinin de söylediği gibi; “Sessizlik kulaklarla duyulabilen bir şeydir.”

12. Sineklerin Tanrısı – William Golding

İş Bankası Kültür Yayınları

Leyla Öztürk’ün incelemesi için TIKLAYINIZ

William Golding, ıssız bir adada 6-12 yaş arası çocukların başlangıçta oyun olarak gördüğü yaşantısını, şartların ağırlaşması, aralarındaki ego savaşı ve güdülerin kontrolsüzlüğü ile nasıl bir vahşiliğin eşiğine geldiğini gösterir bize bu eserinde.

Vinkmag ad

Read Previous

Kitap tutkunlarının öykü sevgisini güçlendirecek olan 9 yerli öykü kitabı

Read Next

Yanlış Kitap Adları; İnsanlığın Mahrem Tarihi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *