Romandan masala kitapseverlerin gözünden kaçmaması gereken 8 kitap

İstanbul Kitap Fuarı’nı geride bıraktık. Katılımcı rekorunun kırıldığı fuarda bir çok kitap ilk defa okurla buluştu. Ancak daha önce yayımlanmış kitaplara da ilgi oldukça yoğundu.

8 kitaplık listemizde yine farklı kategorilerden kitaplara yer vermeye çalıştık. Listemizde önerdiğimiz kitaplar fuar ziyaretçileri tarafından sayfaları en çok karıştırılan kitaplardan.

1. Golat Kalesi Tutsağı – İsmet Bertan

Günışığı Kitaplığı

Belgesel yapımcısı, yazar İsmet Bertan, gençler için Anadolu kültür tarihini anlattığı ilk romanında, okurları binlerce yıl önceye, Anadolu kültür tarihinde önemli olaylara sahne olan Kapadokya’nın sıradışı coğrafyasına götürüyor. Beş cesur arkadaşın öyküsünü anlatırken, binlerce yıl öncesine ilişkin etkili ve başarılı bir canlandırmayı gözler önüne seriyor.

2. Gizli Sevenler Cemiyeti – Ahmet Büke

On8 Kitap

Dünya Kitap 2015 Yılın Telif Kitabı Ödülü’nü kazanan İnsan Kendine De İyi Gelir ile başlayan yolculuk, Gizli Sevenler Cemiyeti‘yle devam ediyor. Birbirinden komik, hüzünlü, tuhaf, hatta gerçekötesi, 24 öykünün derlenmesiyle hazırlanan seçki, yarayı da dermanı da içinde barındırıyor.

3. Tünel – Bernhard Kellermann

Yordam Edebiyat 

Bernhard Kellermann, yirminci yüzyıl başında büyük yankı uyandıran bu romanında, “çağımızın dini”nin peşinden gidenleri, Kıta Avrupa’sı ile Kuzey Amerika arasında bir tünel inşa etme hayali çerçevesinde anlatırken, kapitalizmin yapma ve yıkma potansiyellerini de derinden sorguluyor.

4. Fas’ın Altın İksiri Argan – Figen Gündüz Letaconnoux

Oğlak Yayınları

Fas’ın mistisizmini yaşamak isteyen gezgin ruhlara, yemek tarifleriyle, sağlığını önemseyen gurmelere, Berberi kadınların reçeteleriyle, güzelliğine düşkün herkese… Fas’ın altın iksiri argan…

5. Sözçalan Karanlık – Yasemin Yazıcı

Notabene Yayınları

Birey ve toplum arasındaki o kırılgan sınırda yazılan, duyumsanan öykülerle Yasemin Yazıcı edebiyatımızda karanlığa karşı kendi ışığını açıyor.

6. Monsieur Proust – Celeste Albaret

Düzyazı Yayınevi

Şaşmaz öngörüsü, incelikli zekâsı ve tüm zarafeti ile yayımlanmasından altmış yıl evvel sâdık hizmetkârı Céleste Albaret’ye bu cümleleri kuran “Kayıp Zamanın İzinde” isimli eseriyle yirminci yüzyıla damgasını vurmuş Marcel Proust’un bilinmeyen hayatı, elinizde tuttuğunuz “Monsieur Proust” eseriyle ilk defa Türkçe yayımlanıyor.

7. Bir Kalbin Boyutları – Kadire Bozkurt

Alakarga Yayınları

İlk kitabı Küçük Dertler ile okurlardan ilgi gören Kadire Bozkurt, yeni kitabı Bir Kalbin Boyutları ile tekrar öyküseverlerin karşısında. Bu kitabıyla birlikte Kadire Bozkurt’un hem dilini, anlatımını yetkinleştirdiğini hem de kahramanlarıyla, coğrafyasıyla öyküsüne yeni boyutlar kazandırdığını göreceksiniz. Edebiyatımızın genç kuşaklarının en önemli öykücülerinden birinin kaleminden çıkma bu öyküleri seveceksiniz.

8. Ötekileştirmeyen Masallar – James Finn Garner

Dipnot Yayınları

J. F. Garner bu küçücük kitapta, herkesin aşina olduğu klasik masalları (Rapunzel’den Külkedisi’ne, Kırmızı Başlıklı Kız’dan Pamuk Prenses’e ve diğerlerine), cadılara, devlere, cücelere, ‘eciş bücüş yaratıklara’ ve hayvanlara yönelik önyargı ve ayrımcılıktan arındırarak ve çağdaş konularla gelişmelere aydınlık bir bakış açısıyla göndermelerde bulunarak yeniden anlatıyor. Dile, davranış kalıplarına ve algılama biçimlerine sinmiş cinsiyetçi, eril, mülkiyetçi, militarist, ırkçı, milliyetçi, eşitsizlikçi, insan biçimci, insan merkezci, homofobik, türcü, etçil, görünüşçü ve fiziksel boyutçu yaklaşımların ipliğini pazara çıkarıyor; bu masalları yepyeni bir perspektiften yeniden yorumlayıp insanlığın artık geçmişte kalması gereken kalıp yargılarıyla yaman bir hesaplaşmaya giriyor. Bir solukta okunan, hepsi de okuru hınzırca gülümseten zamane masalları…

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İyi bir masal kitabı okumak isteyenlere 7 kitaplık rehber liste

Read Next

Bir Roman Kahramanı: ORHAN VELİ

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram