Tovmasyan’ın anılarındaki sofralarda topikten, ciğer bohçasına, çullamaya, cizlemeye, jamkapısına kadar Ermeni mutfağına özgü birçok yemek hazırlanıyor.
Takuhi Tovmasyan’ın Sofranız Şen Olsun kitabı yazarın çocukluk ve gençlik döneminde ninelerinden ve diğer aile büyüklerinden öğrendiği 30’dan fazla yemek – içecek tarifi ile, o dönem yaşadığı yerlere ve çevresindeki insanlara dair anılarından oluşuyor. Sofranız Şen Olsun tekdüze bir yemek tarifi kitabı olmanın ötesinde bir yemek-anı kitabı.
‘Kimi evde, yemek, yaşamak için yenir. Kimi evde, yemek için yaşanır. Bizim evde ise yemek, muhabbet olsun diye yenirdi. Sofra muhabbet için kurulur, yine muhabbetle kaldırıldı.’ Kitapta nişan-düğün yemeklerinden, vefat edenlerin anısına hazırlanan yemeklere ve bayram yemeklerine kadar birçok sofra kurulur. Bu sofralar muhabbetle kurulur. Bazen hüzün vardır bazen de mutluluk… Tovmasyan’ın anılarındaki sofralarda topikten, ciğer bohçasına, çullamaya, cizlemeye, jamkapısına kadar Ermeni mutfağına özgü birçok yemek hazırlanır.
Takuhi Tovmasyan’ın ailesi I. Dünya Savaşı yıllarında dayatılan şartlar sebebiyle Çorlulu birçok Ermeni aile gibi Çorlu’dan İstanbul’a göç etmek zorunda kalır. Bu kitapla yazarın doğup büyüdüğü İstanbul’a; Yedikule’ye, Çatalca’ya, Samatya’ya, Bakırköy’e daha doğrusu hepimizin özlemini duyduğu ya da merak ettiği İstanbul’a dair bir okuma da yapabilirsiniz.
Tovmasyan, sofradaymış gibi sohbet eder, konuşur okuruyla. Yemeğe davet eder, davet bekler. Petaluda tatlısının tarifini verirken; ‘Bu tatlının çok zevkli bir işçiliği olduğunu söylediysem de, siz siz olun, tek başınıza yapmaya kalkışmayın. Etrafınızda hiç kimseyi bulamazsanız beni çağırın. Fırında palamut tarifini paylaşırken ‘İyice ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirdikten sonra gelin hep beraber bir güzel yiyelim.’ Davetlerini birçok kez yineler yazar kitabın sayfalarında. Aynı zamanda davet, sofraya olduğu kadar yaşanmış güzel anıları ve acıları paylaşmak içindir.
Kitabın sayfalarını çevirmekle bu daveti kabul edelim. Çatalca’da vefat eden ve hala mezarı bulunamayan Alev Usta’yı (Tovmasyan’ın Armaş Dedesi) okuyalım yazardan. Yeğya’nın (Tovmasyan’ın Dayısı) Çorlu’dan Şam’a kadar tehcir yollarında çektiği acıları hatırlayalım. Gazinocu Ḡazaros Efendi’nin (Tovmasyan’ın Ḡazaros Dedesi) Varlık Vergisi sebebiyle çektiği sıkıntıları ve hüznü okuyalım ilk elden.
Tavsiyem, siz de Tovmasyan’ın ailesiyle, akrabalarıyla, dostlarıyla kurduğu gibi bir sofra kurun. Menüde de topik olsun. Topiği hep birlikte hazırlayın.
- Sofranız Şen Olsun
- Yazar: Takuhi Tovmasyan
- Yayınevi: Aras Yayıncılık
- Sayfa Sayısı: 160
- Baskı Yılı: Aralık 2013
- Büyük Sos Şöleni Başlıyor! - 10 Aralık 2016
- Gaziantep Mutfağı Evinizde - 2 Eylül 2016
- Biraya dair her şey… - 9 Temmuz 2016
FACEBOOK YORUMLARI