Suat Duman’dan bir kara polisiye; Rakun

Suat Duman‘ın yeni romanı Rakun‘da isimsiz bir kahramanın şehrin kıyılarında köşelerinde debelenirken birden kuytunun en derinine düşüşüne şahit oluyoruz.

Polisiye roman yazarı Suat Duman yeni romanı Rakun ile okurlarını bu defa bir kara polisiyeye davet ediyor. 1977 doğumlu yazar aldığı hukuk eğitiminin ardından bir yandan avukatlık yapmaya devam ederken bir yandan da polisiye romanlar yazıyor ve yayımlıyor. Cinayet Mevsimi, Müruruzaman Cinayetleri, Dünyanın Leşleri adında romanları daha önce yayımlanan yazarın Rakun’un da isimsiz bir kahramanın şehrin kıyılarında köşelerinde debelenirken birden kuytunun en derinine düşüşüne şahit oluyoruz.

Bir mahalle hikayesi; Rakun

Rakun bir mahalle hikâyesi ile başlıyor. Bir şarküteri dünya ürünlerini satıyor, müşterisi sosyete, gençlerin önünde müzik yapmasına izin vermeyen sahibesi zorluk çıkarıyor. Gençler bir büyüklerine meseleyi anlatıyorlar ve şarküteri ve sahibesini zor anlar bekliyor. Derken başka bir hikâyeye aralanıyor kapılar. Taksicilik yapan Can kendini büyük bir hırsızlık meselesinin içinde buluyor. Katya adında kendini bir binadan aşağıya atan bir kadına aşık oluveriyor o sırada. Ve şarküteri, mahalle, müzisyenler, müzisyenleri korumaya çalışan ağabey, hırsız, resim, Katya, yabancı kadınları pazarlamaya kendilerine meslek edinmiş bir grup ve Can’ın hikâyeleri birbirinin içerisinde giriyor.

Can’ın eline bir anda bir Picasso resmi düşüyor. O resimle evde tek başına ne yapacağına karar vermeye çalışıyor. Feyyaz’dan medet umarken bir anda kafasına gökten Katya düşüyor. Bir yandan da şarküteriyi dağıtan müzisyenlerin maskeleriyle yaptıkları müziğe anlam vermeye çalışıyor. Birden fazla kabadayı ve mafyatik tip bir anda sıradan insanların olduğu romanın içerisinde balıklama dalıveriyor. Kimin kimi yakalayacağı karışıyor doğal olarak.

Senaryo hissi veren bir roman

Suat Duman bütün bu hikâyeleri sanki başka hikâyelermiş misali tek tek anlatıp birbirine bağlayarak örüyor romanını. 160 sayfalık bir senaryo okuyor gibi de hissediyorsunuz kendinizi. Rakun sinemaya oldukça uyarlanabilir bir roman. Bir mahalle arasından İstanbul’un daha da izbelerine ve yasal olmayan bütün işlerine doğru hızla kayıyor hikâye, ya da bizim kahraman Can hızla yerin dibine doğru düşüyor da diyebiliriz.

Bütün bunların yanı sıra diliyle de oldukça eğlenceli bir roman Rakun. Okurken kahramanların dününü bugününü ve başlarına daha ne geleceğini çözmeye çalışırken bir yandan da gülmekten kendinizi alamıyorsunuz. Çünkü bazı hikâyeler gerçekten böyledir. Başına daha da kötü bir şey gelmez sanırsınız kahramanın ama o düşmeye o kadar teşne haline gelmiştir ki siz okurken, önünü alamazsınız.

Polisiye romanların okurken keyif veren yanlarından biri olan olay örgüsünü çözme arzusunu da sekteye araya başka olaylar ve hikâyeler koyarak kırıyor Suat Duman. Mesele öyle bir sarmal haline geliyor ki hikâyeye giren herkes hikâyenin öyle bir yerine iniyor ki bir iç ses “haydaa bu da nereden çıktı” deyiveriyor şimdi. Yazdığı diğer romanlarla da okurunu heyecanlandırmayı başaran Suat Duman bu defa ivmeyi daha da hızlandırıp daha da yukarıya çıkarıyor.

  • Rakun
  • Yazar: Suat Duman
  • Türü: Polisiye
  • Baskı Yılı: Nisan 2018
  • Sayfa Sayısı: 156 Sayfa
  • Yayınevi: Alakarga Yayınları

Adalet Çavdar
Latest posts by Adalet Çavdar (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Levent Turhan Gümüş’ten heyecanlı bir Ada Masalı

Read Next

Margaret Atwood’tan Star Wars hakkında çarpıcı bir değerlendirme

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram