“Olayların arka planını okumlamak için tarih bilin evladım!” cümlesini duymaya öğrenci kalmamıştır herhalde. Koca koca tarih kitaplarını hatmetmek, sınav sorularını tarihle bağlantılı cevaplar vermek, bu konuda entelektüel seviyeyi geliştirmek meraklıları haricinde her “babayiğidin” harcı değil. Biz de tarihi, edebi bir metinden okumanın daha zevkli olduğunu düşünerek tarihi, romanlardan okuyabileceğiniz tabiri caizse su gibi akıp giden altı kitabı sizler için listeledik. İşte o kitaplar…
1
Mor Cepkenliler- Ahmet Zeki Muslu
İzmir’in işgalinden “Milli Mücadele”ye geçiş dönemi, Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir evresidir. Bu dönem, eşraf ile din adamının, yurtsever subay ile aydının el ele verdiği arayış dönemi olarak anlatılır ve bu dönemin en önemli öznelerinden biri de kuşkusuz “mor cepkenli” Batı Anadolu zeybekleridir. Onlar saf ve gerçek bir yurtseverlikle hareket ettiler.
Gecikmeden silaha sarılıp Yunan işgalini durduran, her biri birer eşkıya olan bu mor cepkenlilerin anlatıldığı kitabı bir yazar ve aynı zamanda tarihçi olan Ahmet Zeki Muslu, 30 yıl emek harcayıp kaleme almış. Pek çok kişiyle konuşan, onlarca yazılı kaynağı tarayan yazar kitabın ikinci cildini “Menderes’in İki Yakası” adıyla 2016 yılında yayımladı.
Ahmet Zeki Muslu ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ise buradan izleyebilirsiniz. http://kitapeki.com/ahmet-zeki-muslu-soylesisi/ |
2
Elveda Güzel Vatanım- Ahmet Ümit
1926 yılının o hüzünlü sonbaharı. Osmanlı İmparatorluğu yıkılmış, genç cumhuriyet ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyor. O büyük altüst oluşun içinde bir adam: Şehsuvar Sami… Bir zamanların İttihat ve Terakki fedaisi, şimdilerin yorgun komitacısı.
Kahramanın etrafında dönen amansız bir entrikayı kaleme alan yazarımız Ahmet Ümit, Şehsuvar Sami’nin bir yanda kaybettiği ama hiçbir zaman yüreğinden çıkartamadığı sevgilisi Ester’i , öte yanda yaşanılan tarihsel bozgunu, kaybedilen bir ülkeyi ve kaybedilen bir hayatı anlatırken kahramanın aklında hep aynı soruyu uyandırıyor: Devlet mi kutsaldır, yoksa insan mı?
Meraklısına kendini keyifle okutan roman 2015 yılında yayımlandı.
|
3
Çıkrıklar Durunca- Sadri Ertem
Çıkrıklar Durunca edebiyatımızda toplumcu gerçekçi bakış açısıyla yazılmış ilk roman. Hem ekonomi-politik hem Alevî inancı çevresinde Hazret-i Ali kültünü işleyen hem de sömüren-sömürülen bağlamında Osmanlı devletinin sosyal düzeninin gerçekçi bir eleştirisidir. 19. yüzyıl sonlarında Avrupa endüstrisi ürünü dokumaların yerli dokuma endüstrisini yok ediş süreci içinde Osmanlı İmparatorluğu’nun esnaf, tüccar ve yöneticilerinin işbirliğiyle emperyalizme boyun eğdirilişi anlatılan kitabın yazarı Sadri Ertem, diğer üç romanında olduğu gibi kendi hayat görüşünü bu romanında da yansıtır.
Bu denli büyük ilgi görmesinin nedenini, edebiyatımızda bir ilk roman oluşunda aramak gerekir.
Attila İlhan, 2001’de Otopsi Yayınevi’nce basılan kitaba yazdığı sunumda şöyle der: “Burada, gel de daha önce yaşanmış Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin’i ve Börklüce Mustafa’nın isyanını hatırlama; aynı ‘ümmet toplum’unda, o da muhtevası ‘sosyal ve ekonomik’ ve fakat görünüşü ‘mistik’ bir halk kalkışması idi; ikisinin de akıbeti, aynı oldu.”
Tıpkı Adaköylülerinki gibi. |
4
Börklüce- Bilge Umar
“Ballı incirleri hep beraber yemek için” yola çıkanların öyküsü Börklüce geçtiğimiz eylül ayında raflarda yerini aldı.
Börklüce’nin kendisi de, yaşamı da, üzerine gönderilen ilk iki Osmanlı ordusunu perişan ederek Karaburun Yarımadası’nda kurmayı ve birkaç yıl yaşatmayı başardığı dervişler müritler komünü de dünya tarihinde benzersiz bir örnek oluşturuyor.
Bütün bu konular üzerine çok ayrıntılı, çarpıcı bilgiler edineceğiniz bu kitabın alışageldiğiniz tarih romanlarına hiç benzemediğini göreceksiniz. Çünkü kitap, deneyimli bir tarih araştırmacısının özenli ve tutkulu çalışmasıyla, “asli kaynaklardan örneğin öldürülmesi öncesinde Börklüce ile konuşabilmiş olan Rum tarihçi Doukas’ın anlattıklarından çıkardığı bilgileri size aktarıyor ve kitap sonuna ekli “meraklısı için notlar” bölümünde bu kaynaklar üzerine de bilgi sunuyor. Ancak, Börklüce olayı hakkında bize bilgi sağlayan kaynaklar, bu olayın bazı ayrıntılarında ya suskundur ya da aralarında kopukluk, farklılık vardır. İşte bu noktada yazarın hayal gücü devreye giriyor ve sizi Börklüce’nin o büyük serüveni ile bir roman bütünlüğü içinde yüz yüze getiriyor.
|
5
Lizbon Kuşatmasının Tarihi -Jose Saramago
Düzeltmen Raimundo Silva, üzerinde çalıştığı tarih kitabının bir cümlesini değiştirir. Olumsuzluk takısı eklediği fiil, 1147 yılında gerçekleşen Lizbon Kuşatması’nın tarihini tümüyle altüst eder. Metinde bile isteye yaptığı bu hata, göreve yeni atanan yayın koordinatörü Maria Sara’nın dikkatini çeker. Merakı kamçılanan Sara, düzeltmene alternatif bir tarihsel roman yazmasını önerir. Raimundo Silva sonu belli bu tarihsel olayı bambaşka gözlerle anlatan kurmaca bir metin inşa ederken, yayın koordinatörü Maria Sara’yla başlayan tutkulu ilişkisi roman kahramanlarının öyküsüne yansır. José Saramago’nun kaleminden bir kuşatmanın, kuşatmaya dönüşen bir aşkın hikâyesinin anlatıldığı, Lizbon’un dünüyle bugününün iç içe geçtiği gizemli bir roman.
|
6
Umberto Eco- Gülün Adı
Göstergebilimin efendisi Umberto Eco’dan tam anlamıyla ve her bakımdan ortaçağ dünyasını yansıtmakla birlikte “Gülün Adı” kesinlikle çağdaş bir roman; çağdaş romana yepyeni ve uzun soluk getiren özgün bir roman. Bir anlamda ortaçağda geçen, Hıristiyanlık düşüncesini tartışan tarihsel bir roman, bir anlamda da ustaca kurulmuş polisiye ve sürükleyici bir öykü. Ve en önemlisi olağanüstü bir dil ve benzeri az bulunur bir sanat yapıtı.
|
Balkanlar'dan gelen bir ailenin en küçük üyesi olarak maceraya atılan kahramanımıza hayat en az pervasız üst komşu kadar özensiz davranmış. Ama olsunmuş. O kendine kalın duvarlar örmüş korunmak için. 22 yılı devirmiş böyle böyle... Birgün yine kafasının sokakları çok daralmış, başlamış yürümeye sonra o çivit mavisi banka oturmuş. Aa bir bakmış orası kendisine göre bir dünya! Ne kral var ne kralcılar.. Sonraki zamanlarda da hep o banka gidip kalbini kazır, çıkan hafriyatı da kağıtlara boşaltır olmuş. Pervasız üst komşu taşınmış. Hayatla arası düzelir olmuş..
Latest posts by Merve Avcı
(see all)
FACEBOOK YORUMLARI
Yorum