
Bavul Dergi’de maruz bırakıldığı tacizleri tacizcinin diliyle yazarak tepki çeken yazar Aslı Tohumcu yazısı hakkında bir açıklama yaptı. Tohumcu’nun ardından dergiden de bir açıklama geldi.
Bavul Dergi’nin Aralık ayı sayısında “sen de yaptın, sen de” başlıklı bir yazısı yayınlanan Aslı Tohumcu sosyal medyada tepkilere neden oldu.
Yazar yazıda başına gelen tacizleri ‘pornografik bir dille yazarak tacizi meşrulaştırmakla’ suçlandı.
Tohumcu, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak eleştirilere yanıt verdi.
Yazarın açıklaması şöyle:
“Bavul Dergi aralık yazım hakkında birkaç söz söylemem şart oldu. Kendi başımdan geçen tacizleri dergiye yazarken, niyetim elbette taciz mağdurlarını incitmek, tacizi övmek ya da tacizciyi cesaretlendirmek değildi. Yazım yüzünden eli gözü ya da kalbi yanan kadınlar olması beni de üzüyor. Bu alanda benim gibi mücadele eden ve yazımı kendi yanlışı/doğrusu içerisinde değerlendiren, eleştiren insanlara da selam ederim.
Yirmi yıldır öykü ve romanlarımda kadınların ağzından erkek şiddetini yazıyorum. Bu yazıdaysa tam terisini yani tacizcinin dilinden yazmayı denedim. Ve görünen o ki hala acısını hissettiğim, travmamı aktarmakta kullandığım üslup sorunlu bulundu. Bunu tartışmak gerekir elbette. Ben dilimi böyle kurdum, bu derdi böyle vahşi bir dille anlatmak istedim. Söyleyin nasıl yapmalı tacizin ifşası konusunda literatür atölye önerilerinizi bekliyorum.
Tacizcilere yönelik öfkelerini bana kusanları da affediyorum.
Diyeceğim bugüne kadar yazdığım her kitapta niyetimin, özellikle bu konuda berrak ve açık olduğunu düşünüyorum.”
Söz konusu yazı şöyle:
![]() |
BAVUL DERGİ’DEN ÖZÜR
Tohumcu’nun ardından Bavul Dergi’den de bir açıklama geldi.
“Açıklamada şunlar kaydedildi:
Dergimizin aralık sayısında yer alan “benDe” başlıklı dünyada “me too” akımı olarak da bilinen kadınların yaşadıkları taciz deneyimlerini aktaran yazı, içindeki bazı ifadelerden dolayı tartışma yaratmıştır. Bu yazı yazarımızın kendi deneyimlerini içermektedir. Aslı Tohumcu’nun açıklamasında da belirtildiği gibi yazarın amacı, “taciz mağdurlarını incitmek, tacizi övmek ya da tacizciyi cesaretlendirmek değildi”. Bir derginin böyle tartışmalı bir konuda bir kadın yazarın özel deneyimlerine müdahalesi, sansürü, yüzleşme v.b tartışmalara da yol açabilecek hassas bir konudur.”
Açıklamada yazıyı ve dergiyi eleştiren gazeteci Burcu Karakaş’a Bavul Dergi hesabından verilen yanıta da değinildi:
Son olarak yazıyla ilgili atılan bir tweete verdiğimiz bir tweete verdiğimiz yanıtta, eser sahibinin adının kesilerek konunun saptırılıp bunun bir deneyim/BenDe yazısı değil, derginin editöryal ortak bir kurgusu gibi sunulmasına yanıt vermek istedik.”
![]() |
Açıklamanın sonunda ise okurlardan özür dilendi.
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI
One Comment
Bu bir deneme. Kendimizi kısıtlayarak sorunlarımızın üzerine gidemeyiz. Tacizci yazsa keşke aşağılık duygularını, iğrençliğini görmesine yardımı olur belki. Belki onu ıslah etmenin ya da sorunu kökten ortadan kaldırmanın bir yolu bulunur. En azından ne olup bittiğini öğreniriz. Önlem almaya çalışır, çareler ararız.
Benzer şeyleri hepimiz yaşamadık mı? Bizde travma yaratmadı mı? Midemiz bulanmadı mı? Tiksindik, nefret ettik. Anlatmaya utandık. Belki hepimiz öncelikle yürekli ve samimi olmalıyız bu konuda, anlatmalıyız yaşadıklarımızı. Tacizciye de anlattırmalıyız yapabilirsek.
Yazının eksik kaldığını, bu yüzden tepki aldığını düşünüyorum. Yazı bir şeylere,
bir yerlere bağlanmalıydı sanki sonunda. Sadece, “Ben De” ile anlatılınca, iğrenç itiraflar gibi algılanmış sanırım. Öyle de görünüyor. Ama, bu sadece başka bir açıdan bakmaya çalışmak bence. İtiraf, ya da karşı cepheden bakmak, insanlığın derinlere saklanan karanlığına ışık tutabilir mi, yapmadan yapmanın utancını yaşatabilir mi diye sorgulamalıyız diye düşünüyorum.