Toparlak ve Kara Keşiş Kısa Klasikler’de

Guy de Maupassant’ın Toparlak ve Anton Çehov’un Kara Keşiş öyküleri Can Yayınları’nın Kısa Klasikler dizisinde yerini aldı. Toparlak, Tahsin Yücel’in çevirisiyle okurla buluşurken, Kara Keşiş ise Mehmet Özgül’ün çevirisiyle okura sunuluyor.

Toparlak

Sıradan hayatlardan sıra dışı öyküler çıkaran Maupassant her sınıftan karakteri bir araya getirerek dönemin Fransız toplumunu mercek altına alıyor.

Toparlak, iki rahibe, bir aristokrat, bir tüccar, bir burjuva çift, bir demokrat ve bir fahişenin aynı arabada seyahat ettiği karlı bir yolculuğun hikâyesi. Maupassant’ın Fransa halkının yaşantısına, ikiyüzlülüğüne ironiyle yaklaştığı bu öykü, yazarın külliyatında ayrı bir öneme sahip.

TİMAŞ
TİMAŞ

Fransa-Prusya Savaşı’nın sürdüğü bir kış gecesi yola çıkan bu küçük topluluğun doluştuğu araba saatlerce karda gömülü kalınca, fahişe Elisabeth Rousset, piknik sepetindeki birbirinden lezzetli atıştırmalıkları ve şarabı yol arkadaşlarıyla paylaşmaya karar verir. Ancak bu fedakârlığının karşılığını pek de beklediği gibi alamaz.

Kara Keşiş

Çehov’un deliliği dâhilikten ayıran ince çizgiyi aşan bir adamın hikâyesini anlattığı öyküsü, Tolstoy’un da övgüsünü kazanmış en önemli eserlerinden biridir.

Çoğunlukla bir edebiyatçı olarak tanınsa da, Çehov aynı zamanda başarılı bir hekimdir. Tedavi ve ilaçların, hastalığın her zaman yegâne çözümü olmayabileceğini vurgulayan Kara Keşiş, Çehov külliyatında özel bir yere sahiptir.

Müstakbel felsefe profesörü Andrey Kovrin, deha sandığının aslında bir akıl hastalığı olabileceği ihtimalini sorgulamaya başlayınca, yaşamı halüsinasyonlarla dolu bir kâbusa dönüşür. Sadece kendisine görünen siyahlar içindeki keşiş sureti, onu anlayan tek kişidir artık. Belki de söylenenin aksine bir akıl hastası değil, insanlığa büyük faydaları dokunacak bir felsefe dehasıdır… Çöküşünün sonlarına doğru nerede hata yaptığını sorgulayan Kovrin için, yazgısını değiştirecek zaman kalmamıştır.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İthaki Dünya Klasikleri Dizisine Yeni Kitap: Köpan Avı

Read Next

İçimizdeki Muhteşemliğe Yolculuk: Kutsal Olanı Arayabilmek

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram