100’ün üzerinde yayın evinin katıldığı Kitap Günleri’ne Çocuğa Bak yazarları da kitap bakmaya, almaya, kitap koklamaya gittiler. Bu hafta yazılarında Kitap Günlerini anlatacaklar.
Ben ve benim yaş kuşağım uzunca süre kitap alışverişi konusunda internete direndik. Sonra baktık ki bu alışverişler gereksiz gerilimlere neden oluyor. Kendi payıma almak istediğim kitabın, yazarın, yayınevinin adını not ederek gitmeye başladım kitapçılara. Sonra bir gün fark ettim ki yaptığım alışveriş gereksiz yere, orada hasbelkader çalışan emekçileri de beni de incitiyor, bıraktım. Çok mecbur değilsem gitmiyorum kitapçılara, internetten hallediyorum bu işi.
Belli bir yaşın altındaki okuyucular açısından yabancı olabilir söylediklerim. Fakat söylediğiniz yazarın adını anladığı gibi o yazarın bibliyografyası üzerine esaslı bilgi sahibi olan kişiler çalışırdı eskiden kitapçılarda. Şimdi Orhan Kemal kitabı sorduğunuzda Orhan Pamuk var emin misiniz adının o olduğundan diyeni duydu bu kulaklar.
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy Gönüllüleri ile birlikte düzenlediği Kitap Günleri’nin 8’incisini tarihi Haydarpaşa Garı’na taşıdı bu yıl. İstanbullu okurların, Haydarpaşa Garı’nın tarihi atmosferi içinde buluştuğu etkinlik eski kitap alışverişlerimi getirdi aklıma. 1 Haziran Çarşamba günü başlayan etkinlik, 5 Haziran Pazar gününe kadar sürdü. Şaşırtıcı, sürprizli, püfür püfür olması bakımından gönüllerimizi fethetti, tezgâhtan kitap aldığımız günleri özletti.
100’ün üzerinde yayın evinin katıldığı Kitap Günleri’ne Çocuğa Bak yazarları da kitap bakmaya, almaya, kitap koklamaya gittiler. Bu hafta yazılarında Kitap Günlerini anlatacaklar.
Umuyorum çocukken kitap almaya gittikleri Fuarlar, büyüdüklerinde imza vermeye gittikleri günlere kadar aynı sıcaklık, samimiyet ve aydınlıkla kalır.
HAYDARPAŞA KİTAP FUARI
Zeynep Defne Yazıcı
Merhaba
Orası çok güzel bir yer. Her şeyden önce öğretmenimiz Güzella Bayındır’a bizi fuara götürdüğü için çok teşekkür ederim. Haydarpaşa’da olan eski raylar… Ne güzeldi.
Biz erken gittiğimiz için bir -iki stant açıktı. Gerçekten çok yayınevi gelmişti hangisinden başlayacağımızı şaşırmıştık. Karar verdik ilk önce Can Çocuk ’tan başladık ve devam ettik. Bir süre sonra paralarımız tükendi. Ben 3 kitap aldım. Adları; L’nin Listeleri, Sindirella’nın Dönüşü ve Yeşil Prenses Parkı Kurtarıyor. Kitapların yayınevleri; ilki Kırmızı Kedi, sonraki Beyaz Balina ve en sondaki ise Pegasus.
Kitaplarımızı alınca oyuna daldık; belki dakikalar, saatler zamanın farkına bile varmadık ama çok eğlendik. Biraz sonra öğretmenimizi aramaya başladık. Başladığımız yerde dönüp dolaştık ama bulamadık, bir yerde mola verdik o sırada öğretmenimiz bizi buldu. Hemen koşup sarıldık. Beraber biraz daha dolaştık ve trenlerin birinin içine girdik. Bazılarımız kitap okudu ben de dâhil bazılarımız küçüklük anılarımızı anlattık. Gezdik dolaştık.
Aslında halen orada olmak isterdim eğer aranızda keşke ben de gitseydim diyen olursa üzülmesin bu ayın 1-5 i arasında devam ediyor Fuar.
Feyza Toprak
Merhaba arkadaşlar, size sınıfça gittiğimiz bir geziyi anlatacağım. Orada ne yaptığımızı, ne için gittiğimizi kısaca bir özet geçeyim.
Sınıfça kitap fuarına gittiğimizi söyledim. Orada değişik yayınevlerinden kitaplar aldık .Ve şöyle bir karar aldık .Değişik kitapları alıp sonra onları arkadaşlarımızla değiştireceğiz. Bunun sonucunda farklı kitaplar okuduk ve bu bizi çok mutlu etti. Ben şu kitapları aldım: Dostun Bol Olsun, Sabun Köpüğü Üfleyicisi. Ve daha başka birçok kitap aldık
Sonra oradaki trenlere binip, kitap okuduk.
Benim anlatacağım bu kadar.
Sarp Gezgin
Ben dün babamla Haydarpaşa’ya gittim. Kitap Fuarına gittim. Orada O2 Yayınlarından Kitap Doktoru ve Zorbalık kitabını aldım. Sonra Nemesis Yayınlarından bir kitap aldık. Kartlı ve oyunlu ama normal bir kitaptı. Karikatür kitabı gibiydi. Sonra Günışığı Yayınlarından Çıtır Çıtır Felsefe Serisinden İnsan ve Zaman kitabını aldık. Sonra Beyaz Balina Yayınevine gittik. Beyaz Balina Yayınevinden Hayvanlar Alemi ve bir de bir seri, o serinin adını unuttum. Kitabın adı Mona Lisa’nın Sırrı’ydı.
Bir de orada tren vagonlarına gittik. Babam da niye artık böyle yapmıyorlar dedi. Bir de orada İngilizce Öğretmenimiz M. İpek Genç’i gördük, Karakalem Aşk kitabını imzalıyordu. Yakında izni bitiyormuş okulumuza dönecekmiş.
Sonra çok güzeldi Fuar, ama çok kalabalıktı. Emre Kongar’ı hiç izleyemedik. Daha önce TÜYAP’a da gitmiştik. TÜYAP’tan birkaç kat güzeldi. Çünkü orası açık alan değildi. Oraya 1 milyon 5 yüz kişi vardı. Burası daha iyiydi.
Oğulcan Sural
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere 03.06.2016 tarihinde gittiğimiz kitap fuarını anlatacağım.
Haydarpaşa Garı Kitap Fuarı 01 ve 05 Haziran arasında yapılacak. Bugün gittiğimiz gezi tek kelimeyle muhteşemdi. Biraz geziden bahsedeyim. Bu gezide ben arkadaşlarım çok eğlendik. Üstelik öğretmenlerimiz de arkadaşlarım ve ben de kitaplar aldık. Ve öğretmenimizle ve arkadaşlarımızla komik anlar yaşadık. Bazı arkadaşlarımız kitap aldığı için kayıp oldular zannettik. Ama en sonunda birbirimizi bulduk.
Ve bu Fuarı düzenleyen Kadıköy Belediyesine ve bizi bu geziye getiren öğretmenimize çok teşekkür ediyorum.
Bu arada Kitapeki editörümüz Gün Çağ Aydın bizi kırmadı ve Haydarpaşa Garındaki bir trende yan yana gelip sohbet edip konuştuk.
Merve Nur Kandemir
Merhabalar arkadaşlar, ben bugün size bir tanıtım yapacağım. Arkadaşlar biz 3 Haziran 2016 tarihinde Haydarpaşa Garı’na gittik ve çok eğlendik. Haydarpaşa Garı’nda çok güzel kitaplar gördük ve bana göre en beğendim kitapları aldım. Sizlere aldığım kitapların isimlerini söyleyeceğim. ‘İncili Peri Ve Büyük Hala Harnet’ ve ‘Mor Prenses Maceraya Atılıyor’ kitaplarını aldım.
Arkadaşlar Haydarpaşa Garı’na giderseniz mutlaka yanınıza 25-30 TL almalısınız. Tabi kitap okumayı seviyorsanız. Ben neden 25-30 TL dedim biliyor musunuz? Bilmiyorsanız söyleyeyim, çünkü çok güzel kitaplar var ve bir kitap görünce onu alıyorsunuz. Ya daha sonra daha güzel kitaplar görüyorsunuz onu da almak istiyorsunuz, o yüzden dedim. Eğer çok para derseniz siz daha az da getirebilirsiniz ve kitabınızı güzel bir kararla alabilirsiniz.
Arkadaşlar Fuar ne zamana kadar açık derseniz 1-5 Haziran tarihleri arasında açık olacaktır. Bence hemen gidip oradan bir kitap bile olsa almalısınız. Arkadaşlar eğer Haydarpaşa Garı’ndan kitap aldıysanız hemen Kitap Eki’nde eleştirinize yazınız. Bir de arkadaşlar biz Haydarpaşa Garı’nda Kitap Eki editörümüz Gün Çağ Aydın’la tanıştık, çok tatlı birisi. İyi ki görmüşüz diyorum bir de iyi ki Kitapeki diye site var, bizim de kitap okumamızı sağladı, çok teşekkür ediyorum Editörümüze. Arkadaşlar ben bu kadar anlatayım röportajımı, siz de Haydarpaşa Garı’ndan kitap aldıysanız Kitap ekinde eleştirisini çıkarmayı unutmayın 🙂
İremnaz Yılmaz
Merhaba Arkadaşlar, Ben size bu gün bir kitap değil bir Kitap Fuarı’nı tanıtacağım.
Cuma günü okul gezisi olarak Haydarpaşa’daki kitap fuarına gittik. Orada çok eğlendiğim söylenemez, ama konumuz o değil.
Şimdi biraz kitap fuarını anlatayım. Orası çok güzel bir yer, kitap okumak için trenlere girebiliyoruz, kitap yazarlarıyla görüşebiliyoruz. İşte orada bunlar yapılıyor.
Trenlerin içinde çeşit çeşit balık resimleri var ve o balıkların isimleri de yazıyor, cidden çok güzel. Oraya giden güzel kitaplarla geri döner.
Ben daha anlatmayayım sürprizi bozmayı kimse istemez.
- Doğdu, Okudu, Düşler Kurdu, Yazdı ve Gitti; Muzaffer İzgü - 21 Mayıs 2018
- Rıfat Ilgaz, Çınar Yayınları ve Çocuk Bayramı - 23 Nisan 2018
- Merak Ediyorum da Bilgi Sevilmez mi? - 9 Nisan 2018