
Çocuklar için, çocuklarla birlikte çalışan bir ekip Şubadap Çocuk. 2013 yılında İzmir’de kurulan ve sadece çocuk şarkıları besteleyen bir müzik grubu.
Çocuğu olanlar ya da etrafında çocukla zaman geçirenler bilir; bazı çocuk şarkıları yetişkinleri çileden çıkarabilir. Çocukların dinlemek için can attıkları, sözlerini ezberledikleri, verdiği mesajları özümsedikleri bu şarkıların geneli yıllardır dinlediğimiz klasik beste ve sözlerden oluşuyor. Sonradan bestelenen ve çocukları etkisi altına alan yeni şarkıların çoğu ise çocuğunuzun duyup da takılmaması için dua edeceğiniz cinsten şarkılar ne yazık ki. Henüz 1 yıllık bir ebeveyn olarak, çocukla birlikte ne dinleyebiliriz diye kafa yorarken karşılaştığım Şubadap Çocuk, bu konuda bizi oldukça şaşırttı ve sevindirdi diyebilirim.
Çocuklar için, çocuklarla birlikte çalışan bir ekip Şubadap Çocuk. 2013 yılında İzmir’de kurulan ve sadece çocuk şarkıları besteleyen bir müzik grubu. Çevreden barışa, ayrımcılıktan özgürlüğe, evrimden haklara kadar pek çok farklı konuda çocuk şarkıları yazıyorlar, çocuklarla birlikte söylüyorlar ve kendi deyişleriyle “halk sponsorluğu” adı altında ücretsiz olarak herkesle paylaşıyorlar. Müziğin profesyonelliğini müthiş bir enerji ve eğlenceyle birleştiren, tam anlamıyla eğlendirirken düşündüren ve çocuğun yanı sıra yetişkinlere bile harika mesajlar gönderen sözleriyle, çocuklarınıza üst üste dinletmekten hiç korkmayacağınız şarkılar üretiyorlar.
“Bomba yapan Bay Bilgin, hiç oyuncak yaptın mı?”, “Çok ama çok çok eskiden Dinolar varmış dünyada”, “Sen nerdeysen orada özgürlük”, “Eğer birileri doğamızı çalmak isterse, birileri ağaçları kesmek isterse “Dur!” “hepsi bizim” “dur!” “hepimizin” gibi alışageldiğimiz çocuk şarkılarındakilere hiç benzemeyen, çocukları sorgulamaya yönelten harika sözlere sahip şarkılar bunlar. Aynı zamanda nerdeyse hepsi coşkulu dans figürlerine de açık diyebilirim.
Peki müzik neden bu kadar konumuz oldu derseniz, bu şarkıların aşağıdaki iki kitapla başlayarak yavaş yavaş öyküye dönüştüğünü müjdeleyeyim…
Çekirdeksiz Domates, toprağın, havanın ve tabi ki insanların değişmesiyle birlikte domateslerin de değişime uğraması ve çekirdeksiz hale gelişi noktasından yola çıkıyor. Kitabın kahramanı olan domates, anneannesinin hatta annesinin bile çekirdekleri varken kendisinin neden çekirdeksiz olduğuna kafayı takarak yollara düşüyor. Yol boyunca karşılaştığı meyvelere çekirdeklerinin onlarda olup olmadığını sorarak devam ediyor. Şarkı sözlerine uyumlu bir şekilde devam eden kitapta şarkıya ek olarak GDO’lu gıdalar, insanın kendi çıkarları doğrultusunda verdiği zararlar da konu ediniliyor. Domatesin çekirdeklerini bulup bulamayacağını bilemiyoruz ancak kitabın sonundaki “Neden bazı insanlar, tüm insanların yedikleri domatesin genetiği ile oynayıp onu sağlıksız hale getirirler?” cümlesiyle çocuklarla tartışılabilecek harika bir fırsat sunuyor.
Ornitorenk ise, ne yalan söyleyeyim, benim de Şubadap Çocuk şarkısı sayesinde ilk defa duyduğum ornitorenk hayvanını tanıtan bir kitap. Enerjik müziği ile dinlerken yerinizde duramadığınız şarkının öyküye dönüşmüş hali ise oldukça bilgilendirici bir hikâyeye sahip. Kitabın sonunda öykü bitmesine rağmen, okuyucunun hikâyeyi istediği şekilde devam ettirmesine izin veren bir alan da yaratıyor.
Çevresinde olan biteni sorgulayan, saçma mesajlara kapılmayan, eğlenmesini, öğrenmesini bilen çocuklar yetiştirmek, çok ufak yaşlardan hatta aylardan başlaması gereken bir süreç. Bu nedenle, ne kadar çok çocuk böyle kitaplarla, böyle şarkılarla buluşma imkânı yakalarsa o kadar faydalı diye düşünüyorum.
Şubadap Çocuk şarkıları için Şubadap Radyo’yu, konserlerinden ve yeniliklerden haberdar olmak için ise sosyal medya hesaplarını ve www.subadapcocuk.org adresini takip edebilirsiniz.
Sırada Sivrisinek, Irmaklar Özgür Akacak, Karınca, Kurbağa Korosu ve Dino şarkılarının kitaplaştırılması var. Onları da sabırsızlıkla bekliyor ve keyifli okumalar diliyorum…
![]()
|
![]()
|
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Görsellik: 5 puan, her iki kitap da yumuşak ve eğlenceli, aynı zamanda da hikâyeyi tamamlayan çizimlere sahip.
- Hikâye: 5 puan. Bilgilendirici, sorgulamaya açık konuları güzel bir hikâye ile buluşturuyor.
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan. Çocuklara çevrelerinde olan bitenle ilgili düşünme ve öğrenme fırsatı yaratan, sonrasında da uzun uzun konuşma alanı açan kitaplar.
- Hayal Gücü Gelişimi: 4 puan
- Kültürel Gelişim: 5 puan.
*Şubadap Çocuk’un “Bizim ürettiğimiz şarkıların tüm hakları çocuklara aittir, şirketlere filan değil” cümlesinden alınmıştır.
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI