Raflarda ilginç bir kitap var, şamanist söylencelerde canavarları ve şeytani ruhları konu alan bir çalışma, Ahmet Burak Turan imzalı Türk Canavarları Sözlüğü.
Önce yazarla ilgili kısa bilgi: Fantastik edebiyat ve korku edebiyatı üzerine hikayeler yazan bir isim Ahmet Burak Turan, fantastik korku türündeki ilk romanı Zifir 2007 yılında yayınlanmış, ortak yazarı Orkun Uçar. İkinci romanı Metruk 2009 yılında, çocuk korku edebiyatı üzerine olan son romanı Düş Gezgini Esila 2011 yılında yayınlanmış. Son çalışması Türk Canavarları Sözlüğü Şubat ayında yayımlandı, yayıncısı Gerekli Kitaplar.
Kitap Prof. Dr. Muharrem Kaya’nın sunuşuyla başlıyor; Kaya mitlerin ortaya çıkış teorileriyle ilgili kısa bilgi veriyor ve devamında sözlüğün tanımını yapıyor: “Bu sözlükte Altay, Yakut, Tatar, Buryat, Tuva, Moğol; Azerbaycan, Anadolu, Balkan anlatılarında görülen mitolojik, korkutucu, olağanüstü varlıklar, dış görünüşü, işlevi üzerine bilgiler verilerek alfabetik olarak işlenmiştir.”
Kitapta her bir madde farklı topluluklardaki karşılıklarıyla detaylı şekilde açıklanıyor ve çoğunlukla açıklamalara illüstrasyonlar da eşlik ediyor. Künyeden öğrendiğimize göre illüstrasyonlar Aslı Ekim’e ait.
Ahmet Burak Turan canavarlar ve şeytani ruhları açıklarken okur dostu bir dil kullanıyor, sözlük okuma alışkanlığının çok da yaygın olmadığı düşünüldüğünde ilginin dağılmasını engellemek için yorum ve yönlendirmelerini açıklamalara ekliyor. Örneğin Adamcıl Kurt maddesini açıklarken şöyle diyor: “Geceleri kurt derisine bürünen bir tür cadı olarak tasvir edilirler. Bizden İyiler ismiyle anılan, sonradan İslam’ın etkisiyle Cin olarak da adlandırılan varlıklarla eş tutulmakla birlikte, isimlerinin anılması tıpkı onlar gibi sakıncalı görülmekte… Onları gündüzleri kendi işlerine bakarken görseniz bile inanmamanızı tavsiye etmek zorundayım. Çünkü gece olunca kurt donuna bürünüp insanları yediklerini bilmeyen var mı?”
Türk Canavarları Sözlüğü tekinsiz bir dünyaya giriş bileti, sosyal hayattan zorunlu sürgün günlerinde yetiştirilmesi gereken işler arası oyalanmak için birebir. Rastgele açtığım sayfada beni Kaybın-Ku karşıladı örneğin: “Tuvalar tarafından anlatıldığı üzere Kaybın-Ku, hastalık sırasında insana eziyet eden ve can çekişmesine yol açan bir varlıktır. Yeryüzünde yaşar ve hastaları kokularından tanıyarak takip eder, evlerini bulur, gece olduğunda onlara ilişir ve acı çekmelerini sağlar. Ondan korunmanın yolu yoktur.”
Kitabın arka kapağında Ahmet Burak Turan’ın sözlükteki maddeleri yüzlerce kaynağı tarayarak Anadolu’nun, Balkanlar’ın ve Kafkasya’nın birçok bölgesini dolaşarak yazdığı belirtiliyor. “Evlerin karanlık odalarında fısıltıyla anlatılan, çocuklara korku salan birçok canavarın kökenleri” var bu kitapta. Gerekli Kitaplar etiketiyle çıkan Türk Canavarları Sözlüğü’nün devamının da geleceğini umuyorum, Muharrem Kaya’nın da sunuşta belirttiği gibi karşılaştırmalı bir mitoloji sözlüğü de yayın programında olsa güzel olmaz mı? Bu arada Türk Canavarları Sözlüğü’nün kaynakçısı dikkatle incelenmeyi hak ediyor, geçmişten günümüze bu toprağın mitolojisine dair önemli kitaplar bir arada listeleniyor. Korku, gerilim, fantastiğin, hadi alternatif türlerin diyelim, yükselişinden söz ediyoruz bir süredir edebiyat ve sinemada, bu tarz derleme ve sözlük çalışmaları da dersine sıkı çalışmak isteyen yazarlar, senaristler için birincil kaynaklar.
Ve son not: Ülkemiz yayıncılığının gizli kahramanlarından, sayfa tasarım ve dizgi ustası Adem Şenel Türk Canavarları Sözlüğü’ne de imzasını atmış, göz alıcı bir iş ortaya çıkarmış. Sevimsiz günler için kitap stokluyorsanız, Türk Canavarları Sözlüğü’nü ıskalamayın.
|
- VAROLUŞ İNANCININ DAYANAĞIDIR AŞK! - 29 Mayıs 2021
- Balkan Dünyasında Üç Gün - 19 Eylül 2020
- Koray Sarıdoğan: “Bu Kitapta Salvo Yapmıyorum, Olanı Söylüyorum.” - 10 Ağustos 2020
FACEBOOK YORUMLARI