
1001 kitaba ulaşan bu yolculuğu ayakta alkışladık biz de… Darısı hepimizin başına… Darısı tüm “kolları sıvayanların” başına. Daha nice nice yıllara…
Yayın dünyasının köklü yayınevlerinden birisi olan Ayrıntı Yayınları 30. Yılını kutluyor. “Kitabın Yazgısı” başlığıyla düzenlenen etkinlikler 8 Mart’a kadar sürecek. Kutlamaların başlangıcı ise Karşı Sanat’ta açılan bir sergiyle başladı. Gerçekleştirilen serginin ardından ise Mephisto’da 30. Yıl pastasının kesildiği bir kokteyl gerçekleştirildi.
Kitabın Yazgısı, Karşı Sanat’ta gerçekleştirilen sergide tarihsel seyri içerisinde anlatılıyor. Kitabın, yolculuğu sırasında karşılaştığı engeller bir zaman tünelinde sunuluyor ziyaretçilere.
Kitapların serüvenlerine pek yabancı değiliz aslında. Yasaklamalar, toplatmalar, sansür gibi kavramlarla iç içe bir yolculuğu var kitabın.
Ayrıntı Yayınları da 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yayın hayatına başlayan bir yayınevi. Karanlığı yırtarcasına başlıyor yolculuğuna. Binbir engellemeyle karşılaşıyor elbette… Ancak Ayrıntı Yayınları’nı bugün ‘halk dostu’ yapan ise taşıdığı umut ve inat diyebiliriz. 12 Eylül karanlığından bugünün karanlığına uzanan inatçı bir yolculuk… Edebiyata, kurama, siyasete değer katan ve bu değerleri kalabalıklara ulaştırmayı kendine amaç edinmiş bir yolculuk.
Maddi çıkarlardan uzak yapılan bu yolculukta ayakta kalmak elbette çok zor. Hele ki kibritin yanan ucuysanız dostlarınız bile tutunamayabilir yanınızda. Tam da bu aşamada ya yanarsın ya da hiç tutmazsın kibriti. İşte Ayrıntı Yayınları “kibritin yanan ucu” olduğu için büyük bir kalabalıkla kutladı 30. yılını.
Şehrin silüetini bozan gökdelenlerde okunmadı belki kitapları, bürokratların ellerinde olmadı hiçbir zaman ya da bir “kodaman”, kitap kapağını çerçeveletip duvarına asmadı.
Nerelerde mi okundu?
Havası kömür kokan mahallelerde okundu, kolkola girmiş öğrencilerin sırtında taşıdığı çantasında yer buldu. Demir parmaklıkların arkasında yerden yükselen derme çatma tutsak kütüphanelerinde yer aldı. Panzerin suyuna karşı dimdik duran Haziran eylemlerinin inatçı öğretmenlerinin cebinde gizlendi. Sevgilisine şiir okuyanların iki dudağının arasında durdu her zaman. Ya evimiz basılır endişesiyle toplanıp komşuya taşınan kitaplar arasında yer aldı, yakmaya kıyılamadı hiçbir zaman…
1001 kitaba ulaşan bu yolculuğu ayakta alkışladık biz de…
Darısı hepimizin başına… Darısı tüm “kolları sıvayanların” başına. Daha nice nice yıllara…
- Kehribar Geçidi’nden Tadımlık… - 29 Kasım 2021
- Kitap Eki Dergisi 7. Sayı Çıktı! - 15 Temmuz 2020
- Kitap Eki Dergisi 15 Ocak’ta Okurlarıyla Buluşuyor - 1 Ocak 2020